Επτά επενδυτές για την Αφάντου

Επτά «μνηστήρες» από το εξωτερικό και το εσωτερικό εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, στην πρώτη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με σκοπό την αξιοποίηση του ακινήτου

Επτά «μνηστήρες» από το εξωτερικό και το εσωτερικό εκδήλωσαν επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή Αφάντου στη Ρόδο, στην πρώτη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που διενεργεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) με σκοπό την αξιοποίηση του ακινήτου.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουλίου και χθες ανοίχθηκαν οι υποβληθείσες αιτήσεις παρουσία των ενδιαφερομένων, πέντε διεθνή σχήματα και δύο ελληνικά. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτούς περιλαμβάνονται οι London & Regional Properties, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ευρώπη με υπό διαχείριση ακίνητα αξίας εννέα δις ευρώ, η οποία έχει περάσει επίσης στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ανάπτυξη και υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό, δύο αμερικανικά fund, ένα εκ των οποίων είναι το NHC το οποίο έχει ενδιαφερθεί και για το ακίνητο της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, η Minoan Group Plc που είναι εισηγμένη στη χρηματιστηριακή αγορά AIM του Λονδίνου και έχει συνδεθεί με την υλοποίηση του τουριστικού συγκροτήματος στο Κάβο Σίδερο, του νομού Λασιθίου της Κρήτης και η Atlantica (όμιλος TUI). Εγχώριοι υποψήφιοι είναι η Lamda Development του ομίλου Λάτση και η TEMES της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου και φορέας ανάπτυξης της τουριστικής επένδυσης Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Το πλήθος των υποψηφιοτήτων και η συμμετοχή ισχυρών επενδυτικών οργανισμών στη διαγωνιστική διαδικασία κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό από τη διοίκηση του Ταμείου, ειδικά σε μια κρίσιμη περίοδο που η αβεβαιότητα για τη χώρα και το διεθνές αρνητικό κλίμα δεν ευνοεί τις αποκρατικοποιήσεις. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα υπολογίζεται ότι έγιναν πάνω από 150 προσεγγίσεις επενδυτών σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ για την περιοχή της Αφάντου, στοιχείο που δηλώνει την ελκυστικότητα του ακινήτου, ωστόσο ο φόβος για το επενδυτικό ρίσκο στη χώρα λειτούργησε αποτρεπτικά για τους περισσότερους.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, η οποία ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου, οι επτά επενδυτικές υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από το Ταμείο ως προς την πλήρωση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων. Στη δεύτερη φάση, που αναμένεται να ξεκινήσει μετά τα μέσα Αυγούστου, καθώς εκκρεμεί η σύσταση ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, όσοι από τους ενδιαφερόμενους επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Ταμείου για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία είναι η Τράπεζα Πειραιώς.

Το ακίνητο στην περιοχή Αφάντου, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου, 20 χιλιόμετρα από την πόλη και έχει επιφάνεια περίπου 1.850.000 τ.μ. Σε αυτό περιλαμβάνεται και γήπεδο γκολφ 18 οπών, έκτασης 450.000 τ.μ. περίπου, σχεδιάστηκε από τον Ντόναλντ Χαραντίν και λειτουργεί από το Μάιο του 1973.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία