Οσοι έχουν τα κεφάλαια, τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε συνεργασίες και την επιθυμία να δημιουργήσουν μια εταιρεία με προοπτικές και κέρδη μπορούν να στρέψουν το βλέμμα τους σε έναν χώρο με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως συμβουλεύει ο κ. Λάκης Βενετόπουλος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας Zeus Group, πρόεδρος της Ενωσης Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Τουρισμού και συμμετέχει στο οικονομικό επιτελείο του Ναυτικού Επιμελητηρίου.


­ Τι συμβουλές θα δίνατε στους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις και ειδικότερα με τον θαλάσσιο τουρισμό;


«Πιστεύω ότι είναι ένας χώρος όπου ένας επιχειρηματίας αξίζει να μπει, διότι το μέλλον προβλέπεται λαμπρό και μια επιχείρηση που ασχολείται με τον τουρισμό και συγκεκριμένα με τα τουριστικά σκάφη μπορεί να έχει κέρδη. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και θεωρώ αυτονόητο ότι τα έργα υποδομής που θα συντελεστούν εν όψει της Ολυμπιάδας και του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα προσελκύσουν μεγάλη μερίδα τουριστών στη χώρα μας. Βέβαια οι υποψήφιοι επιχειρηματίες πρέπει να λάβουν υπόψη τους κάποιους παράγοντες προκειμένου να επιτύχουν. Κατ’ αρχάς θεωρείται πλέον αναγκαίο να αντιληφθούν ότι οι αποκλειστικά οικογενειακές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό και να επιβιώσουν λόγω της παγκοσμιοποίησης, η οποία αλλάζει τα πάντα με ρυθμούς που δυσκολευόμαστε να τους παρακολουθήσουμε ακόμη και όσοι πιστεύουμε ότι είμαστε επαΐοντες. Τα δεδομένα λένε ότι και η ελληνική νομοθεσία θα προσαρμοσθεί σε αυτές τις συνθήκες παγκοσμιοποίησης και βεβαίως ο παγκόσμιος ανταγωνισμός θα έρθει στην περιοχή μας με πολύ μεγάλες ορέξεις. Η συμβουλή μου λοιπόν στα άτομα που θέλουν να επιτύχουν είναι να προχωρήσουν σε συνεργασίες με εξαγορές και συγχωνεύσεις άλλων εταιρειών, οι οποίες θα δώσουν τη δυνατότητα για μεγάλη προώθηση. Ως επιχειρηματίας ομολογώ ότι είναι ελάχιστα τα χρόνια όπου έχω ενστερνιστεί αυτή την τάση, από το 1998 και μετά. Επιπλέον η συνεργασία με κάποια ισχυρή εταιρεία, ιδίως για άτομα που δεν κατέχουν καλά τον χώρο, είναι απαραίτητη προκειμένου να αποκτήσουν το know how. Τέλος, θα έλεγα ότι οι επιχειρηματίες που θέλουν να δημιουργήσουν μια εταιρεία με προοπτική θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην ποιότητα, στην ασφάλεια και στην άριστη υπηρεσία».


­ Ποια είναι η δραστηριότητα του ομίλου Zeus Group ΑΕ και ποιοι οι στόχοι ανάπτυξής του;


«Ο όμιλος διαθέτει επτά τουριστικά σκάφη, είτε αποκλειστικά είτε συνεταιριστικά, και αναλαμβάνει κυρίως μέσω τουριστικών οργανισμών κρουαζιέρες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως Σεϋχέλλες, Σενεγάλη, Ιταλία, Μαρόκο, Τυνησία, Γαλλία κ.α. Ειδικότερα, τα σκάφη μας, τα οποία είναι χωρητικότητας 36-49 επιβατών, προσφέρουν κατά βάση οργανωμένες κρουαζιέρες σε τουρίστες με μέσες απαιτήσεις και οικονομική δυνατότητα ως πολύ υψηλές απαιτήσεις μέσω του τελευταίου μας μέγκα γιοτ, του Harmony, το οποίο ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι πριν από λίγες ημέρες. Επιπλέον ο όμιλος συνεργάζεται με έναν ισχυρό αμερικανικό τουριστικό οργανισμό (με 22 tour operators) καθώς και με μια εταιρεία στην Αγγλία και στη Γερμανία. Ο στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως στον χώρο της πλοιοκτησίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις κρουαζιέρες εκτός Ελλάδας. Οσον αφορά τη σειρά Harmony, σκοπεύουμε να αποκτήσουμε άλλα τρία σκάφη τέτοιου τύπου ως το 2004, τα οποία θα είναι μεγαλύτερα. Σημειώνεται ότι ο τζίρος του ομίλου που προέρχεται αποκλειστικά από τα σκάφη μας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 2,5-3 δισ. δρχ. το 2000».


­ Ποια είναι η ιστορία του ομίλου και ποιοι παράγοντες καθόρισαν την πορεία του;


«Η εταιρεία ξεκίνησε αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τον πατέρα μου με αντικείμενο την οργάνωση τουριστικών ταξιδιών με τα ελάχιστα μέσα και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν, διότι ο τουρισμός τότε στην Ελλάδα ήταν σε νηπιακή μορφή. Το 1964 έγινε η πρώτη προσπάθεια μεταστροφής της εταιρείας: ο πατέρας μου νοίκιασε ένα σκάφος και ξεκίνησε δειλά δειλά να πραγματοποιεί κρουαζιέρες στην Ελλάδα, ενώ από το τέλος της δεκαετίας του ’70 επικεντρώθηκε σιγά σιγά η προσοχή μας στα τουριστικά σκάφη. Το βάπτισμά μου στην εργασία και στην εταιρεία ξεκίνησε το 1978, όπου αλλάζει το κέντρο βάρους. Εποχή που σχετίζεται με το πέρας των οικονομικών μου σπουδών στη Γερμανία αλλά και με την αποχώρηση του πατέρα μου από την εταιρεία λόγω ασθένειας. Μετά τις σπουδές μου λοιπόν μπήκα στη δουλειά με το αλεξίπτωτο, γιατί μόνο περιθωριακά ήξερα τι γίνεται στον χώρο. Ως τότε το γραφείο ησχολείτο σε ποσοστό 90% με την οργάνωση ταξιδιών και 10% με τις κρουαζιέρες. Σταδιακά όμως αυτό άλλαξε τελείως, με αποτέλεσμα σήμερα η δραστηριότητα της εταιρείας να είναι ναυτική – τουριστική κατά 98%. Η βασική ιδέα ήταν του πατέρα μου, αλλά εγώ θα μπορούσα να πω ότι μετάλλαξα τη δραστηριότητα της εταιρείας και τη βοήθησα να αναπτυχθεί λόγω της μεγάλης μου αγάπης για τη θάλασσα. Βέβαια η επιτυχία και η ανάπτυξη της εταιρείας δεν οφείλονται μόνο σε μένα, διότι η μάχη για να κερδηθεί θέλει συμμάχους και σε εμάς είναι πολλοί, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί μας, ξεκινώντας από τον τελευταίο μούτσο και φθάνοντας σε άτομα που πίστεψαν σε μένα, όπως ο Βερνίκος, η γυναίκα μου η Τζίνα Μαμιδάκη κ.ά.».