ΤΟΚΙΟ Συγγνώμη, με καθυστέρηση 65 ετών, ζήτησε η κυβέρνηση της Ιαπωνίαςαπό τη Νότια Κορέα, σε μια ιστορική συγκυρία για τις σχέσεις των δύο ασιατικών κρατών. «Βαθιά θλίψη και ειλικρινή συγγνώμη» για τη μακροχρόνια και εξαιρετικά σκληρή αποικιακή κατοχή της Κορέας από την Ιαπωνία το διάστημα 1910-1945 εξέφρασε, σε δήλωσή του, ο πρωθυπουργός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου Ναότο Καν.

«Εκφράζωτις τύψεις μου και την ειλικρινή συγγνώμη μου για τα δεινά και τις τεράστιες ζημίες που προκάλεσε το αποικιοκρατικό καθεστώς» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την 100ή επέτειο της προσάρτησης της Κορέας από την Ιαπωνία.

Οπως εκτιμούν ξένοι αναλυτές η συγγνώμη αυτή δεν είναι και τόσο «ειλικρινής» καθώς συμπίπτει με μια χρονική συγκυρία όπου επιχειρείται μεθοδευμένη απόπειρα από πλευράς Ιαπωνίας να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί της με τη Νότια Κορέα.

Στο πλαίσιο της μεταμέλειας η Ιαπωνία θα επιστρέψει στη Νότια Κορέα έργα τέχνης που εκλάπησαν κατά τη διάρκεια του πολέμου καθώς και πολύτιμα έγγραφα της κορεατικής δυναστείας των Τζοσεόν που χρονολογούνται από το 1392 ως το 1910 και τα οποία είχαν περιέλθει υπό ιαπωνική κατοχή.

Η Ιαπωνία είχε υπογράψει στις 22 Αυγούστου 1910 τη συνθήκη προσάρτησης της Κορέας, η οποία τέθηκε σε ισχύ ακριβώς μια εβδομάδα μετά. Η ιαπωνική κατοχή της κορεατικής χερσονήσου το διάστημα 1910-1945 χαρακτηρίστηκε από εγκλήματα πολέμου και πράξεις κτηνωδίας. Πολλοί Κορεάτες εξωθήθηκαν να συμμετάσχουν στον ιαπωνικό στρατό, ενώ χιλιάδες Κορεάτισσες εξαναγκάστηκαν σε πορνεία για την «ψυχαγωγία» των ιαπώνων στρατιωτών. Η κατοχή της Κορέας ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου 1945, με την παράδοση της Ιαπωνίας στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα δε θύματα των ιαπωνικών θηριωδιών έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι η Ιαπωνία πρέπει να τους αποζημιώσει και να συμπεριλάβει στα σχολικά βιβλία της τις πολεμικές θηριωδίες των περασμένων δεκαετιών. Λεπτομέρεια: η δήλωση μεταμέλειας αφορά μόνο τη Νότια Κορέα καθώς η Ιαπωνία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα, από την οποία μάλιστα θεωρεί ότι απειλείται εξαιτίας του πυραυλικού και πυρηνικού της προγράμματος, ενώ παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση της Πιονγκγιάνγκ για απαγωγές ιαπώνων πολιτών.