ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ γνωρίζετε ότι οι γιατροί συνιστούν στα άτομα που λαμβάνουν στατίνες για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα τους να αποφεύγουν την ταυτόχρονη κατανάλωση γκρέιπ φρουτ, καθώς ο συνδυασμός αυτός μπορεί να ενισχύσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Πόσοι όμως από εμάς που μπορεί να παίρνουμε ιβουπροφένη (αναλγητικό για τη λήψη του οποίου δεν απαιτείται συνταγή γιατρού), γνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός της με τροφές που περιέχουν κουμαρίνη (βερίκκοκα, φασόλια, φράουλες) μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία; Ή ακόμη πως η συνδυασμένη λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων και σκόρδου μπορεί να ενισχύσει τα υποτασικά φαινόμενα; Εν ολίγοις, ενώ είμαστε συνηθισμένοι στην ιδέα ότι τα φάρμακα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και ως εκ τούτου το συζητούμε με τον γιατρό μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας, δεν είμαστε εξίσου ενήμεροι για τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τροφίμων και φαρμάκων.

Το βιβλίο «Φαρμακοδιατροφική» έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Γραμμένο με τη μορφή εύχρηστου οδηγού, απαντά σε όλα τα πιθανά ερωτήματα σε σχέση με τη συνδυασμένη λήψη φαρμάκων και τροφίμων. Επειτα από μια μικρής έκτασης κατατοπιστικότατη εισαγωγή, το κύριο μέρος του βιβλίου είναι αφιερωμένο στις εν λόγω αλληλεπιδράσεις. Εξετάζονται με αλφαβητική σειρά όλες οι δραστικές ουσίες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά (και όχι μόνο). Για καθεμία ουσία δίνονται, με τη μορφή πίνακα, οι τροφές που αλληλεπιδρούν με αυτήν γενικά και στη συνέχεια οι ωφέλιμες και οι βλαπτικές. Ακολουθούν η επεξήγηση της σχέσης φαρμάκου- τροφής (πχ. η ταυτόχρονη λήψη αμπικιλλίνης με τροφές και ροφήματα όξινου pΗ μπορεί να οδηγήσει σε αδρανοποίηση του αντιβιοτικού λόγω…), φαρμακολογική συμβουλή (π.χ. συστήστε στον άρρωστο να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια αγωγής με…) και διαιτολογική συμβουλή (π.χ. κατά τη διάρκεια της αγωγής με αντιθυρεοειδικό φάρμακο, συστήστε στον ασθενή να αποφεύγει τροφές πλούσιες σε ιώδιο, ψάρια και θαλασσινά, και να μη χρησιμοποιεί στη μαγειρική θυμάρι, κόκκινο πιπέρι και θαλασσινό αλά τι). Στο τέλος κάθε σελίδας-ενότητας υπάρχουν εικονίδια τα οποία δίνουν κωδικοποιημένη την πληροφορία που υπάρχει παραπάνω. Ετσι, με μια ματιά ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει αν η αλληλεπίδραση φαρμάκου- τροφής μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή του, ποια στιγμή σε σχέση με το γεύμα μπορεί να λάβει το φάρμακο (πριν, μετά, κατά τη διάρκεια), αν μπορεί να λαμβάνει υγρά μαζί με το φάρμακο, αν μπορεί να καταναλώνει αλκοόλ και καφέ και, τέλος, αν το φάρμακο μπορεί να χορηγηθεί σε περίοδο θηλασμού. Το πόνημα ολοκληρώνεται με μια σειρά από παραρτήματα και ευρετήρια τα οποία το καθιστούν εξαιρετικά εύχρηστο.

Για 3 στους 100

Εξίσου εύχρηστο είναι το δεύτερο βιβλίο το οποίο όμως αφορά πολύ λιγότερους ανθρώπους: τρία στα 100 νεογέννητα εμφανίζουν ανεπάρκεια του ενζύμου g6pd και αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητα στη λήψη ορισμένων φαρμάκων και τροφών. Ειδικότερα, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως και η κατανάλωση κουκιών μπορεί να οδηγήσει τα άτομα αυτά (τα οποία είναι ασυμπτωματικά) σε οξεία αιμόλυση και θάνατο.

Στο βιβλίο το οποίο είναι αφιερωμένο στη μεταβολική αυτή νόσο, ο συγγραφέας ακολουθεί τη λογική που έχει ακολουθήσει και στο προηγούμενο: έπειτα από μια σύντομη αλλά κατατοπιστική εισαγωγή, δίνονται, με αλφαβητική σειρά, οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αιμόλυση σε άτομα με ανεπάρκεια g6pd. Για κάθε ουσία παρέχονται κωδικοποιημένες πληροφορίες σχετικά με τη δράση της, δίνεται η εκτίμηση του κινδύνου και παρέχεται φαρμακολογική συμβουλή. Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει λεξικό γενετικών όρων, αλλά και κυαμικό λεξικό (όπου μεταφράζεται η λέξη κουκιά σε όλες τις γλώσσες), ενώ και σε αυτή την περίπτωση το βιβλίο ολοκληρώνεται με ευρετήριο. Τα παραπάνω βιβλία δεν κυκλοφορούν στην αγορά. Μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί από τις εκδόσεις Φαρμακευτικός Κόσμος. Τηλ. 210 2829.552 και 210 2843.871 (στις τιμές συμπεριλαμβάνoνται ο ΦΠΑ και τα έξοδα αποστολής).