Ο αυθεντικός killer Diller


Η καριέρα του στο Χόλιγουντ γράφτηκε με χρυσά γράμματα. Σήμερα, σε ηλικία 65 ετών, είναι ιδιοκτήτης ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους στον χώρο του Internet, έχει το γραφείο του στο πιο πολυσυζητημένο κτίριο της Νέας Υόρκης, είναι παντρεμένος με μια πασίγνωστη σχεδιάστρια μόδας και κάνει τις διακοπές του πάνω στο μεγαλύτερο (ιδιωτικό) ιστιοφόρο του κόσμου, που φυσικά του ανήκει. Τι άλλο να ζητήσει από αυτή τη ζωή ο σημερινός πρωταγωνιστής αυτής εδώ της σελίδας; Μα τι άλλο από αξίες, εννοείται χρηματιστηριακές, με τις οποίες δεν τα πάει καλά τελευταία. Ο Μπάρι Ντίλερ του ιντερνετικού ομίλου IAC (InterActive Corp.) κατέκτησε πέρυσι τον τίτλο του καλύτερα αμειβόμενου μάνατζερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, με μισθό που το 2005 έφτασε τα 295 εκατ. δολάρια, αλλά αυτό δεν του φτάνει. Με την τιμή της μετοχής του ομίλου του να έχει χάσει το 20% της αξίας της τον τελευταίο χρόνο, ο Ντίλερ δεν κάθησε με σταυρωμένα χέρια και την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τη ριζική αναδιάρθρωση του IAC, που περιλαμβάνει το σπάσιμό του σε πέντε χωριστές εταιρείες. Φυσικά τον περιμένει αρκετή δουλειά από εδώ και πέρα, αλλά είναι καιρός για να πλήττουμε τώρα;



Ο όμιλος IAC του Μπάρι Ντίλερ δεν «λέει» πολλά σαν όνομα, αλλά κρύβει πίσω από την επωνυμία του ένα σωρό εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Internet, πολλές από τις οποίες είναι γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο. Η IAC είναι μια εταιρεία με κεφαλαιουχική αξία 18 δισ. δολαρίων, που ελέγχει μεταξύ άλλων την Ticketmaster (οnline αγορά εισιτηρίων), την Home Shopping Network (τηλεαγορές ), τη Citysearch (online οδηγός αμερικανικών – κυρίως – πόλεων), το Ask. com (μηχανή αναζήτησης), το LendingTree. com (διαδικτυακά δάνεια), το Match. com (ηλεκτρονική προξενήτρα) και πολλές άλλες μικρότερες εταιρείες και sites στο Internet. Στον Ντίλερ ανήκει επίσης το γνωστό ταξιδιωτικό site Expedia, που αυτονομήθηκε από τον όμιλο IAC πριν από δύο χρόνια. Τη λογική της αυτονόμησης ακολουθεί τώρα ο Ντίλερ, αφού είδε ότι το συγκεντρωτικό μοντέλο που εφάρμοζε τα τελευταία χρόνια δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Οργισμένος, όπως δήλωσε, από το γεγονός ότι η αγορά δεν αναγνωρίζει την αξία του ομίλου, αποφάσισε να κάνει στροφή 180 μοιρών. Ετσι, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι ο όμιλος θα σπάσει σε πέντε κομμάτια: η IAC θα κρατήσει τις βασικές ιντερνετικές εταιρείες ενώ τα άλλα τέσσερα θα τα αποτελέσουν η HSN, η LendingTree, η Ticketmaster και η Interval, μια εταιρεία που πουλάει χρονομισθώσεις σε σπίτια διακοπών.


Μπορεί όλες αυτές οι εξελίξεις στις εταιρείες του Ντίλερ να έχουν μικρό ενδιαφέρον για όλους εμάς που βρισκόμαστε εκτός της αμερικανικής αγοράς, αλλά δείχνουν την τάση που αναπτύσσεται τελευταία και περιλαμβάνει μικρότερα και πιο ευέλικτα σχήματα. Οι «New York Times» επισημαίνουν ότι – τουλάχιστον για τον χώρο των μίντια – πέρασε η εποχή των υπερεταιρειών με τους πολλούς κλάδους και ότι η σύγχρονη τάση στη Γουόλ Στριτ προστάζει εταιρείες εξειδικευμένες και με πιο ξεκάθαρους στόχους.


Ο Ντίλερ θα παραμείνει επικεφαλής της IAC, αλλά δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις υπόλοιπες εταιρείες οι οποίες δεν αποκλείεται να πουληθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού οικονομικού Τύπου. Οι αλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2008. Επίσης δεν έχει γίνει σαφές ποια στάση θα κρατήσει ο παλαιός γνώριμός μας σε αυτήν εδώ τη σελίδα Τζον Μαλόουν, ιδιοκτήτης τoυ ομίλου Liberty και άσπονδος φίλος του Ντίλερ, ο οποίος ελέγχει σημαντικό ποσοστό στον IAC. Ο Μαλόουν, γνωστός και ως «βασιλιάς της αμερικανικής καλωδιακής τηλεόρασης», είχε εκφράσει την επιθυμία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στον IAC και κατά τις επόμενες εβδομάδες θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις των δύο συνεταίρων.


Ο Μπάρι Ντίλερ έχει τη φήμη του δύσκολου και συγκεντρωτικού ανθρώπου. Γεννημένος στο Σαν Φρανσίσκο το 1942, μεγάλωσε στο Μπέβερλι Χιλς σε μια εβραϊκής καταγωγής ευκατάστατη οικογένεια. Με τα μαθήματα δεν τα πήγαινε πολύ καλά και παράτησε τις σπουδές του ύστερα από ένα εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA). Χάρη στις γνωριμίες της οικογενείας του βρήκε εργασία στο περίφημο πρακτορείο William Morris που εκπροσωπεί τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ. Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε η μακροχρόνια σχέση με τη σόουμπιζ. Στα 27 του έγινε διευθυντής προγράμματος στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC και από εκεί και πέρα η πορεία του στα μεγάλα στούντιο ήταν εντυπωσιακή. Στα δέκα χρόνια που ήταν επικεφαλής της Paramount (1974 -1984), o Ντίλερ ήταν υπεύθυνος για κινηματογραφικές επιτυχίες όπως ο «Πυρετός το Σαββατόβραδο», το «Grease», οι δύο πρώτες ταινίες της σειράς «Ιντιάνα Τζόουνς», ο «Μπάτσος του Μπέβερλι Χιλς» και πολλές άλλες. Στην τηλεόραση έκανε τα πετυχημένα (για τους μεγαλύτερους που τα θυμούνται) σίριαλ «Σίρλεϊ και Λαβέρν», «Taxi» και «Cheers» («Το Μπαράκι»), τα οποία μετέδιδε στη χώρα μας η κρατική τηλεόραση. Από το 1984 ως το 1992 εργάστηκε στη Fox όπου δημιούργησε το ομώνυμο τηλεοπτικό κανάλι και ευθύνεται για επιτυχίες όπως οι «Simpsons».


Στο Χόλιγουντ ο Ντίλερ έγινε ο μέντορας μιας σειράς από νεαρά στελέχη της βιομηχανίας κινηματογράφου, που σήμερα κυριαρχούν στον χώρο. Μεγαλοστελέχη όπως ο Μάικλ Αϊσνερ (πρώην της Disney), ο Τζέφρι Κάτζενμπεργκ της DreamWorks και η Ντον Στιλ (της Columbia), η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε ένα ολόκληρο στούντιο, μαθήτευσαν κοντά στον Ντίλερ και για αυτόν τον λόγο απέκτησαν το προσωνύμιο «The Killer Dillers», που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε οι «Αδίστακτοι του Ντίλερ». Κάποια στιγμή ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και ο Ντίλερ αποφάσισε να γίνει αφεντικό του εαυτού του και αποχώρησε από τη Fox για να αγοράσει ένα μερίδιο στο τηλεοπτικό δίκτυο QVC – ιδιοκτησίας σήμερα του Μαλόουν – το οποίο ειδικεύεται σε τηλεπωλήσεις. Ετσι ξεκίνησε η αυτόνομη πορεία του στον χώρο των μίντια και του Internet, που τον έφερε πέρυσι στη θέση του πιο καλοπληρωμένου μάνατζερ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τη σχετική λίστα του «Forbes».


Ο ίδιος ο Ντίλερ έδειξε να διασκεδάζει τον τίτλο αυτόν, όπως και με ολόκληρη τη φιλολογία που συνοδεύει τον τρόπο της ζωής του. Ως πριν από λόγια χρόνια παρέμενε αθεράπευτα εργένης, αλλά βρήκε τον δάσκαλό του στο πρόσωπο της Νταϊάν φον Φύρστενμπεργκ, της πανέξυπνης σχεδιάστριας μόδας και παλαιότερα κοσμικής κυρίας, η οποία κατάφερε να αναστήσει την καταχρεωμένη εταιρεία της και με τη βοήθεια του συζύγου της να γίνει πάλι ένα καυτό όνομα στην παγκόσμια μόδα. Το νέο κτίριο γραφείων της IAC στη Νέα Υόρκη (στο Τσέλσι του Μανχάταν) φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι – του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο της Ισπανίας – και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για τον σχεδιασμό του. Ανάλογες συζητήσεις έχει προκαλέσει και το μήκους 93 μέτρων ιστιοφόρο «Eos» το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο και φιλοξενεί το ζεύγος Ντίλερ στις τακτικές κρουαζιέρες του στη Μεσόγειο. Μπορεί ο Ντίλερ να κυκλοφορεί στη Νέα Υόρκη με μηχανάκι, για να γλιτώνει την κίνηση, αλλά στις διακοπές του δεν είναι ανάγκη να κάνει εκπτώσεις. Ακόμη και οι killers έχουν τα αδύνατα σημεία τους!