Ο Mark Knopfler θα του στις 12 Απριλίου 2024 στη δική του εταιρεία British Grove μέσω της EMI. Με τίτλο One Deep River, περιλαμβάνει 12 αβίαστα κομψά νέα τραγούδια των Knopfler, και ο ζεστός φωνητικός τόνος Geordie, οι στίχοι της ποιητικής αφήγησης και το επιδέξιο, πλούσια μελωδικό του παίξιμο κιθάρας είναι όλα παρόντα και σωστά και τόσο εκθαμβωτικά όσο ποτέ.

Το πρώτο σινγκλ από το δέκατο σόλο στούντιο άλμπουμ του βρετανού τραγουδιστή / τραγουδοποιού, κιθαρίστα, μουσικού  παραγωγού, κυκλοφόρησε τα τέλη του Ιανουαρίου με «Ahead Of The Game». Πρόκειται για μια θλιβερή, ίσως αυτοβιογραφική, ιστορία για έναν τραγουδιστή/τραγουδοποιό που αγωνίζεται να τα καταφέρει.

Ο Mark Knopfler τα κατάφερε πολύ καλά. Τόσο με τους Dire Straits όσο και στην σόλο διαδρομή για να λογίζεται σήμερα ως μία από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της ροκ μουσικής. Για αυτό ίσως στα 74 του χρόνια, αποφάσισε να γυρίσει στα παλιά, να παρουσιάσει τον εαυτό του, μέσω από ένα ώριμο άλμπουμ. Δώδεκα αληθινά ροκ κομμάτια που θυμίζουν τον παλιό δημιουργό ο οποίος όμως κλείνει το μάτι στο μέλλον. Ζεστά ανθρώπινα φωνητικά χωρίς φιοριτούρες που χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά. Μελωδικές κιθάρες, στίχοι με ευαισθησία, συμπληρώνουν, την εργασία του

Οι επιρροές του Knopfler, κατατίθενται ακόμη μία φορά με επάρκεια και απλότητα. Μπλουζ, φολκ και ροκ υφές διαδέχονται η μία την άλλη, αν και θα μπορούσε να πάει ακόμη ένα βήμα παραπάνω. Ίσως θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κυκλοφορία του.

Όταν μειώθηκαν οι περιορισμοί του Covid, ο Mark βρέθηκε εκ νέου με συνεργάτες όπως οι Guy Fletcher, Danny Cummings, Richard Bennett, Glenn Worf, Jim Cox και άλλοι, με την προσθήκη του Greg Leisz στην lap steel και ακουστική κιθάρα.

Κάποιοι μπορούν να χαρακτηρίσουν το άλμπουμ «παλιομοδίτικο» αλλά αυτή είναι η γοητεία του. Η επιστροφή στις ρίζες. Όπως τότε που οι δίσκοι «φτιάχνονταν» από τα μέλη της μπάντας μέσα σε ένα δωμάτιο.

Το ομώνυμο κομμάτι «One Deep River» αντικατοπτρίζει τη βαθιά στοργή του Knopfler για το ποτάμι που διασχίζει την πόλη της παιδικής του ηλικίας Newcastle. «Το να διασχίσεις τον Τάιν είναι πάντα στο μυαλό σου», λέει. «Είναι αυτό που έκανες μικρός και αυτό το συναίσθημα είναι πάντα το ίδιο κάθε φορά που το κάνεις. Φεύγεις έξω ή επιστρέφεις, και απλώς συνδέεται με την παιδική σου ηλικία. Η δύναμη του δεν φεύγει».

Στοχαστικό άλμπουμ από έναν στοχαστικό καλλιτέχνη.

Το άλμπουμ είναι διαθέσιμο σε CD, deluxe 2CD, διπλό βινύλιο gatefold, κασέτα και ένα ειδικό box set περιορισμένης έκδοσης που θα περιλαμβάνει το άλμπουμ τόσο σε βινύλιο όσο και σε CD, 5 bonus κομμάτια σε CD, 4 αποκλειστικά μπόνους κομμάτια σε LP, ένα litho print του Mark κ.α.

+ : οι στίχοι του δημιουργού

– : θα μπορούσε ίσως να πάει τη σύνθεση ένα βήμα παραπέρα

4/ 5