Κοσμικά πυροτεχνήματα στον διαστημικό φακό

Μια εκπληκτική εικόνα του νεφελώματος της Έλικας κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο VISTA που βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Paranal στην Χιλή. Το νεφέλωμα της Έλικας το κωδικό όνομα του οποίου είναι NGC 7293 βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και απέχει περίπου 700 έτη φωτός από τη Γη

http://www.youtube.com/watch?v=U6P2KU-LVWw&feature=player_detailpage#t=3s

Μια εκπληκτική εικόνα του νεφελώματος της Έλικας κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο VISTA που βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Paranal στη Χιλή. Το νεφέλωμα της Έλικας, το κωδικό όνομα του οποίου, είναι NGC 7293 βρίσκεται στον αστερισμό του Υδροχόου και απέχει περίπου 700 έτη φωτός από τη Γη. Το νεφέλωμα που οι επιστήμονες έχουν βαφτίσει «Το Μάτι του Θεού» ανήκει στην κατηγορία των πλανητικών νεφελωμάτων και είναι το λαμπρότερο πλανητικό νεφέλωμα στον ουρανό. Τα πλανητικά νεφελώματα δεν σχετίζονται επί της ουσίας με πλανήτες αλλά έλαβαν αυτή την ονομασία τον 18ο αιώνα επειδή όταν τα παρατηρούσαν οι αστρονόμοι με τα τηλεσκόπια εκείνης της εποχής έμοιαζαν με πλανήτες.

Το VISTA κατέγραψε αστρική ύλη να διακτινίζεται από το κέντρο του νεφελώματος προς κάθε κατεύθυνση δημιουργώντας μια εικόνα ανάλογη με εκείνη που έχουν τα πυροτεχνήματα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Νότιου Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου (ESO) στο οποίο ανήκει το τηλεσκόπιο VISTA, η αστρική ύλη που ξεκινά από το κέντρο της Έλικας φτάνει σε απόσταση τεσσάρων ετών φωτός από αυτό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk