Φρεναρισμένη η αγορά ΙΧ

Μείωση κατά 20,5% παρουσίασε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2009 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2009 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 232.067 αυτοκίνητα καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2008 παρουσιάστηκε επίσης μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007.

Μείωση κατά 20,5% παρουσίασε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2009 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος ο αριθμός των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2009 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 232.067 αυτοκίνητα καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού. Σημειώνεται ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2008 παρουσιάστηκε επίσης μείωση κατά 3,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Οπως δείχνουν τα νέα στοιχεία, η ανάκαμψη της αγοράς του αυτοκινήτου είναι δύσκολη καθώς στο πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2009 οι πωλήσεις των καινούργιων ΙΧ αυτοκινήτων ήταν μειωμένες κατά 32,8% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2008.

Το μέτρο της μείωσης των τελών ταξινόμησης κατά 50% δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό, και από όσο δείχνουν οι αριθμοί κατάφερε μόνο να μετριάσει την πτωτική τάση της αγοράς, η οποία συνεχίζεται. Σημειώνεται ότι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στην αγορά αυτοκινήτου ξεκίνησαν να γίνονται σημαντικά αισθητές τον Δεκέμβριο του 2008 όταν η αγορά καινούργιων αυτοκινήτων και μεταχειρισμένων εξωτερικού αντί να παρουσιάσει κάποια αύξηση, ως συνήθως, αντίθετα, κινήθηκε πτωτικά κατά 22,5% έναντι του Δεκεμβρίου του 2007.

Το φαινόμενο αυτό έλαβε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στο επόμενο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα εκατοντάδες αντιπροσωπειών να βάλουν «λουκέτο». Ακόμη, το μέτρο της επιβολής έκτακτης εισφοράς στα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού ήρθε να επιδεινώσει την κατάσταση και στην ουσία ανέστρεψε το όποιο θετικό κλίμα δημιούργησε το μέτρο της μείωσης των τελών. Μοναδική ελπίδα, πλέον, για ανάκαμψη της αγοράς είναι το μέτρο της απόσυρσης, αν θα ισχύσει τελικά.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών άνω των 50 κυβ. εκατ. κατά το 2009 ανήλθε σε 60.803 έναντι των 87.670 του 2008 παρουσιάζοντας μείωση 30,6%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk