Υλικά (για 4 άτομα) αλεύρι για το ταψί 20 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ., και λίγο ακόμη, για το ταψί 520 γρ. ανθότυρο 50 γρ. μέλι 230 γρ. ζάχαρη 3 κρόκους αβγών 2 βανιλίνες ξύσμα από 2 μανταρίνια 1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη ½ κ.γ. αλάτι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε […]
Υλικά (για 4 άτομα) 3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες 200 γρ. σπανάκι, χονδροκομμένο 450 γρ. ξινό τραχανά 1.200 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου, ζεστό 1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο ξύσμα από 1 πορτοκάλι 30 γρ. βούτυρο αγελάδος 40 γρ. πεκορίνο, τριμμένο 100 γρ. κατίκι Δομοκού Για την κρέμα σπανάκι 100 γρ. […]
Υλικά (για 4 άτομα) 3 αβγά 100 γρ. γαλέτα 60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 50 γρ. αμυγδαλόψιχα φιλέ 4 φέτες μετσοβόνε των 80 γρ. έ.π. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα Εκτέλεση Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά. Σε τρία διαφορετικά μπολ μοιράζουμε τη γαλέτα, το αλεύρι και την αμυγδαλόψιχα. Βρέχουμε ελαφρά τις […]
Υλικά (για 4 άτομα) 20 μεγάλα σπαράγγια, καθαρισμένα* 1 κίτρινο κρεμμύδι, σε πολύ λεπτές φέτες 250 γρ. σπόρους καλαμποκιού, ελαφρά βρασμένους 2 κόκκινες πιπεριές, σε μικρά κυβάκια 2 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο, τα φύλλα αλάτι 50 ml έ.π. ελαιόλαδο Για τη μαγιονέζα 3 κρόκους αβγών 2 κ.σ. χυμό λεμονιού 1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού 1 κ.σ. λευκό […]
ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ) 1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 30 γρ. λαρδί (lardo), σε κύβους 1 γογγύλι, τριμμένο 1 καρότο, τριμμένο 1 μέτριο κόκκινο λάχανο, σε χονδρά κομμάτια 330 ml ξανθιά μπίρα 330 ml σκούρο* ζωμό κοτόπουλου, σπιτικό 2 σφιχτά αχλάδια, καθαρισμένα, κομμένα στα 4 πιπέρι χονδροσπασμένο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο […]
Υλικά (για 6 άτομα) 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1,5 κιλό χοιρινό (σπάλα), ξεκοκαλισμένο 3 πράσα, σε χονδρές ροδέλες 180 ml λευκό ξηρό κρασί 70 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα 70 γρ. αποξηραμένο μήλο, σε φέτες 70 γρ. σταφίδες της αρεσκείας μας 2 κ.σ. φασκόμηλο, τα φυλλαράκια 2 κιλά baby πατάτες, με τη φλούδα, κομμένες στη μέση 200 […]
ΥΛΙΚΑ (για 8 άτομα) Για τη γέμιση 1 κιλό παστό μπακαλιάρο 4-5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το ταψί 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη 3 μέτριες ντομάτες, ξεφλουδισμένες, σε κύβους 100 γρ. πλιγούρι 25 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα Για το φύλλο 650 γρ. αλεύρι τύπου 70%, σκληρόι 180 γρ. καλαμποκάλευρο και […]
Υλικά (για 8 άτομα) Για το ζυμάρι 770 γρ. καλαμποκάλευρο 200 ml γάλα 580 ml νερό 12 γρ. αλάτι έ.π. ελαιόλαδο για το ταψί Για τη γέμιση 1 κιλό διάφορα άγρια χόρτα (ζοχούς, καυκαλήθρες, τσουκνίδες, αγκιναράκια, μυρώνια), καθαρισμένα και χονδροκομμένα 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 100 γρ. σφέλα, χονδροσπασμένη 100 γρ. ανθότυρο, […]
ΥΛΙΚΑ (για 25 κομμάτια) Για το ζυμάρι 500 γρ. αλεύρι τύπου 70%, σκληρό από μαλακό σιτάρι, και λίγο ακόμη για το ταψί 2 κ.σ. ξίδι 12 γρ. αλάτι 230 ml νερό Για τη γέμιση 5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και αρκετό επιπλέον για το τηγάνισμα 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 100 γρ. κιμά […]
ΥΛΙΚΑ (για 10 άτομα) 3 λίτρα βουβαλίσιο γάλα 1 λοβό βανίλιας, τους σπόρους 300 γρ. ζάχαρη 385 γρ. αλεύρι τύπου 70%, σκληρό από μαλακό σιτάρι 2 γρ. αλάτι 6 φύλλα κρούστας βούτυρο αγελάδος, για το άλειμμα 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα Εκτέλεση Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τα 2 λίτρα του γάλακτος μαζί με […]
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) 6 μπούτια κοτόπουλου, κομμένα στη μέση αλάτι, πιπέρι περίπου 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 ml έ.π. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι, σε ροδέλες 50 ml λευκό ξηρό κρασί 2-3 μεγάλες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε ροδέλες 60 γρ. πράσινες ελιές, απύρηνες 150 γρ. κάστανα προβρασμένα, έτοιμα 2 αστεροειδείς γλυκάνισους περίπου […]
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 20 τηγανίτες) 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 20 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα 80 ml τσίπουρο 20 γρ. αλάτι (περίπου) 400 ml νερό 800 γρ. ανθότυρο 200 γρ. άχνη ζάχαρη 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη 15 σύκα, μόνο τη σάρκα έτοιμο (ή σπιτικό) παγωτό (κατά προτίμηση […]
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 αβγά, χτυπημένα 120 γρ. βρόμη 400 γρ. γραβιέρα της αρεσκείας μας σε 4 κομμάτια ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα Για τη σάλτσα 8 σύκα, αποξηραμένα 230 ml μαυροδάφνη 60 ml ξίδι μπαλσάμικο με μέλι 85 ml κόκκινο ξηρό κρασί 2 φύλλα αρμπαρόριζας ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε […]
YΛΙΚΑ (για 8 άτομα) ξύσμα από 2 πορτοκάλια, ακέρωτα ξύσμα από 2 μοσχολέμονα (λάιμ), ακέρωτα χονδρό αλάτι 8 κολιούς, τα φιλέτα 15 γρ. ζάχαρη 50 ml ξίδι χυμό από 3 λεμόνια 2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες 500 γρ. αρμυρίκια 4 σύκα, καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες 3 κ.σ. κάππαρη, ξαλμυρισμένη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μπολ ανακατεύουμε […]
Αφήστε την τάρτα να κρυώσει για περίπου 1 ώρα προτού τη σερβίρετε
Το σησαμέλαιο στη βινεγκρέτ θα προσθέσει στη σαλάτα νότες ψημένων ξηρών καρπών
Υλικά (για 4 άτομα) 4 κομμάτια φέτα, 100 γρ. το καθένα 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 100 γρ. λευκή κινόα, βρασμένη 300 γρ. γαλέτα ½ κ.γ. δυόσμο, αποξηραμένο ½ κ.γ. βασιλικό, αποξηραμένο 5 αβγά, χτυπημένα ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα Για το σιρόπι μελιού 100 γρ. καστανή ζάχαρη 40 ml ούζο 40 ml νερό […]