Προετοιμασία: 15′  Μαγείρεμα: 15′

Υλικά (για 4 μερίδες)
1 κιλό σαλιγκάρια
1 κουτ. σούπας κόκκινο ξίδι + λίγο για το άχνισμα των σαλιγκαριών
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
1 κλωναράκι θυμάρι
Λίγοι κόκκοι μπαχάρι
Λίγοι κόκκοι πιπέρι
2 κουτ. σούπας πελτές
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί ή ημίγλυκο
2 ποτήρια νερό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1½ κιλό κοκκάρι ή ξερά κρεμμύδια, σε χοντρές φέτες
1 κουτ. σούπας μέλι
2-3 ντομάτες τριμμένες

Διαδικασία

Βρέχουμε τα σαλιγκάρια ώστε να φανεί ποια είναι ζωντανά. Τα πλένουμε πολύ καλά. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό. Προσθέτουμε λίγο ξίδι και τα αφήνουμε στη φωτιά να πάρουν βράση (να ζεματιστούν) για 5΄. Τα βράζουμε σε κρύο νερό, πρώτον, για να βγουν τα σαλιγκάρια από το κέλυφός τους και, δεύτερον, για να μη σπάσει το κέλυφος με απότομη άνοδο της θερμοκρασίας του (σαν το αβγό).
Σουρώνουμε και ξεπλένουμε τα σαλιγκάρια. Τρυπάμε το πίσω μέρος τους με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, για να βγαίνουν εύκολα όταν θα τα τρώμε (προαιρετικά). Τα ξεπλένουμε πάλι πολύ καλά. Στο μεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα 2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο νεράκι. Μόλις πιουν το νερό, ρίχνουμε το μισό λάδι και αρχίζουμε το σοτάρισμά τους. Οταν γυαλίσουν τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά σε ένα τούλι, για να αφαιρεθούν εύκολα αργότερα, τον πελτέ και τα σαλιγκάρια. Τα σοτάρουμε ελαφρώς και τα σβήνουμε με το κόκκινο κρασί. Μετά προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαγειρευτούν (γιά περίπου 10΄). Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα το κοκκάρι (ή τα ξερά κρεμμύδια). Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ζάχαρη, και σβήνουμε με το ξίδι. Τα μαραίνουμε ελαφρώς και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα, μαζί με το μέλι, όταν αρχίζει να χυλώνει. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά, ώσπου να πιουν όλο το νερό και να μελώσουν όλα μαζί.
Μυστικά
– Μπορούμε να τους ζεματίσουμε και σε βραστό αλατισμένο νερό.
– Οι ζεματισμένοι καραβόλοι διατηρούνται και στην κατάψυξη.
– Το τρύπημα κάνει εύκολη την εξαγωγή του σαλιγκαριού, αλλά θέλουν πολύ καλό πλύσιμο γιατί τα υπολείμματα είναι πολύ δυσάρεστα στο στόμα.