Από εκεί που πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε «εξωτικό φρούτο», άγνωστο στους περισσότερους καταναλωτές, σήμερα η Μαλαγουζιά γίνεται μία από τις δημοφιλέστερες λευκές ποικιλίες της Ελλάδας. Κάτι η μαζική στροφή προς τις ντόπιες ποικιλίες – αφού έτσι μας συμβούλευσαν οι ειδικοί –, κάτι ο εκφραστικός χαρακτήρας της με τις πολλές μεταμορφώσεις και την ικανότητα συνδυασμών με άλλες ποικιλίες, έφεραν τη… Σταχτοπούτα από τη Δυτική Στερεά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Από τη Θράκη μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, κάθε οινοποιός που σέβεται τον εαυτό του θεωρεί υποχρέωσή του να πειραματιστεί με τη Μαλαγουζιά. Και είναι αλήθεια ότι προσφέρεται για πειραματισμούς, όχι πάντα πετυχημένους βέβαια.
Κάποιοι τη θέλουν να κατάγεται από τη Νότια Ισπανία, την περιοχή της Μάλαγα, δικαιολογώντας έτσι και το όνομά της, ενώ κάποιοι άλλοι την πολιτογραφούν γνήσια Ελληνίδα. Οπως και να έχει το πράγμα, οι πρώτες καταγραφές της στην Ελλάδα γίνονται σε μικρές εκτάσεις στην Αχαΐα και στην Αιτωλοακαρνανία, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ποικιλία ευαίσθητη και δύστροπη, με πολλούς κλώνους, απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και αποζημιώνει, κατά κανόνα, μόνο τους πολύ προσεκτικούς παραγωγούς. Δυνατό στοιχείο της το πλούσιο αρωματικό δυναμικό της.
Παρ’ ότι ακόμη δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έχουν διερευνηθεί όλες οι εκφράσεις και οι δυνατότητές της, που σχετίζονται με τους κλώνους, τις καλλιεργητικές και τις οινοποιητικές τεχνικές, φαίνεται να διαμορφώνονται δύο τάσεις. Μία που προβάλλει την αρωματική ένταση και τη λιπαρότητα και μία άλλη που τονίζει το νεύρο, τη σχεδόν μεταλλική αιχμηρότητα και την αρωματική κομψότητα. Διαλέγετε και παίρνετε.
Εμείς εντοπίσαμε 36 διαφορετικές ετικέτες στην αγορά, αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός για «καινούργια» ποικιλία, και από αυτές δοκιμάσαμε τις 33, με τη γνωστή μέθοδο της τυφλής γευσιγνωσίας.
Δεν κάναμε διάκριση ανάμεσα στις Μαλαγουζιές από δεξαμενή και σε εκείνες που είχαν έλθει σε επαφή με βαρέλι. Αλλωστε, η επαφή, στις λίγες περιπτώσεις που υπήρχε, ήταν μάλλον σύντομη και είχε περιορισμένη επίδραση στον χαρακτήρα του κρασιού. Ο συναγωνισμός ήταν σκληρός και η εξαγωγή της κορυφαίας δεκάδας δύσκολη, καθώς, ειδικά στη βάση της, δημιουργήθηκε συνωστισμός.

ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ
Η σειρά της παρουσίασης των κρασιών που ξεχώρισαν είναι τυχαία και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κατάταξη.
Η τυφλή δοκιμή πραγματοποιήθηκε στον χώρο σεμιναρίων Genius in Gastronomy (www.geniusingastronomy.gr). Τα δείγματα ζητήθηκαν από τους οινοπαραγωγούς και δοκιμάστηκαν σε θερμοκρασία 10°C.
Μαζί μας δοκίμασε και ο οινοχόος Αποστόλης Πλαχούρας.

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2011
Single Vineyard
Επανομή ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Γεροβασιλείου
Χρώμα: Λαμπερό, ξανθοπράσινο.
Αρωμα: Αρωματική σύνθεση με βάθος και πολυπλοκότητα. Στο προσκήνιο ροδάκινο, βερίκοκο, πράσινο τσάι, λεμονόπιτα και στο φόντο λευκά λουλούδια και εσπεριδοειδή.
Γεύση: Η παραμονή του κρασιού για μερικούς μήνες με τις οινολάσπες του χαρίζει λιπαρότητα, πλούτο και γευστική ένταση. Η ελεγχόμενη οξύτητα διατηρεί την ισορροπία, ενώ το φρούτο παρατείνει την επίγευση.

ΤΕΧΝΗ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2011
Μακεδονία ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Τέχνη Οίνου
Χρώμα: Κιτρινόξανθο, με πρασινωπές ανταύγειες.
Αρωμα: Φινετσάτη μύτη, με περάσματα γιασεμιού, αγριοτριαντάφυλλου, κιτρολέμονου, πεπονιού και λίτσι, σε διακριτικό φυτικό υπόστρωμα δυόσμου και τσαγιού.
Γεύση: Ευχάριστα κομψό στην πρώτη επαφή, ισορροπεί τη θερμή αίσθηση της αλκοόλης με την τραγανή οξύτητα. Καλά δομημένο, με πλούτο, δύναμη και πολύ μακρύ τελείωμα.

«Μ» ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2011
Εύβοια ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Αβαντίς
Χρώμα: Ανοιχτόξανθο, λαμπερό, με πρασινωπές πινελιές.
Αρωμα: Εκφραστική και σύνθετη παρουσία, τυπική της ποικιλίας, με κυρίαρχα τα αρώματα τριαντάφυλλου, γλυκού πορτοκάλι, εξωτικών φρούτων και μέντας.
Γεύση: Λιπαρό και θερμό άγγιγμα, με άφθονο, γλυκό φρούτο. Ισορροπημένη, σφιχτή δομή και πολύ μακρύ τελείωμα, με μνήμες μαρμελάδας λεμόνι. Στο πληθωρικό ύφος του Απ. Μούντριχα.

ΜΑΡΩΝ 2010
Επιτραπέζιος οίνος
Παραγωγός: Οινοποιία Κίκονες – Μελίνα Τάσσου
Χρώμα: Λαμπερό, ξανθό.
Αρωμα: Πολυεπίπεδη, αρκετά εξελιγμένη μύτη, με τα αρώματα από αγιόκλημα, νυχτολούλουδο και lemon pie να ξεχωρίζουν. Στο υπόστρωμα ανανάς και μάνγκο.
Γεύση: Ενδιαφέρον συνδυασμός ωριμότητας και φρεσκάδας, σε ένα σύνολο μεσαίου όγκου. Η δροσερή οξύτητα συναντά τη θέρμη της αλκοόλης και το λεμονάτο φρούτο. Επίμονο τελείωμα.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2011
Πλαγιές Κιθαιρώνα ΠΓΕ
Παραγωγός: Α. Σώκος
Χρώμα: Ξανθοπράσινο, λαμπερό, με ελαφρά παρουσία διοξειδίου.
Αρωμα: Λεπτή, αλλά επίμονη μύτη, με περάσματα πράσινου μήλου, μοσχολέμονου και γιασεμιού, μαζί με μια πικάντικη νότα μέντας.
Γεύση: Μαλακό και ισορροπημένο άγγιγμα. Αρμονικό ξεδίπλωμα, με την οξύτητα να ζωηρεύει το φρούτο και να επιμηκύνει το τελείωμα. Στα θετικά του κρασιού και η πολύ καλή τιμή του!

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2011
Εύβοια ΠΓΕ
Παραγωγός: Απ. Λύκος
Χρώμα: Χρυσόξανθο, λαμπερό.
Αρωμα: Διακριτική σύνθεση, που κινείται στην ανθώδη και φρουτώδη κατεύθυνση της ποικιλίας. Μια λεπτή αύρα μπαχαρικών και βουτύρου, το κάνουν να ξεχωρίζει.
Γεύση: Παρ’ ότι δεν είναι ιδιαίτερα αλκοολικό, αφήνει μια θερμή εντύπωση, που με δυσκολία καταφέρνει η οξύτητα να ισορροπήσει. Το φρούτο αργεί να εμφανιστεί, παραμένει όμως στην επίγευση.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2011
Αχαΐα ΠΓΕ
Παραγωγός: Οινοποιία Εδανός
Χρώμα: Αχνοκίτρινο, λαμπερό, με αρκετές πράσινες ανταύγειες.
Αρωμα: Αγιόκλημα και τριαντάφυλλο συναντούν μνήμες λευκόσαρκων φρούτων και εσπεριδοειδών, σε μια σύνθεση με κομψότητα και ένταση. Ιχνη φρεσκοκομμένου χόρτου στο βάθος.
Γεύση: Εκπληξη ο παραγωγός από την Ακράτα, που καταφέρνει να αναδείξει την κοφτερή οξύτητα και τον «ορυκτό» χαρακτήρα της ποικιλίας, διατηρώντας συγχρόνως τη δύναμη, τον πλούτο και τη μακρά επίγευση.

ΔΡΥΟΣ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2011
Πλαγιές Κνημίδος ΠΓΕ
Παραγωγός: Κτήμα Καραδήμου
Χρώμα: Φωτεινό ξανθό, με ελαφρές πράσινες ανταύγειες.
Αρωμα: Πέρα από την αναμενόμενη λουλουδάτη έκφραση, που συμπληρώνεται από νότες εσπεριδοειδών και βανίλιας, μνήμες φύλλων κασίς και φύλλων ντομάτας προσθέτουν μια εξωτική πινελιά.
Γεύση: Το σύντομο πέρασμα από βαρέλι πρόσθεσε πάχος και πολυπλοκότητα. Καλή δομή και διάρκεια, που υποστηρίζεται από λεμονάτο φρούτο και οξύτητα.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2011
Πελοπόννησος ΠΓΕ
Παραγωγός: Δ. Παναγιωτόπουλος
Χρώμα: Ανοιχτόξανθο, λαμπερό.
Αρωμα: Λεπτή αρωματική σύνθεση, που κινείται σε ανθώδεις τόνους, με την πικάντικη αίσθηση του γαρίφαλου στο προσκήνιο. Στο βάθος, λευκόσαρκα φρούτα και περγαμόντο.
Γεύση: Τυπικός εκπρόσωπος της «σχολής» της τονισμένης, σχεδόν μεταλλικής, οξύτητας και του μεσαίου όγκου. Στο τελείωμα, επανέρχεται το φρούτο.

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2010
Πελοπόννησος ΠΓΕ
Παραγωγός: ΙΝΟ ΑΕ
Χρώμα: Ανοιχτό κίτρινο, λαμπερό.
Αρωμα: Αρκετά εξελιγμένη μύτη, που δεν έχει χάσει το ενδιαφέρον της. Τριαντάφυλλο, λεμόνι γλυκό, ώριμα κίτρινα φρούτα και μια ανεπαίσθητη νότα λιβανιού.
Γεύση: Μαλακό και φιλικό στην πρώτη επαφή, ισορροπεί ευχάριστα το νεύρο, το φρούτο και το πάχος. Τίμιο, ευκολόπιοτο κρασί, σε ακόμη πιο τίμια… τιμή!