Ολοι οι δείκτες οδηγούν στην ύφεση

Η κρίση είναι εδώ και πλήττει όλους τους κλάδους της οικονομίας, από το χονδρικό εμπόριο και τον τουρισμό ως και την αγορά των αυτοκινήτων. Παράλληλα με την πτώση των πωλήσεων ΙΧ αυτοκινήτων, που ξεπερνά το 30%, υποχωρεί και ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στο εμπόριο, στη συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και στο λιανικό εμπόριο καυσίμων και λιπαντικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στο χονδρικό εμπόριο σημείωσε οριακή αύξηση 1% το δ΄ τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 η αύξηση είχε φθάσει στο 11,1%.

Η κρίση είναι εδώ και πλήττει όλους τους κλάδους της οικονομίας, από το χονδρικό εμπόριο και τον τουρισμό ως και την αγορά των αυτοκινήτων. Παράλληλα με την πτώση των πωλήσεων ΙΧ αυτοκινήτων, που ξεπερνά το 30%, υποχωρεί και ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στο εμπόριο, στη συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και στο λιανικό εμπόριο καυσίμων και λιπαντικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στο χονδρικό εμπόριο σημείωσε οριακή αύξηση 1% το δ΄ τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 η αύξηση είχε φθάσει στο 11,1%. Η ιδιαίτερα υψηλή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του δείκτη Κύκλου Εργασιών στο χονδρικό εμπόριο έπληξε όλους τους κλάδους, όπως τα τρόφιμα, τα ποτά και το καπνό, τα είδη οικιακής χρήσης, τα μηχανήματα και τον μηχανολογικό εξοπλισμό κτλ.

Κάθετη πτώση κατέγραψε η ΕΣΥΕ και στους δείκτες Κύκλου Εργασιών στον τομέα των μεταφορών. Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις χερσαίες μεταφορές του δ΄ τριμήνου 2008 σε σύγκριση με τον δείκτη του γ΄ τριμήνου 2008 μειώθηκε κατά 20,4%, ενώ στις θαλάσσιες και ακτοπλοϊκές μεταφορές ο δείκτης παρουσίασε μείωση 58,5% κατά την ίδια χρονική σύγκριση. Ομοίως και ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στις εναέριες μεταφορές, στις οποίες η μείωση φθάνει στο 30,2%, αλλά και ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στις συναφείς προς τις μεταφορές δραστηριότητες, περιλαμβανομένων και των ταξιδιωτικών γραφείων, όπου η μείωση έφθασε στο 20,1%.

Πέραν όμως του χονδρικού εμπορίου και των μεταφορών που επλήγησαν από την κρίση, προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος του εμπορίου αυτοκινήτων, της συντήρησης και της επισκευής των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών. Ειδικότερα, ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στο εμπόριο αυτοκινήτων παρουσίασε μείωση κατά 19,4% το δ΄ τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2008, ενώ ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στη συντήρηση και την επισκευή αυτοκινήτων κατά την ίδια χρονική σύγκριση παρουσίασε μείωση κατά 7,6%. Σημειωτέον ότι οι δείκτες Κύκλου Εργασιών των δύο αυτών κλάδων κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007 είχαν σημειώσει αυξήσεις κατά 9,3% και 2,9% αντιστοίχως.

Τέλος, και ο δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο καυσίμων και λιπαντικών του δ΄ τρίμήνου 2008 σε σύγκριση με τον δείκτη του γ΄ τριμήνου 2008 σημείωσε αύξηση κατά 18% έναντι αύξησης 24,5% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2007.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk