«Οχι άλλες ρυθμίσεις οφειλών»

Ενιαίο εισπρακτικό μηχανισμό εισφορών για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Συγκέντρωση των υπηρεσιών που παρακολουθούν την καταβολή των εισφορών. Προτεραιότητα στην είσπραξη των νεότερων και υψηλότερων εισπράξιμων οφειλών από εισφορές. Καθιέρωση ενιαίου πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Και περιορισμός της υπερβολικής χρήσης των διακανονισμών και των δόσεων.

Ενιαίο εισπρακτικό μηχανισμό εισφορών για ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Συγκέντρωση των υπηρεσιών που παρακολουθούν την καταβολή των εισφορών. Προτεραιότητα στην είσπραξη των νεότερων και υψηλότερων εισπράξιμων οφειλών από εισφορές. Καθιέρωση ενιαίου πιστοποιητικού ασφαλιστικής ενημερότητας. Και περιορισμός της υπερβολικής χρήσης των διακανονισμών και των δόσεων.
Οι προτάσεις αυτές για την είσπραξη των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για τη βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού περιέχονται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τις ελληνικές αρχές η οποία συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος για τεχνική βοήθεια. Η έκθεση συντάχθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους και αναφέρεται στους εισπρακτικούς μηχανισμούς του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ).
Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα έσοδα των ταμείων διαβρώνονται για τρεις κυρίως λόγους:
Πρώτον, λόγω της αναποτελεσματικότητας των λειτουργιών είσπραξης των εισφορών. Υπάρχουν συστημικά προβλήματα σε λειτουργίες όπως η υποβολή δηλώσεων, οι ειδοποιήσεις οφειλής και η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Δεύτερον, λόγω αδυναμιών στη διοίκηση και οργάνωση της είσπραξης των εισφορών. Το ΔΝΤ διαπιστώνει κατακερματισμό στην οργάνωση, αδύναμες κεντρικές υπηρεσίες και πεπαλαιωμένες λειτουργίες.
Τρίτον, λόγω υψηλής εισφοροδιαφυγής, η οποία θα πρέπει επειγόντως να αντιμετωπισθεί με σύγχρονες τεχνικές για την αναγκαστική υποβολή δήλωσης και την καταβολή των οφειλομένων.
Μόνο στο ΙΚΑ οι καθυστερούμενες οφειλές από εισφορές έφθαναν τα 7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 και οι οφειλέτες τους 369.830. Οι οφειλές προς το ΙΚΑ έχουν υπερδιπλασιασθεί από τον Δεκέμβριο του 2007 που έφθαναν τα 3,2 δισ. ευρώ.
Τα άλλα δύο Ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) δεν διέθεσαν τα αντίστοιχα στοιχεία στους εμπειρογνώμονες.
Η έκθεση αναλύει το χρέος προς το ΙΚΑ και επισημαίνει ότι τα 5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 οφειλέτες. Εκτιμά ότι σε αυτούς θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια αναγκαστικής είσπραξης των οφειλομένων. Τα υπόλοιπα αφορούν επιχειρήσεις σε εκκαθάριση, σε πτώχευση, σε οριστική διακοπή, προβληματικές και ανενεργές.
Ωστόσο από το σύνολο της οφειλής το 89% των ανεξόφλητων εισφορών είναι παλαιότητας άνω των 12 μηνών και εκτιμάται ότι η είσπραξή τους θα είναι δύσκολη. Το υπόλοιπο 11% είναι παλαιότητας μικρότερης του έτους και ως εκ τούτου έχει καλύτερες προοπτικές είσπραξης. Το ποσό αυτό όμως φθάνει μόνο τα 0,8 δισ. ευρώ.
Επίσης σημειώνεται ότι το 72% των οφειλών προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και όχι από επιχειρήσεις.
Το ΔΝΤ καταγράφει μια σειρά οργανωτικές αδυναμίες στα τρία Ταμεία οι οποίες οδηγούν στην καθυστέρηση είσπραξης των οφειλών. Συγκεκριμένα:
1. Κατακερματισμένη οργανωτική δομή. Παρ’ ότι πολλά Ταμεία έχουν ενοποιηθεί, δεν έχει προχωρήσει με ταχείες διαδικασίες η ενοποίηση των υπηρεσιών είσπραξης.
2. Μεγάλο δίκτυο μικρών καταστημάτων. Διάσπαρτα μικρά τοπικά γραφεία που δυσχεραίνουν τη διαχείριση και αυξάνουν το κόστος.
3. Αδύναμη λειτουργία των κεντρικών υπηρεσιών. Δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός, ενώ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, η χάραξη κατευθύνσεων και η παρακολούθηση της απόδοσης είναι ελάχιστα.
4. Αδυναμία αναγκαστικής είσπραξης. Η αρμοδιότητα αυτή είναι διάσπαρτη σε όλο το δίκτυο, ενώ ελάχιστοι ειδικοί απασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο.
5. Ανύπαρκτη αυτοματοποίηση στις διαδικασίες ελέγχου.
Η έκθεση προτείνει την άμεση εφαρμογή ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου ως το τέλος του Σεπτεμβρίου ώστε να αναχαιτισθούν τα προβλήματα στη συλλογή των ασφαλιστικών εισφορών.
Κεντρικό ρόλο στις νέες επανασχεδιασμένες υπηρεσίες των Ταμείων θα έχει η ενοποίηση της εισπρακτικής δραστηριότητας.
Για τον λόγο αυτόν προτείνει το ΙΚΑ να αποτελέσει τον εισπρακτικό μηχανισμό και των άλλων δύο Ταμείων εντάσσοντας το αρμόδιο προσωπικό τους στον ενιαίο μηχανισμό εντός της δομής του Ιδρύματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk