ΒΕΡΟΛΙΝΟ Θύελλα έχουν ξεσηκώσει στη Γερμανία οι ρατσιστικές θέσεις κορυφαίου στελέχους της Μπούντεσμπανκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «όλοι οι εβραίοι έχουν τα ίδια γονίδια» και ότι «οι μουσουλμάνοι μετανάστες στην Ευρώπη δεν μπορούν να ενταχθούν στις δυτικές κοινωνίες».

Οι απόψεις αυτές του Τίλο Ζάρατσιν , μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας (Deutsche Βundesbank), διατυπώθηκαν με αφορμή την κυκλοφορία χθες του τελευταίου βιβλίου του με τίτλο «Deutschland Schafft Sich Αb» («Η Γερμανία αυτοκαταλύεται»).

Με ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή τράπεζα αποστασιοποιήθηκε από τις θέσεις, αλλά δεν έφθασε στο σημείο να εισηγηθεί την παραίτησή του, όπως ζητούσαν πολλοί. Αρκέστηκε στο να τον καλέσει για περισσότερες διευκρινίσεις.

Στο βιβλίο ο κ. Ζάρατσιν, ο οποίος είναι μέλος και ενεργό στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης (SΡD), υποστηρίζει ότι οι μετανάστες έχουν επωφεληθεί από το σύστημα πρόνοιας της Γερμανίας χωρίς να έχουν προσφέρει τα ανάλογα στη χώρα. Αναφέρει επίσης ότι οι μετανάστες, κυρίως τούρκοι και κούρδοι, «αποβλακώνουν» τη γερμανική κοινωνία επειδή είναι λιγότερο μορφωμένοι από τους Γερμανούς και γεννούν περισσότερα παιδιά.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο γερμανός τραπεζίτης είπε ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες δεν εντάσσονται το ίδιο καλά με άλλες ομάδες μεταναστών και ότι γι΄ αυτό δεν φταίει η καταγωγή τους αλλά η κουλτούρα του Ισλάμ. Η πλειονότητα του πολιτικού κόσμου, οι εβραϊκές και οι μουσουλμανικές κοινότητες της Γερμανίας καταδίκασαν τις απόψεις αυτές, ενώ η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τις χαρακτήρισε « απαράδεκτες» και ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα πρέπει να συζητήσει το ενδεχόμενο αντικατάστασης του τραπεζίτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών (και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών) Γκίντο Βεστερβέλε δήλωσε ότι απόψεις όπως αυτές που τροφοδοτούν τον ρατσισμό δεν έχουν θέση στον πολιτικό διάλογο. Ο υπουργός Αμυνας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ τόνισε ότι ο κ. Ζάρατσιν ξεπέρασε τα όρια της πρόκλησης. Ο αρχηγός του SΡD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε «γλωσσικά βίαιες» τις απόψεις του κ. Ζάρατσιν και χθες το κόμμα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία αποπομπής του.

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου του ο κ. Ζάρατσιν αρνήθηκε την κατηγορία ότι είναι ρατσιστής και παρουσίασε στατιστικά στοιχεία που κατά την άποψή του αποδεικνύουν ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες απειλούν τον γερμανικό κοινωνικό ιστό. Δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί αντιδράσεις με τις απόψεις του. Πέρυσι είχε δηλώσει ότι δεν είναι ανάγκη «να αποδέχεται οποιονδήποτε ζει από κρατικά επιδόματα,που δεν νοιάζεται για την εκπαίδευση των παιδιών του και που διαρκώς γεννάει κοριτσάκια με μαντίλες».

Αργότερα ζήτησε συγγνώμη. Γιος γιατρού, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και έκανε καριέρα στο υπουργείο Οικονομικών και στην υπηρεσία που είχε αναλάβει την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών της Ανατολικής Γερμανίας (Τreuhandanstalt). Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου. Από την 1η Μαΐου 2009 είναι μέλος του ΔΣ της Μπούντεσμπανκ.

Μακελειό στη Σλοβακία
Ενοπλος που κατελήφθη από αμόκ σκότωσε επτά ανθρώπους, τραυμάτισε 15 και αυτοκτόνησε. Με ένα αυτόματο και δύο πιστόλια, ο δράστης, ηλικίας γύρω στα 50, σκότωσε έξι μέλη μιας οικογένειας Ρομά και άλλη μία γυναίκα. Στη συνέχεια άνοιξε αδιακρίτως πυρ σε υποβαθμισμένη συνοικία στα περίχωρα της Μπρατισλάβα. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες δέχθηκαν σφαίρες κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολούθησε μεταξύ του ενόπλου και αστυνομικών. « Ηταν μόνος. Εριχνε σε ό,τι κινούνταν ώσπου οι αστυνομικοί τον περικύκλωσαν… Ηταν αδύνατον να ξεφύγει » δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Ντούσαν Λίπσιτς. Το κίνητρο του δράστη ερευνάται. Δεν αποκλείεται να ήταν ρατσιστικό.