Ξινός τραχανάς με σπανάκι και κατίκι Δομοκού

Υλικά (για 4 άτομα)

3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

2 πράσα, σε λεπτές ροδέλες

200 γρ. σπανάκι, χονδροκομμένο

450 γρ. ξινό τραχανά

1.200 ml ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου, ζεστό

1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

30 γρ. βούτυρο αγελάδος

40 γρ. πεκορίνο, τριμμένο

100 γρ. κατίκι Δομοκού

Για την κρέμα σπανάκι

100 γρ. σπανάκι

80 ml έ.π. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά για την κρέμα στο multi και τα χτυπάμε καλά μέχρι να δημιουργηθεί ένα μείγμα με κρεμώδη υφή.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σπανάκι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη και, τέλος, ρίχνουμε τον τραχανά.

Προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό και ανακατεύουμε σε κάθε δόση, μέχρι να βράσει και να χυλώσει ο τραχανάς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον άνηθο, το ξύσμα, το βούτυρο και το πεκορίνο, ανακατεύοντας πολύ καλά. Ζεσταίνουμε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα και αποσύρουμε πάλι από τη φωτιά.

Προσθέτουμε στον τραχανά την κρέμα και ανακατεύουμε ώστε να αποκτήσει το φαγητό πράσινο χρώμα. Σερβίρουμε στα πιάτα προσθέτοντας με ένα κουτάλι λίγο κατίκι στο κέντρο.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 17 Απριλίου 2016.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk