Γλυκό του κουταλιού με πιπερόριζα

ΥΛΙΚΑ (για 1 βάζο του 1 λίτρου)

1 κιλό κάστανα

2 λίτρα νερό

1.200 γρ. ζάχαρη

30 γρ. πιπερόριζα (τζίντζερ), κομμένη σε φέτες

χυμό από ½ λεμόνι

2 φύλλα αρμπαρόριζας

100 γρ. ανάλατα αμύγδαλα, ασπρισμένα

EKTEΛΕΣΗ

Χαράσσουμε τα κάστανα χιαστί στη βάση τους με ένα μαχαίρι (κατά προτίμηση το λεγόμενο «παπαγαλάκι») και τα βράζουμε για 10 λεπτά σε νερό που ήδη κοχλάζει μέχρι να μαλακώσει η φλούδα τους και να μπορούμε να την αφαιρέσουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Στη συνέχεια αφαιρούμε και την εσωτερική ινώδη φλούδα τους.

Σε μια ψηλή και στενή κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα καθαρισμένα κάστανα, την πιπερόριζα, τον χυμό του λεμονιού και την αρμπαρόριζα και τα βράζουμε αργά για όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να δέσει το σιρόπι και να μαλακώσουν τα κάστανα στον βαθμό της αρεσκείας μας. Είναι σημαντικό η κατσαρόλα να είναι στενή και το βράσιμο αργό για να μην εξατμιστούν εύκολα τα υγρά και να προλάβουν να βράσουν τα κάστανα.

Ρίχνουμε τα αμύγδαλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διατηρούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα*. Το σερβίρουμε από την επόμενη ημέρα και έπειτα, ώστε τα κάστανα να προλάβουν να τραβήξουν το σιρόπι.

* Πώς αποστειρώνουμε τα βάζα: Πλένουμε και στραγγίζουμε τα βάζα από τα νερά. Δεν τα σκουπίζουμε. Τα τοποθετούμε αναποδογυρισμένα στη σχάρα προθερμασμένου φούρνου, στους 100°C, για 10 λεπτά, μέχρι να μην έχουν καμία σταγόνα νερού επάνω τους. Λίγο προτού αρχίσουμε το γέμισμα των βάζων με το γλυκό, βάζουμε και τα καπάκια στον φούρνο, πλυμένα και βρεγμένα. Αυτά δεν πρέπει να μείνουν για πολλή ώρα, γιατί καίγεται το ελαστικό δαχτυλίδι που έχουν εσωτερικά και καταστρέφονται. Οταν στεγνώσουν εντελώς, είναι έτοιμα.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk