Είναι όμορφο να βλέπεις ανθρώπους να εξελίσσονται προσφέροντας στη γη που μεγαλώνει τα παιδιά τους και θα μεγαλώσει τα εγγόνια τους. Ο Γιώργος Παλυβός, έχοντας πάντα στο πλευρό του τη σύζυγό του, Αγγελική, ξεκίνησε ως αμπελουργός με μερικά στρέμματα αμπέλια. Στις αρχές του’90, ταξιδεύοντας στην Αμερική και κάνοντας επισκέψεις σε διάφορους αμπελώνες, συνειδητοποίησε πως αυτό που έπρεπε να κάνει ήταν να δώσει ζωή στα δικά του κτήματα δημιουργώντας ένα επισκέψιμο οινοποιείο – και αυτό όταν κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολούνταν με τον οινικό τουρισμό.

Η θέα από το οινοποιείο στον κάμπο της Αρχαίας Νεμέας είναι μέρος της μοναδικής εμπειρίας που βιώνει εδώ ο επισκέπτης. Φωτό: Κτήμα Παλυβού

Σήμερα, οι αμπελώνες του εκτείνονται σε 500 στρέμματα, αποτελώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οινική ζώνη της περιοχής. Μάλιστα, είναι αποκλειστικά βιολογικοί καλλιεργητές, ενώ στις φιάλες τους το ποσοστό των δικών τους σταφυλιών φτάνει στο 95% και φιλοδοξούν να ανεξαρτητοποιηθούν απόλυτα καλύπτοντας όλες τις ανάγκες από τα νέα σταφύλια που έχουν ήδη φυτεύσει στην περιοχή και θα ενισχύσουν άμεσα την παραγωγή.

Μια δεμένη οικογένεια

Στο οινοποιείο Παλυβού συναντήσαμε όχι μόνο τον Γιώργο και την Αγγελική αλλά και τις κόρες τους, Ευαγγελία και Βασιλική, που αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, επέστρεψαν στον τόπο τους προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους γονείς τους και να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εξελίξουν το οινοποιείο. Δυο νέα κορίτσια που λατρεύουν τα αμπέλια, έχουν μεγαλώσει ανάμεσα στα βαρέλια, νιώθουν το σταφύλι βαθιά μέσα στην καρδιά τους. Και αυτό είναι που αγαπούν περισσότερο οι επισκέπτες, ότι περνούν κάποιες ώρες με μια οινική οικογένεια, γνωρίζουν την ιστορία της, γίνονται κομμάτι της κουλτούρας της.

Η Ευαγγελία κι η Βασιλική Παλυβού, τρίτη γενιά οινοποιών. Φωτό: Κτήμα Παλυβού

Περισσότερα από 20.000 άτομα φιλοξενούνται το χρόνο κοντά τους, ακολουθώντας τη διαδρομή του σταφυλιού. Ξεκινούν με περιήγηση στα αμπέλια. Δίπλα ακριβώς στο οινοποιείο βρίσκεται ο μεγαλύτερος ενιαίος αμπελώνας 150 στρεμμάτων με Αγιωργίτικο σταφύλι. Απλώνεται σε μια πλαγιά και στην κορυφή του υπάρχει ένα vintage βαγόνι τρένου το οποίο η οικογένεια ανακατασκεύασε και διαμόρφωσε σε χώρο όπου πραγματοποιούνται premium οινογνωσίες κατόπιν ραντεβού. Εκεί, η θέα στον κάμπο της Νεμέας είναι επιβλητική και αξεπέραστη. Μετά τη γνωριμία με τα σταφύλια, οι επισκέπτες ενημερώνονται για την οινοποίηση, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ένα φελλόδεντρο και μαθαίνουν πως ακόμα και ο φελλός παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφιάλωση ως ζωντανός οργανισμός.

Η αίθουσα παλαίωσης, με τα 300 δρύινα βαρέλια στα οποία ωριμάζουν τα κρασιά του κτήματος Παλυβού. Φωτό: Κτήμα Παλυβού

Η ξενάγηση συνεχίζεται το κελάρι της οικογένειας, στην αίθουσα παλαίωσης του κτήματος με τα 300 βαρέλια από γαλλική και αμερικάνικη δρυ. Η δοκιμή των κρασιών συνοδεία τυριών και αλλαντικών ολοκληρώνει την επίσκεψη. Μια υπέροχη εμπειρία που περιλαμβάνει όλα τα στάδια παραγωγής, πάντα με ξεναγούς τα μέλη της οικογένειας που έχουν όλη τη διάθεση να εμφυσήσουν την αγάπη τους για τον τόπο και τα κρασιά του.

Ακολουθώντας με συνέπεια τον ηθικό ρόπο καλλιέργειας, η οικογένεια Παλυβού κυκλοφορεί 14 ετικέτες κρασιών. Φωτό: Κτήμα Παλυβού

Μια αδιάκοπη πορεία

Οι αμπελώνες του κτήματος εκτείνονται πλέον σε 550 στρέμματα. Φωτό: Κτήμα Παλυβού

Η οικογένεια, ακολουθώντας με συνέπεια τον ηθικό τρόπο καλλιέργειας και σεβόμενη τα αμπέλια, κυκλοφορεί δεκατέσσερις ετικέτες με κρασιά που αποκαλύπτουν το terroir της Νεμέας. Δίπλα στο Αγιωργίτικο που κυριαρχεί, έχει εντάξει στα κτήματά της και διάφορες άλλες ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά, Chardonnay, Κυδωνίτσα, Ασύρτικο με σκοπό να πετυχαίνει τα καλύτερα blends και να δημιουργεί οίνους που συναρπάζουν όσους τους δοκιμάζουν. Με εξαγωγές που φτάνουν στο 50% της παραγωγής, η πορεία του οινοποιείου στο μέλλον προβλέπεται λαμπρή. Εξάλλου, η οικογένεια είναι συνδεδεμένη μοναδικά με το σταφύλι και είναι κοινό τους όνειρο να κάνουν τη Νεμέα την οινική περιοχή που αξίζει να είναι.