Η άνοδος των δεικτών που παρατηρείται αυτή την περίοδο μπορεί να προκαλέσει διάφορα συναισθήματα. Από τη μια η άνοδος του δείκτη του Χρηματιστηρίου φέρνει το χαμόγελο σε πολλούς, από την άλλη όμως η άνοδος του δείκτη της ζυγαριάς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές προκαλεί έντονο προβληματισμό σε ένα μεγάλο κομμάτι, ως επί το πλείστον, του γυναικείου φύλου. Αν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που σχετίζονται και με τους δύο δείκτες, πολύ πιθανόν να έχετε αποφασίσει πού να επενδύσετε ένα μέρος των οικονομικών απολαβών της Σοφοκλέους: στην επαναφορά της καλλίγραμμης εμφάνισής σας. Τα κέντρα αδυνατίσματος, έχοντας αντιληφθεί την «αυξητική τάση» που εμφανίζεται σε πολλές γυναίκες μετά τις διακοπές, έχουν αρχίσει έναν καταιγισμό διαφημίσεων με τις προσφορές του φθινοπώρου. Οι διαφημίσεις μπορεί να φαίνονται δελεαστικές, αλλά κρύβονται και πολλές παγίδες. Γι’ αυτό προτού καταθέσετε τις μετοχές σας σε ένα ινστιτούτο οι ειδικοί φορείς εφιστούν την προσοχή σας σε κάποια «ευαίσθητα» σημεία.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών), από τις 50.264 παράπονα που κατεγράφησαν το οκτάμηνο του 1999 οι 3.431 αφορούσαν τα κέντρα αδυνατίσματος, τα οποία παρουσίασαν σημαντική άνοδο «κατακτώντας» την τρίτη θέση, μετά τον τομέα των ακατάλληλων τροφίμων και του ΟΤΕ. Αναλυτικότερα, το ΙΝΚΑ αναφέρει ότι οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από γυναίκες (79%) που έπεσαν θύματα των μεθόδων διαφημίσεων, καθώς όσες απευθύνονται στο γυναικείο φύλο, σε σχέση με αυτές που αφορούν τον άνδρα, είναι σε μεγαλύτερο βαθμό παραπλανητικές, υπεραπλουστευμένες και στηριγμένες σε επώνυμες μαρτυρίες χωρίς αντίκρισμα (testimonials). Η εμπορική προπαγάνδα θεωρεί τη γυναίκα ευκολότερο στόχο και εκμεταλλεύεται με μεθόδους σκληρής πώλησης κοινωνικά πρότυπα τα οποία κυριαρχούν και δημιουργούν πρόσθετες ανασφάλειες στο αδύνατο φύλο, όπως η εξωτερική εμφάνιση. Για να μη γίνετε λοιπόν και εσείς το επόμενο θύμα, μην εμπιστεύεστε με κλειστά μάτια τις διαφημίσεις αλλά να προσέχετε ιδιαίτερα πριν από τη σύναψη συμβάσεων και την εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος.
Κατ’ αρχάς να έχετε υπόψη σας ότι τα κέντρα αδυνατίσματος είναι υποχρεωμένα να έχουν άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με τον Ν. 655/30.6.1998. Για να χορηγηθεί η άδεια αυτή στις μονάδες αδυνατίσματος πρέπει να διαθέτουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους για καθεμία από τις δραστηριότητες που ασκούνται μέσα σ’ αυτές. Επίσης οι χώροι τους πρέπει να πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφαλείας φυσικός φωτισμός, εξαερισμός, κλιματισμός, πυρασφάλεια κτλ., αίθουσα ομαδικής γυμναστικής με όργανα κατάλληλα τοποθετημένα, εμβαδού τουλάχιστον 50 τ.μ., εργαστήριο αισθητικής εμβαδού τουλάχιστον 40 τ.μ., αίθουσα ανάπαυσης εμβαδού τουλάχιστον 20 τ.μ., αίθουσα αναμονής εμβαδού τουλάχιστον 20 τ.μ., αίθουσα καλλωπισμού με 2 WC και δύο ντους, χώρος φύλαξης ρούχων με ντουλάπες, αποδυτήρια ανδρών και γυναικών, ιατρείο πλήρως εξοπλισμένο για παροχή πρώτων βοηθειών, γραφείο διαιτολόγου πλήρως εξοπλισμένο, με ζυγό μέτρησης, παχύμετρο, προπλάσματα τροφίμων, λιπομετρητή, ηλεκτρονικό υπολογιστή, μανόμετρο κ.ά. Επίσης ο τεχνικός εξοπλισμός πρέπει απαραιτήτως να φέρει τη σφραγίδα καταλληλότητας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Οσον αφορά τις υπηρεσίες, πρέπει να παρέχονται από επαγγελματίες που κατέχουν την απαιτούμενη άδεια και κατάρτιση. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα, η νομοθεσία ορίζει ότι προκειμένου να σας παρασχεθούν οι υπηρεσίες πρέπει να είστε εφοδιασμένοι με γνωμάτευση γιατρού στην οποία θα αναγράφεται ότι είστε ικανοί χωρίς κίνδυνο για την υγεία σας να κάνετε χρήση συγκεκριμένου προγράμματος, π.χ. άσκηση, δίαιτα κ.ά. Εχετε κατά νου ότι στις μονάδες αδυνατίσματος απαγορεύεται η διενέργεια πράξεων που σχετίζονται με την ιατρική, πλην της παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση συμβάντος και της απλής ιατρικής εξέτασης για τη χορήγηση της γνωμάτευσης, καθώς και η διαφήμιση για πράξεις που έχουν σχέση με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Ακόμη απαγορεύεται η χορήγηση ή εμπορία φαρμάκων ή άλλων προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε και στην αγορά και χρήση καλλυντικών ιδιοσκευασμάτων που εμπορεύονται μερικές φορές τα ινστιτούτα, διότι έχει παρατηρηθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες διαφόρων μορφών, όπως υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) του υπουργείου Ανάπτυξης.
Πολυάριθμες καταγγελίες δεν έχουν δεχθεί μόνον οι ενώσεις καταναλωτών αλλά και η ΓΓΚ, η οποία διαπίστωσε ότι η πλέον συνήθης τακτική οικονομικής εκμετάλλευσης και παραβίασης των δικαιωμάτων των χρηστών είναι η ακόλουθη: Οι πελάτες των κέντρων αδυνατίσματος υποχρεούνται σε εκ των προτέρων καταβολή του συνολικού ποσού για το πρόγραμμα (με τη μορφή συνήθως δελτίων πιστωτικής κάρτας ή συναλλαγματικών) χωρίς να λαμβάνουν την αντίστοιχη απόδειξη. Αν κατά τη διάρκεια του προγράμματος για τον οποιονδήποτε λόγο (π.χ. υγείας ή μη ικανοποίησης) οι χρήστες θέλουν να το διακόψουν, δεν τους επιστρέφονται τα αντίστοιχα χρήματα ή συναλλαγματικές. Σε ορισμένα συμβόλαια περιλαμβάνεται σαφώς και η ρήτρα της απαγόρευσης υπαναχώρησης, που αποτελεί καταχρηστικό όρο σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία και συνεπάγεται την επιβολή διοικητικών κυρώσεων. Γι’ αυτό η ΓΓΚ σάς συμβουλεύει, ως την εφαρμογή νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, να προσέχετε τα ακόλουθα σημεία:
* Να εξετάζετε με προσοχή τους όρους των συμφωνητικών πριν από την υπογραφή τους και να ζητάτε αντίγραφα και απόδειξη.
* Να αρνείσθε να υπογράψετε συμβόλαια που περιλαμβάνουν τον καταχρηστικό όρο ο οποίος ακυρώνει το δικαίωμα στην υπαναχώρηση.
* Να μην υπογράφετε προχρονολογημένες συναλλαγματικές και χρεωστικά δελτία πιστωτικών καρτών με ανοικτές ημερομηνίες.
* Να καταβάλλετε το ποσόν που αντιστοιχεί σε κάθε επίσκεψη και να υπογράφετε συμβάσεις μόνον εφόσον έχετε πεισθεί για αυτές και μετά από έλεγχο αγοράς.
* Σε περίπτωση που έχετε κάποια απορία, πρόβλημα ή θέλετε να καταγγείλετε μια παρατυπία, μπορείτε να απευθύνεσθε στη ΓΓΚ (τηλ. 1720) ή στις ενώσεις καταναλωτών (ΙΝΚΑ τηλ. 1721, 9829.152, ΕΚΠΟΙΖΩ τηλ. 3304.444).
Οι προσφορές του Σεπτεμβρίου
Εφόσον λάβετε υπόψη σας τις προαναφερθείσες συμβουλές, σας παραθέτουμε τις φθινοπωρινές εκπτώσεις και προσφορές ορισμένων κέντρων αδυνατίσματος:
* Medijeunesse (Σκουφά 10, τηλ. 3643.444): Ανάλογα με τη θεραπεία αδυνατίσματος προσφέρεται έκπτωση 20%-30%. Π.χ. για ένα πρόγραμμα κυτταρίτιδας των 250.000 δρχ. θα πετύχετε έκπτωση 30% ενώ για ένα πρόγραμμα πιο ολοκληρωμένο, αδυνατίσματος και εξαφάνισης κυτταρίτιδας (με υπερήχους, λέιζερ), των 350.000 δρχ. υπάρχει έκπτωση 20%.
* Lipogen (Πατησίων 119, τηλ. 8251.106): Την οικονομική διευκόλυνση όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής διαφημίζει η Lipogen για αυτή την περίοδο. Δηλαδή οι πελάτες θα πληρώνουν 20.000 δρχ. τον μήνα για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να ολοκληρώσουν την κούρα αδυνατίσματος.
* Bodyline (Καραγεώργη Σερβίας 2, τηλ. 1600): Μία εβδομάδα δώρο καθώς και 12 άτοκες δόσεις αν πληρώσετε με κάρτα είναι οι προσφορές που διαφημίζει αυτή η αλυσίδα αδυνατίσματος για τα κιλά των διακοπών.
* Silhouette (Μητροπόλεως 3, τηλ. 1160): Αν τηλεφωνήσετε ως τις 15.9 θα έχετε έκπτωση 50% και θα μπορείτε να ρυθμίσετε εσείς τις δόσεις αυτό είναι το σλόγκαν της Silhouette για τον Σεπτέμβριο.
* Beauty & Diet (λεωφόρος Κηφισιάς 250-254, τηλ. 1185): Σε όλα τα προγράμματα προσφέρεται έκπτωση 50% και επιπλέον ένα μίνι πρόγραμμα αξίας 80.000 δρχ., το οποίο οι πελάτες μπορούν να αξιοποιήσουν σε όποιο σημείο εκείνοι θεωρούν ότι έχουν ανάγκη. Π.χ. ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σώματος με μηχανήματα παθητικής γυμναστικής και παρακολούθηση διατροφής που κοστίζει 500.000 δρχ. διατίθεται αυτή την περίοδο 250.000 δρχ.
* New Day (Καραγεώργη Σερβίας 2, τηλ. 1017): Οσοι προτιμήσουν αυτό το κέντρο για να αδυνατίσουν μαζί με το πρόγραμμα θα τους προσφερθεί δωρεάν ένα διαγνωστικό τεστ μεταβολισμού, βιβλία διατροφής καθώς και οι πρώτες πέντε επισκέψεις.
* Πρίνου (Πατησίων 129, τηλ. 8844.402): Το πρώτο δώρο είναι έκπτωση 50% σε όλα τα προγράμματα, το δεύτερο δώρο αφορά ένα πρόγραμμα 100.000 δρχ. δωρεάν, προκειμένου να δοκιμάσουν οι πελάτες τις λειτουργίες του ινστιτούτου. Τέλος, παρέχεται δωρεάν η μέτρηση βασικού μεταβολισμού, η λιπομέτρηση σώματος και η θερμογραφία μέτρησης βαθμού κυτταρίτιδας.
Σημείωση: Οι διευθύνσεις αφορούν τα κεντρικά καταστήματα της κάθε αλυσίδας στην Αθήνα.