Υλικά (για 4 άτομα) αλεύρι για το ταψί 20 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ., και λίγο ακόμη, για το ταψί 520 γρ. ανθότυρο 50 γρ. μέλι 230 γρ. ζάχαρη 3 κρόκους αβγών 2 βανιλίνες ξύσμα από 2 μανταρίνια 1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη ½ κ.γ. αλάτι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε […]
Υλικά (για 4 άτομα) 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες 200 γρ. σπανάκι, χονδροκομμένο 450 γρ. ξινό τραχανά 1.200 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου, ζεστό 1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο ξύσμα από 1 πορτοκάλι 30 γρ. βούτυρο αγελάδος 40 γρ. πεκορίνο, τριμμένο 100 γρ. κατίκι Δομοκού Για την κρέμα σπανάκι 100 γρ. […]
Υλικά (για 4 άτομα) 20 μεγάλα σπαράγγια, καθαρισμένα* 1 κίτρινο κρεμμύδι, σε πολύ λεπτές φέτες 250 γρ. σπόρους καλαμποκιού, ελαφρά βρασμένους 2 κόκκινες πιπεριές, σε μικρά κυβάκια 2 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο, τα φύλλα αλάτι 50 ml έ.π. ελαιόλαδο Για τη μαγιονέζα 3 κρόκους αβγών 2 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού 1 κ.σ. λευκό […]
Υλικά (για 4 άτομα) 200 ml χυμό μανταρινιού ξύσμα από 2 μανταρίνια, ακέρωτα 1 κ.γ. μουστάρδα απαλή 20 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο 15 ml fish sauce (σε καταστήματα με ασιατικά προϊοντα) 80 ml έ.π. ελαιόλαδο 20 φυλλαράκια εστραγκόν, ψιλοκομμένα αλάτι 8 μεγάλα καλαμάρια, καθαρισμένα* και κομμένα κατά μήκος 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 15 φύλλα φρέσκου […]
Υλικά (για 4 άτομα) 3 αβγά 100 γρ. γαλέτα 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ. αμυγδαλόψιχα φιλέ 4 φέτες μετσοβόνε των 80 γρ. έ.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα Εκτέλεση Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά. Σε τρία διαφορετικά μπολ μοιράζουμε τη γαλέτα, το αλεύρι και την αμυγδαλόψιχα. Βρέχουμε ελαφρά τις […]
Υλικά (για 4 άτομα) 4 τεμάχια ψαρονέφρι των 250 γρ. το καθένα 12 βερίκοκα, αποξηραμένα, κομμένα στη μέση αλάτι, πιπέρι 80 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, χονδροκομμένο 1 καρότο, χονδροκομμένο 2 κλωνάρια σέλερι, χονδροκομμένα 2 κλωνάρια φρέσκο δενδρολίβανο 4 πορτοκάλια, καθαρισμένα και κομμένα στα 4 200 ml λευκό ξηρό κρασί 200 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό […]
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 2 πράσα, ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 100 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου 100 γρ. ξινόχοντρο (τραχανά) 600 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χονδροκομμένο αλάτι 40 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 100 γρ. πρόβειο στραγγιστό γιαούρτι ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο EKTEΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 200 γρ. κόκκινη κινόα 100 γρ. λευκή κινόα αλάτι 300 γρ. κουνουπίδι, σε μικρά κομμάτια 2 πιπεριές Φλωρίνης, σε κυβάκια 80 γρ. σπόρους ροδιού και λίγους επιπλέον, για το γαρνίρισμα 10 φύλλα δυόσμου, χονδροκομμένα ξύσμα από 1 φρέσκο περγαμόντο, ακέρωτο ξύσμα και χυμό από 2 μοσχολέμονα (λάιμ), ακέρωτα 4-5 κ.σ. έ.π. […]
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 600 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών αλάτι 3 κ.σ. έτοιμη σάλτσα τεριγιάκι 150 γρ. γαλέτα 100 γρ. βούτυρο αγελάδος 2 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες 1 κ.σ. κύμινο EKTEΛΕΣΗ Σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό, βράζουμε τα λαχανάκια για 4-5 λεπτά. Τα κρυώνουμε σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε. Κόβουμε […]
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 1 μεγάλη, στρογγυλή, κόκκινη κολοκύθα (περίπου 2,5 κιλά) 8 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 2 μαραθόριζες (φινόκιο), σε φέτες 350 γρ. ρύζι μπασμάτι 150 ml λευκό ξηρό κρασί αλάτι, πιπέρι 5 αποξηραμένα βερίκοκα, ψιλοκομμένα 2 κ.σ. κράνμπερις 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες 100 γρ. φιλέ […]
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο 500 γρ. ασπρομανίταρα, σε φέτες 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε φέτες αλάτι, πιπέρι 100 ml λευκό ξηρό κρασί ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 50 ml μαυροδάφνη 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου 100 γρ. άγρια […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για τη βινεγκρέτ 50 ml χυμό πορτοκαλιού ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο 30 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο 1 κ.σ. μέλι 1 κ.γ. βασιλικό, αποξηραμένο αλάτι 100 ml έ.π. ελαιόλαδο Για τη σαλάτα 2 κόκκινα γκρέιπφρουτ, φιλεταρισμένα* 500 γρ. σπανάκι, καθαρισμένο και χονδροκομμένο 200 γρ. baby σπανάκι, τα φύλλα 15 φύλλα φρέσκου […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 βάζο του 1 λίτρου) 1 κιλό κάστανα 2 λίτρα νερό 1.200 γρ. ζάχαρη 30 γρ. πιπερόριζα (τζίντζερ), κομμένη σε φέτες χυμό από ½ λεμόνι 2 φύλλα αρμπαρόριζας 100 γρ. ανάλατα αμύγδαλα, ασπρισμένα EKTEΛΕΣΗ Χαράσσουμε τα κάστανα χιαστί στη βάση τους με ένα μαχαίρι (κατά προτίμηση το λεγόμενο «παπαγαλάκι») και τα βράζουμε για […]
YΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 50 ml έ.π. ελαιόλαδο 100 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο 1 κιλό γλυκιά κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 350 ml κρέμα γάλακτος, 15% λιπαρά 200 ml ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό ή ψυγείου 100 ml φρέσκο γάλα 1 πρέζα μοσχοκάρυδο αλάτι 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος 100 γρ. κάστανα, προβρασμένα, έτοιμα 12 φέτες προσούτο 12 […]
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 6 μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στη μέση αλάτι, πιπέρι περίπου 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες 50 ml λευκό ξηρό κρασί 2-3 μεγάλες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες 60 γρ. πράσινες ελιές, απύρηνες 150 γρ. κάστανα προβρασμένα, έτοιμα 2 αστεροειδείς γλυκάνισους περίπου […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) Για το ντρέσινγκ 25 ml χυμό λεμονιού 1 κ.σ. μέλι 1 κ.σ. απαλή μουστάρδα 1-2 κ.σ. νερό αλάτι, πιπέρι 100 ml έ.π. ελαιόλαδο Για τη σαλάτα 500 γρ. baby πατάτες, βρασμένες με τη φλούδα τους και κομμένες στα 4 100 γρ. ωμά κάστανα, καθαρισμένα και κομμένα σε φλοίδες* 2 κλωνάρια σέλερι, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 3 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε χονδρά κομμάτια 300 γρ. ασπρομανίταρα 12 κρεμμύδια για στιφάδο, καθαρισμένα 4 φρέσκα ορτύκια αλάτι, πιπέρι 1 κλωνάρι δενδρολίβανο 500 ml ζωμό βοδινού, σπιτικό ή ψυγείου 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί 100 ml Μαυροδάφνη 100 γρ. πικρή σοκολάτα, 55% κακάο, σε κομμάτια ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμαίνουμε τον φούρνο […]
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 16 γαρίδες Νο 1, καθαρισμένες* (αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά) 1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 2 κ.σ. λευκό ξίδι χυμό από 3 λεμόνια 1 κ.σ. καρδάμωμο, σπασμένο 30 γρ. βούτυρο αγελάδος 30 γρ. λευκή σοκολάτα, κατά προτίμηση με 35% βούτυρο κακάο, σπασμένη σε κομμάτια 15-20 φύλλα baby […]
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) 70 ml έ.π. ελαιόλαδο και 2 κ.σ. επιπλέον, για το τέλος 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 500 γρ. ρύζι αρμπόριο 150 ml λευκό ξηρό κρασί 2 λίτρα ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου 60 γρ. βούτυρο αγελάδος 80 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη 1 ματσάκι σχοινόπρασο (τσάιβς), ψιλοκομμένο το ξύσμα από 2 μοσχολέμονα (λάιμ), ακέρωτα 80 […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 200 γρ. πράσο, το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο 1 κιλό κίτρινη κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου 2 αστεροειδείς γλυκάνισους 1 ξυλάκι κανέλας 100 ml κρέμα γάλακτος, 15% λιπαρά 20 ml λάδι λευκής τρούφας 30 γρ. πικρή σοκολάτα, 70% κακάο, τριμμένη […]