Μόλις 15 λεπτά καθημερινής άσκησης φαίνεται ότι είναι αρκετά για να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής μας κατά τρία ολόκληρα χρόνια και να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 14%, επισημαίνουν τώρα επιστήμονες από την Ταϊβάν.

Όπως αναφέρουν στη σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «The Lancet» οι ειδικοί των Εθνικών Ινστιτούτων Έρευνας για την Υγεία της Ταϊβάν καθώς και συνάδελφοί τους από την Κίνα, τα 15 λεπτά ήπιας άσκησης αποτελούν την ελάχιστη γυμναστική που θα έπρεπε να κάνει ένας ενήλικας καθώς παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Άσκηση, ίσον ζωή

Η μετά-ανάλυση στην οποία προχώρησαν οι επιστήμονες αφορούσε συνολικά 400.000 Ταϊβανέζους. Βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι 15 λεπτά ήπιας άσκησης (όπως π.χ. γρήγορο περπάτημα) την ημέρα, ή συνολικά 90 λεπτά την εβδομάδα μακροπρόθεσμα χαρίζουν τρία χρόνια επιπλέον ζωής. Παράλληλα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 14%.

Διαπιστώθηκε ακόμη ότι κάθε παράταση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος σωματικής άσκησης προσέφερε επιπλέον οφέλη στην υγεία των εθελοντών, ενώ κάθε 15 λεπτά επιπλέον άσκησης αντιστοιχούσαν σε εκ νέου μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 4%.

Από την άλλη πλευρά, μελέτη αυστραλών ειδικών που εμφανίζεται στο επιστημονικό έντυπο «British Journal of Sports Medicine» αναφέρει ότι η καθιστική ζωή και η παρατεταμένη παραμονή μπροστά από την τηλεόραση μπορεί να μας στοιχίσει έως και έξι πολύτιμα χρόνια από τη ζωή μας.

Συχνή άσκηση εναντίον καθιστικής ζωής

«Η φυσική άσκηση προσφέρει τεράστια οφέλη και τέτοιες μελέτες ενισχύουν τα όσα ήδη γνωρίζουμε – ότι λίγη άσκηση καθημερινά οδηγεί σε οφέλη για την υγεία μας σε αντίθεση με την καθιστική ζωή που οδηγεί σε κινδύνους» σχολιάζει η Σάλι Ντέιβις από το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας.

«Ελπίζουμε οι μελέτες αυτές να βοηθήσουν περισσότερα άτομα να καταλάβουν ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να ασκηθούν, μέσα από δραστηριότητες όπως το γρήγορο βάδην ή η κηπουρική» καταλήγει η ειδικός.