ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί 40 x 28 εκ.)
10 αβγά
250 γρ. ζάχαρη
500 ml φρέσκο γάλα
χυµός από 1 πορτοκάλι
150 γρ. ψιλό σιµιγδάλι
100 γρ. φρυγανιά, τριµµένη
400 γρ. µαλακό αλεύρι
60 γρ. µπέικιν πάουντερ
300 γρ. καρύδια, τριµµένα
1 πρέζα αλάτι
1 βανιλίνη
1 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
250 γρ. βούτυρο, λιωµένο
βούτυρο και αλεύρι (για το σκεύος)
Για το σιρόπι
1.500 γρ. ζάχαρη
1.200 ml νερό
2 ξυλάκια κανέλας
½ πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Σε ένα µπολ, µε τη βοήθεια του σύρµατος, χτυπάµε τα αβγά µε τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν ελαφρώς. Προσθέτουµε το γάλα και τον χυµό του πορτοκαλιού και οµογενοποιούµε. Ρίχνουµε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το βούτυρο, και συνεχίζουµε το χτύπηµα. Στο τέλος ενσωµατώνουµε στο µείγµα και το βούτυρο.
Βουτυρώνουµε και αλευρώνουµε το ταψί και ρίχνουµε µέσα το µείγµα της καρυδόπιτας. Ψήνουµε για περίπου 25-30 λεπτά.
Σε ρηχή κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά, βράζουµε για 3 λεπτά όλα τα υλικά για το σιρόπι και το κρατάµε στην άκρη, ώσπου να χλιάνει. Μόλις η καρυδόπιτα ψηθεί, τη βγάζουµε από τον φούρνο, την κόβουµε σε κοµµάτια και τη σιροπιάζουµε µε το χλιαρό σιρόπι, έτσι όπως είναι ζεστή.