Τ ην ανατροπή του πολιτικού σκηνικού επιβεβαιώνει και η χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Αlco που εμφανίζει και αυτή, μετά την προ ημερών μέτρηση της Μetron Αnalysis, το ΠαΣοΚ να προηγείται της ΝΔ, ενώ για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ.Παπανδρέου καταγράφεται ως «καλύτερος» με 34,2% έναντι του Πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή με 30,7%. Εν μέσω της αμφισβήτησης της κυβέρνησης το ΠαΣοΚ προηγείται κατά 1,8%, σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση, που έγινε σε 1.000 ψηφοφόρους, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις, το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου ως χθες το μεσημέρι και παρουσιάστηκε στο δελτίο ειδήσεων του Αlter. Για πρώτη φορά οι ψηφοφόροι κρίνουν πιο θετικά το ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση, ενώ στη δημοφιλία ο κ. Παπανδρέου προηγείται οριακά του κ. Καραμανλή. Επίσης για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την εκλογή του κ. Αλ.Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝ, συγκεντρώνει μονοψήφιο ποσοστό. Τα ποσοστά ικανοποίησης για την κυβέρνηση είναι απογοητευτικά, καθώς μόλις το 17,4% εκφράζεται θετικά (πολύ/αρκετά ικανοποιημένο) και αρνητικά (λίγο/καθόλου ικανοποιημένο) απάντησε το 81,6%, ενώ για το ΠαΣοΚ θετική γνώμη έχει το 24,5% και αρνητική το 71,9%.

Τις εντυπώσεις για την εμφάνιση στη ΔΕΘ των δύο αρχηγών κέρδισε ο κ. Παπανδρέου. Το 40% έκρινε θετικά την παρουσία του, ενώ το 37,1% είχε αρνητική άποψη, εν αντιθέσει με τον Πρωθυπουργό, για τον οποίο θετικές γνώμες είχε το 21,6% και αρνητικές το 60,1%. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η θετική αποδοχή (73,2%) που έχει ο κ. Παπανδρέου από τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ, με τις αρνητικές γνώμες να είναι στο 9,4%, ενώ καμπανάκι για τον Πρωθυπουργό αποτελεί το 30,3% των νεοδημοκρατών που κρίνει αρνητικά τον κ. Καραμανλή και μόλις το 50,5% θετικά.

Ακριβά στοίχισε στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό η κάλυψη που έδωσε στον πρώην υπουργό Ναυτιλίας κ. Γ. Βουλγαράκη, καθώς το 63,7% εκτιμά ότι έχασε από τους χειρισμούς του, το 17,6% ότι κέρδισε και αναποφάσιστο ήταν το 18,7%. Το 34% προσδοκά σε νίκη του ΠαΣοΚ καθώς πιστεύει ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα αν κερδίσει, το 26,3% απάντησε χειρότερα και το 33,3% είπε ότι δεν θα αλλάξει τίποτε.

Στην πρόθεση ψήφου, δηλαδή στην καταγραφή τάσεων, το ΠαΣοΚ είναι πρώτο με 27,9% έναντι 26,1% της ΝΔ και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 8,3%, το ΚΚΕ με 6,6%, ο ΛΑΟΣ με 5%, οι Οικολόγοι με 2,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 15,9%. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση διαπιστώνεται ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, καθώς το άθροισμα των ποσοστών ΠαΣοΚ και ΝΔ προσεγγίζει οριακά το 55%.