ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

3 γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε χονδρά κομμάτια

300 γρ. ασπρομανίταρα

12 κρεμμύδια για στιφάδο, καθαρισμένα

4 φρέσκα ορτύκια

αλάτι, πιπέρι

1 κλωνάρι δενδρολίβανο

500 ml ζωμό βοδινού, σπιτικό ή ψυγείου

200 ml κόκκινο ξηρό κρασί

100 ml Μαυροδάφνη

100 γρ. πικρή σοκολάτα, 55% κακάο, σε κομμάτια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C-170°C. Σε ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, τα ορτύκια, αλάτι, πιπέρι και το δενδρολίβανο και περιχύνουμε με τον ζωμό. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα, στερεώνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Σουρώνουμε τον ζωμό ψησίματος και τον αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κόκκινο κρασί και τη Μαυροδάφνη, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να εξατμιστούν κατά τα 2/3. Προσθέτουμε τον ζωμό του ψησίματος και αφήνουμε να βράσει ώσπου να περιοριστεί στη μισή ποσότητα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί στη σάλτσα. Περιχύνουμε το φαγητό με τη σάλτσα, αφήνουμε 10 λεπτά να σταθεί και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015.