Καλό πρωινό

Το πρωινό αποτελεί ίσως το σηµαντικότερο γεύµα της ηµέρας καθώς παρέχει στον οργανισµό την ενέργεια και βασικά θρεπτικά συστατικά για να µπορέσει το παιδί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καθηµερινών δραστηριοτήτων. Μπορείτε να επιλέξετε µία από τις παρακάτω προτάσεις:

1 ποτήρι γάλα µε αρκετά δηµητριακά και 1 ποτήρι φρέσκο χυµό πορτοκαλιού


1 γιαούρτι µε αρκετά δηµητριακά, 1 φρούτο και 2-3 κ.γ. µέλι

1 τοστ µε µαύρο ψωµί, τυρί και γαλοπούλα, µαζί µε φρέσκο χυµό

1 ποτήρι γάλα, 1 φέτα σπιτικό κέικ και φρέσκο χυµό

Αξίζει να σηµειωθεί ότι για παιδιά µέχρι 7 ετών επιλέγουµε πλήρη γαλακτοκοµικά. Από 7 και άνω συστήνονται ηµιάπαχα µέχρι 2% λιπαρά (το λιγότερο), αλλά όχι εντελώς άπαχα γαλακτοκοµικά.

Σνακ στο σχολείο

Είναι σηµαντικό να υπάρχουν τουλάχιστον δύο υγιεινά µικρογεύµατα στο σχολείο. Προτιµήστε να παίρνει φαγητό από το σπίτι (π.χ. σάντουιτς, φρούτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ένα κοµµάτι σπιτική πίτα ή σπιτικό κέικ, µία µπάρα δηµητριακών), ώστε να αποφευχθεί η κατανάλωση λιπαρών γευµάτων όπως είναι η τυρόπιτα, τα κρουασάν, τα γαριδάκια, τα πατατάκια κ.ά.

Κυρίως γεύµα στο σπίτι

Τα κυρίως γεύµατα να είναι πλήρη. Πάντα να συνοδεύονται από λαχανικά και να περιέχουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών, πρωτεΐνες (ψάρι, κοτόπουλο, µοσχάρι, χοιρινό), υδατάνθρακες (ψωµί, ζυµαρικά, όσπρια, λαδερά), λίπος (κυρίως ελαιόλαδο). Τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδοµάδα να υπάρχουν στο σπίτι όσπρια και λαδερά φαγητά και 2-3 φορές ψάρι ή κοτόπουλο.

Υγιεινά επιδόρπια

Το απόγευµα φροντίστε να τρώει ένα υγιεινό κολατσιό, όπως, για παράδειγµα, γαλακτοκοµικά µε µέλι, γλυκό του κουταλιού, ψωµί µε ταχίνι και µέλι, φρουτοσαλάτες µε µέλι, και αποφύγετε τα κρουασάν, τις σοκολάτες κτλ.

Βραδινό

Μη φορτώνετε πάρα πολύ το βραδινό γεύµα του, ιδιαιτέρως όταν διαβάζει και το βράδυ. Η υπερβολική ποσότητα φαγητού δηµιουργεί υπνηλία.

Γενικά

Τουλάχιστον δύο φρούτα και µία µεγάλη σαλάτα είναι απαραίτητα σε καθηµερινή βάση.

Λάθη γονέων

Ελλειψη πρωινού γεύµατος από τον γονέα: Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλει στους ενηλίκους την απουσία πρωινού στο σπίτι, κάτι όµως που µπορεί να επιδρά στο παιδί. Δεν µπορεί ένας γονιός να προσπαθεί να πείσει το παιδί του να τρώει πρωινό όταν ο ίδιος δεν το κάνει.

Ελάχιστη κατανάλωση ψαριού. Δύο φορές την εβδοµάδα αποτελούν ιδανική συχνότητα για την κατανάλωση ψαριού από µικρούς και µεγάλους.

Μειωµένη κατανάλωση οσπρίων και λαχανικών: Τα όσπρια και οι σαλάτες δεν αποτελούν τα αγαπηµένα φαγητά των παιδιών, γεγονός που έχει ως συνέπεια και οι γονείς πολλές φορές να µην τα καταναλώνουν. «Δεν µπορώ να µαγειρεύω µόνο για µένα ή βαριέµαι να καθαρίζω σαλάτα µόνο για µένα, αφού δεν τρώνε τα παιδιά», είναι οι πιο συχνές δικαιολογίες των γονιών. Ακόµη, όµως, και αν ένα παιδί δεν τρώει όσπρια ή σαλάτες, αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους γονείς να τα καταναλώνουν οι ίδιοι. Το παιδί δρα µιµητικά και κάποια στιγµή θα κάνει και αυτό την κίνησή του. Μια καλή ιδέα είναι να σερβίρουµε πρώτα στο τραπέζι τη σαλάτα και µετά το κυρίως πιάτο. Καθώς τα παιδιά είναι πεινασµένα, σίγουρα θα δοκιµάσουν λίγο από αυτήν.

Φαγητό από έξω: Για πολλούς γονείς το φαγητό τύπου ντελίβερι αποτελεί έναν τρόπο διασκέδασης και απόλαυσης. Αυτό, όµως, δεν πρέπει να γίνει τρόπος ζωής. Καθιερώστε µόνο µία ηµέρα της εβδοµάδας όπου όλη η οικογένεια θα παραγγέλνει κάτι από έξω.