Εφέτος για πρώτη φορά οι φορολογούμενοι οι οποίοι παρουσίασαν το 2007 μεταβολή στην οικογενειακή ή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα υποβάλουν ξεχωριστά το έντυπο Ε9 από τις υπόλοιπες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών «βιάζεται» να καταρτίσει το περιουσιολόγιο προκειμένου στη συνέχεια να αποστείλει σε περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά ειδοποιητήρια για τον φόρο που τους αναλογεί με βάση το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων. «Το Βήμα» παρουσιάζει σήμερα 18 ερωτήσεις – απαντήσεις όπως τις έχει καταγράψει ο ειδικός φοροτεχνικός σε θέματα Φορολογίας Ακινήτων κ. Ορέστης Σεϊμένης και τις οποίες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι φορολογούμενοι ώστε να μη βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στην Εφορία.


1. Σε ποιες ημερομηνίες θα πρέπει να υποβληθεί το έντυπο Ε9;


«Τα φυσικά πρόσωπα πρέπει να υποβάλουν το Ε9 ως και την 31η Μαρτίου 2008, ενώ τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις πρέπει να υποβάλουν το Ε9 ως και την 30ή Ιουνίου 2008».


2. Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό που διαχωρίζει το εφετινό Ε9 από το αντίστοιχο περυσινό;


«Τα περασμένα χρόνια το Ε9 συνυποβαλλόταν με τη δήλωση εισοδήματος Ε1. Το Ε9 του 2008 θα υποβληθεί χωριστά και σε διαφορετική ημερομηνία από τις υπόλοιπες δηλώσεις εισοδήματος. Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα αποστείλει στους φορολογουμένους το νέο ­ μπλε χρώματος ­ έντυπο Ε9. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να το ζητήσει από την Εφορία ή να το υποβάλει ηλεκτρονικά μέσω της υπηρεσίας Taxisnet».


3. Ποιοι θα υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων το 2008;


«Οσοι απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα τα οποία αποκτήθηκαν εντός του έτους 2007.


* Οσοι έχουν οποιαδήποτε μεταβολή σε ακίνητα που είχαν ήδη δηλωθεί σε έντυπα Ε9 προηγουμένων ετών.


* Ο υπόχρεος που στις δηλώσεις Ε9 προηγουμένων ετών συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη, εφόσον έχουν επέλθει μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση όπως αυτή είχε απεικονιστεί στις δηλώσεις προηγουμένων ετών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν μεταβολές στην περιουσιακή του κατάσταση. Οι μεταβολές που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος εφόσον η σύζυγος έχει ακίνητα, η γέννηση τέκνου εφόσον εκείνο έχει ακίνητο στην κυριότητά του, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευομένων μελών σύμφωνα με τον ΚΦΕ ή ο θάνατος. Τονίζεται ότι οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση της συζύγου και των προστατευομένων τέκνων αφορούν τα πρόσωπα που έχουν οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο. Π.χ., υπόχρεος σε δήλωση αποκτά δίδυμα (αγόρι και κορίτσι) εντός του 2007. Γίνεται δωρεά στο αγόρι ενός αγροτεμαχίου. Στην περίπτωση αυτή ο υπόχρεος στην πρώτη σελίδα του Ε9 θα αναγράψει τα στοιχεία μόνο του γιου και θα περιγράψει στο εσωτερικό του εντύπου το αγροτεμάχιο».


4. Ποιος είναι ο αύξων αριθμός του ακινήτου;


«Ο αύξων αριθμός του ακινήτου είναι ο μοναδικός αριθμός που χαρακτηρίζει και συνοδεύει κάθε δηλούμενο ακίνητο στο έντυπο του Ε9. Με βάση τον μοναδικό αυτόν αριθμό ο φορολογούμενος θα πραγματοποιήσει όλες τις μεταβολές στο μέλλον που αφορούν το συγκεκριμένο ακίνητο (μεταβολές, διορθώσεις, διαγραφές κτλ.). Ο αύξων αριθμός γράφεται στην πρώτη στήλη των δύο πινάκων. Η αρίθμηση στον πίνακα 1 αρχίζει με το νούμερο 1 και είναι ανεξάρτητη από την αντίστοιχη του πίνακα 2 που αρχίζει επίσης από το 1. Κάθε προσθήκη νέου ακινήτου έχει ως αύξοντα αριθμό τη συνέχεια του αριθμού των προηγούμενων ακινήτων. Στη διαγραφή του ακινήτου χρησιμοποιείται ο αύξων αριθμός της πρώτης αναγραφής του ακινήτου».


5. Ποια ακίνητα δηλώνονται στους πίνακες 1 και 2 του Ε9;


«Στον πίνακα 1 θα δηλωθούν τα κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου αλλά και τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού, ενώ στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9 θα αναγραφούν τα αγροτεμάχια τα οποία ευρίσκονται εκτός σχεδίου».


6. Αν κάποιος έχει αναγράψει λανθασμένα στοιχεία σε δηλώσεις προηγουμένων ετών (2005-2007), μπορεί να τα διορθώσει εφέτος χωρίς την καταβολή προστίμων;


«Πράγματι. Ως τις 31 Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και όσα πρόσωπα επιθυμούν, είτε για να τροποποιήσουν στοιχεία ακινήτων που έχουν ήδη δηλωθεί είτε για να προσθέσουν ακίνητα που εκ παραδρομής παρέλειψαν. Στην περίπτωση αυτή θα υποβληθεί νέο έντυπο».


7. Αν κάποιος έχει προστατευόμενους συγγενείς που έχουν ακίνητα, τι πρέπει να κάνει;


«Να αναγράψει τα ακίνητα σε ξεχωριστό έντυπο Ε9 και να το υποβάλει χωριστά».


8. Το Ε9 θα υποβληθεί εφέτος για τελευταία φορά;


«Οχι. Το Ε9 θα υποβάλλεται κάθε χρόνο εφόσον το προηγούμενο έτος της υποβολής του παρουσιάζονται μεταβολές στην περιουσιακή ή στην οικογενειακή κατάσταση του υπόχρεου, της συζύγου του ή των προστατευόμενων τέκνων του».


9. Σε τι θα χρησιμεύσουν τα στοιχεία που αναγράφονται στο έντυπο Ε9;


«Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το Ε9 που θα υποβληθεί εφέτος σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουν αναγραφεί στις δηλώσεις των προηγούμενων ετών θα συμπληρώσουν την εικόνα της ιδιοκτησίας του κάθε φορολογουμένου και θα χρησιμοποιηθούν στη συνέχεια για την κατάρτιση της “ατομικής του καρτέλας”. Ολες οι “καρτέλες” μαζί θα αποτελέσουν το περιουσιολόγιο. Το περιουσιολόγιο θα περιλαμβάνει το ύψος της αξίας της ατομικής αλλά και της συνολικής περιουσίας των ελλήνων και ξένων φορολογουμένων που έχουν περιουσία στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου θα υπολογισθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που θα κληθούν να καταβάλουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια νοικοκυριά εντός του 2008».


10. Πώς πρέπει να αναγραφούν στο έντυπο Ε9 οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, γκαράζ);


«Οι βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, γκαράζ κτλ.) όταν έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο αποτελούν ξεχωριστές αυτοτελείς ιδιοκτησίες και αναγράφονται σε χωριστή σειρά από την κυρία ιδιοκτησία (διαμέρισμα). Αν όμως οι βοηθητικοί χώροι έχουν μόνο δικαίωμα χρήσης, τότε η επιφάνειά τους αναγράφεται δίπλα στην επιφάνεια της κυρίας ιδιοκτησίας, στην ίδια γραμμή στη στήλη (13) του πίνακα 1».


11. Εχει σημασία το έτος κατασκευής του ακινήτου;


«Το έτος κατασκευής (οικοδομική άδεια) έχει καθοριστική σημασία στον υπολογισμό της αξίας του ακινήτου επί της οποίας θα υπολογισθεί το ΕΤΑΚ. Οσο πιο παλιό είναι το έτος κατασκευής, τόσο μικρότερη είναι η αξία του ακινήτου. Το έτος κατασκευής συμπληρώνεται στη στήλη 14 του πίνακα 1. Προσοχή! Δεν πρέπει να συμπληρωθεί σε καμία περίπτωση το έτος απόκτησης του ακινήτου ή ο χρόνος που πρωτοκατοικήθηκε το ακίνητο, γιατί θα υπάρξει πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση χωρίς λόγο».


12. Το έτος γέννησης του επικαρπωτή πρόκειται να επηρεάσει τον υπολογισμό του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων;


«Βεβαίως. Οποιος έχει δηλώσει λάθος το έτος γέννησης του επικαρπωτή θα πρέπει να το διορθώσει. Οσο πιο μεγάλος είναι ο επικαρπωτής, τόσο λιγότερο φόρο (ΕΤΑΚ) θα καταβάλλει κάθε χρόνο. Το έτος γέννησης του επικαρπωτή θα αναγραφεί στη στήλη (17) του πίνακα 1».


13. Οικοδομή που δεν έχει φθάσει στα μπετά την 1.1.2008 πώς θα δηλωθεί;


«Στην περίπτωση αυτή θα δηλωθεί ως οικόπεδο. Αυτό είναι καλό, γιατί το ΕΤΑΚ θα υπολογισθεί σε μικρότερη αξία. Αν έχουν ολοκληρωθεί τα μπετά, θα δηλωθεί ως ημιτελές κτίριο. Δηλαδή θα δηλωθεί με τον κωδικό 99 στη στήλη (10) του πίνακα 1».


14. Πώς θα δηλωθεί το δικαίωμα υψούν;


«Γράφεται σε ξεχωριστή σειρά ως οικόπεδο. Αρκεί να υπάρχει στη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας».


15. Σε ανέγερση οικοδομής με αντιπαροχή έγινε σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας μέσα στο 2007 αλλά την 1η Ιανουαρίου 2008 δεν είχε προχωρήσει η κατασκευή. Πώς θα δηλωθεί στο Ε9;


«Θα δηλωθεί το οικόπεδο από τον ιδιοκτήτη ή τους συνιδιοκτήτες του οικοπέδου».


16. Τα ημιυπόγεια και ο ημιώροφος πώς δηλώνονται;


«Τα ημιυπόγεια γράφονται ως ισόγεια (εκτός αν στην Πολεοδομία έχουν δηλωθεί ως υπόγεια) και ο ημιώροφος ως πρώτος όροφος».


17. Τα δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης σε κήπους, ακάλυπτους χώρους, ταράτσες, δουλείες πώς αναφέρονται στο Ε9;


«Γράφονται ως σημειώσεις του φορολογουμένου στην πρώτη σελίδα του Ε9».


18. Οι φορολογούμενοι τι πρέπει να προσέχουν κατά τη συμπλήρωση του Ε9;


«Πρέπει να προσέχουν και να αποδίδουν σωστά την “προσωπικότητα” του ακινήτου. Γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα παρακάτω στοιχεία, όπου και όταν αυτά χρειάζονται: άδεια οικοδομής, άδεια λειτουργίας, σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας, τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων, αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος του ακινήτου (διαμέρισμα, βιομηχανικό κτίριο, αποθήκες κτλ)».