Εάν βλέπετε το ποτήρι της ζωής μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, τότε έχετε βάλει πλώρη για ένα μέλλον χωρίς εγκεφαλικό. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η αισιοδοξία έχει θετική επίδραση στη σωματική υγεία και μάλιστα τα οφέλη της φαίνονται άμεσα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της αισιοδοξίας, της καλής καρδιακής υγείας και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράλληλα από ερευνητικά στοιχεία έχει φανεί ότι τα χαμηλά επίπεδα απαισιοδοξίας σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μέτρηση στο «αισιοδοξόμετρο»

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Stroke» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας οι ερευνητές ζήτησαν από 6.000 ενηλίκους ηλικίας άνω των 50 ετών να μετρήσουν τα επίπεδα αισιοδοξίας τους με βάση μια κλίμακα 16 σημείων. Στη συνέχεια οι ειδικοί συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα ποσοστά εγκεφαλικών. Όπως προέκυψε, σε διάστημα δύο ετών, για κάθε αύξηση κατά μόλις έναν πόντο στην κλίμακα της αισιοδοξίας, ο κίνδυνος εγκεφαλικού μειωνόταν κατά 9%.

Η μείωση αυτή φάνηκε μάλιστα να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως οι χρόνιες ασθένειες ή οι συνήθειες του τρόπου ζωής σαν το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Ερικ Κιμ από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν «τα στοιχεία έδειξαν ότι η αισιοδοξία έχει ταχεία επίδραση στην πρόληψη εγκεφαλικών». Ο ερευνητής προσέθεσε ότι οι άνθρωποι που έχουν θετική ματιά για τη ζωή έχουν και περισσότερες πιθανότητες να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής ο οποίος βελτιώνει τη φυσική κατάσταση.. Συγχρόνως όμως, φαίνεται ότι η ίδια η αισιοδοξία έχει και βιολογική επίδραση στον οργανισμό.