Τα στελέχη της τρόικας (ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ) αναμένονται τη Δευτέρα το πρωί στην Αθήνα. Αρχικά θα αφιχθεί στην πρωτεύουσα ένα τεχνικό κλιμάκιο, με έναν – δυο εκπροσώπους από κάθε Οργανισμό.

Στη συνέχεια, ανάλογα με τις ανάγκες και τα θέματα συζήτησης, αναμένονται οι επικεφαλής των κλιμακίων. Μέσα στην εβδομάδα και ως την Παρασκευή 8 Απριλίου είναι πολύ πιθανό να έλθουν στην Αθήνα και οι κύριοι Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για επίσημη αξιολόγηση. Αυτή θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και θα κρίνει την εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο λόγος της σύγχυσης

Οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις δεν προβλέπονται ρητά στο «ημερολόγιο» του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής αλλά προγραμματίζονται κατά περίπτωση όταν προκύπτουν ανάγκες.

Αυτός ήταν και ο λόγος που προκλήθηκε σύγχυση για την ακριβή ημέρα άφιξης της τρόικας. Το αρχικό «ραντεβού» είχε ορισθεί εδώ και δέκα ημέρες για τη Δευτέρα, ωστόσο οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν να επιβεβαιώσουν την άφιξη τους με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι υπήρξε εμπλοκή που οδηγεί σε αναβολή.

Τα θέματα της αξιολόγησης

Η τρόικα θα εξετάσει τρία κύρια ζητήματα:

1. Τα νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για εφέτος, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση των εσόδων και οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2010 από την Eurostat στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ – θα ανακοινωθεί στις 26 Απριλίου.

2. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015

3. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.
Τα στελέχη της τρόικας δεν θα δώσουν συνέντευξη τύπου. Οι επόμενες ανακοινώσεις για την πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, τα μέτρα, και το σχέδιο των αποκρατικοποιήσεων θα γίνουν από την κυβέρνηση στις 15 Απριλίου.