Google Button Κάντε TO BHMA προτιμώμενη πηγή

ΒΕΡΟΛIΝΟ, Ανταπόκριση
Ειρήνη Αναστασοπούλου

Στην κεντρική της ομιλία αρχές Ιουλίου, στο συνέδριο του κόμματος στην Ερφούρτη, η Αλίς Βάιντελ, συμπρόεδρος της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), τον αποκάλεσε «τον πρώτο μας τοπικό πρωθυπουργό στη Σαξονία-Ανχαλτ». Κι αυτός, καθισμένος στην πρώτη σειρά ανάμεσα στους 600 συνέδρους, χαμογελούσε μέχρι τα αφτιά από ικανοποίηση. Το ότι ο 36χρονος σχεδόν πάντα χαμογελαστός Ούλριχ Ζίγκμουντ, υποψήφιος του κόμματος για πρωθυπουργός στις τοπικές εκλογές της 6ης Σεπτεμβρίου, έχει πολλές πιθανότητες να κυβερνήσει στο συγκεκριμένο κρατίδιο δεν είναι μόνο ευσεβής πόθος. Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, η AfD Σαξονίας-Ανχαλτ διπλασίασε τη δύναμή της μέσα σε πέντε χρόνια και συγκεντρώνει 41% με ανοδική τάση. Δέκα μονάδες πάνω από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU).

Κι αν τα μικρότερα κόμματα μείνουν εκτός νυμφώνος ο Ζίγκμουντ, που προσπάθησε στο παρελθόν να αμβλύνει τη ναζιστική εποχή και το Ολοκαύτωμα, θα μπορούσε να κυβερνήσει αυτοδύναμα χωρίς να χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο. Ενα σενάριο τρόμου. Θα ήταν η πρώτη κυβέρνηση κρατιδίου στη Γερμανία με πρωθυπουργό από κόμμα που η τοπική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος έχει χαρακτηρίσει «επιβεβαιωμένα ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση» και βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Για τη Βάιντελ, θα σήμαινε ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στις δικές της φιλοδοξίες να γίνει η επόμενη καγκελάριος της Γερμανίας.

Πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών

Το κόμμα ξεκίνησε ήδη πυρετώδεις προετοιμασίες τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά κυρίως στη Σαξονία-Ανχαλτ. Πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να κυβερνήσει από την πρώτη στιγμή. Ο Ζίγκμουντ εξήγγειλε μάλιστα πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών με δέκα βασικά μέτρα. Δεν πρόκειται απλά για μέτρα διαφορετικής διακυβέρνησης, αλλά θεμελιακής στροφής της Γερμανίας σε χώρα που να θυμίζει τουλάχιστον την Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν.

Χώρα πατριωτών χωρίς σημαίες του ουράνιου τόξου, με γερμανικές σημαίες υποχρεωτικά πάνω από σχολικά κτίρια, με μαθήματα ρωσικής γλώσσας, με ευνουχισμένη την κοινωνία των πολιτών και μείωση των επιδοτήσεων σε πολιτικά ιδρύματα. Μια χώρα με σύνθημα #deutschdenken! (σκεφτείτε γερμανικά!), αντί για #moderndenken (σκεφτείτε μοντέρνα), χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση που η AfD τη θεωρεί πολύ αριστερή.

Το πρόγραμμα διακυβέρνησης στο Μεταναστευτικό προκαλεί φρίκη: στροφή 180 μοιρών στην πολιτική μετανάστευσης με μαζικές απελάσεις από το πρώτο λεπτό, κοινωφελή εργασία για τους αιτούντες άσυλο, μείωση των παροχών τους από τους δήμους, κατάργηση τάξεων για παιδιά Ουκρανών και δημιουργία ειδικών τάξεων για παιδιά γονέων με προσωρινή διαμονή στη Γερμανία.

Η AfD στρέφεται εναντίον και όσων εξειδικευμένων μεταναστών απασχολούνται στους τομείς υγείας και περίθαλψης αποκαλώντας τους «άτομα από ξένο πολιτισμικό περιβάλλον» (Kutlurfremde). Το ότι η Σαξονία-Ανχαλτ έχει τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό σε ολόκληρη τη Γερμανία, και εξαρτάται από τη μετανάστευση ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, ουδόλως απασχολεί το κόμμα. Σκοπεύει να το αντιμετωπίσει με τη χρήση ΤΝ, με επίδομα «καλωσορίσματος» για νεογέννητα και αυστηροποίηση των κανόνων για τις αμβλώσεις.

«Ακαδημία Μαύρο-Κόκκινο-Χρυσό»

Αλλά για να μπορεί να εφαρμόσει αυτό το πρόγραμμα στη Σαξονία-Ανχαλτ, η AfD χρειάζεται στελέχη με κυβερνητική εμπειρία και δεν τα διαθέτει από τις τάξεις της. Ευελπιστεί ωστόσο να τα προσελκύσει από τη δεξαμενή όσων έχουν διοικητική εμπειρία και ξέρουν τον κρατικό μηχανισμό. Αλλά κι αυτό δεν φτάνει. Στο συνέδριο στην Ερφούρτη, η Βάιντελ έριξε το βάρος στην «Ακαδημία Μαύρο-Κόκκινο-Χρυσό» από τα χρώματα της γερμανικής σημαίας.

Ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2025 υπό μορφή ΕΠΕ και στεγάζεται σε βίλα στο αριστοκρατικό προάστιο Ντάλεμ του Βερολίνου. «Εκεί προετοιμάζονται στοχευμένα στελέχη τοπικών οργανώσεων του κόμματος ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση» εξηγεί στο «Βήμα» ο ελληνικής καταγωγής Ρόμπερτ Λάμπρου, πρόεδρος της ΚΟ της AfD στη Βουλή της Εσσης. «Για παράδειγμα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτής της Ακαδημίας, άτομα που έχουν ήδη εμπειρία από συμμετοχή σε κυβερνήσεις, ακόμη και υπό την προστασία της ανωνυμίας, ενημερώνουν τους υπεύθυνους της AfD στα ομόσπονδα κρατίδια για το πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση».

Η Ακαδημία εκπαιδεύει ειδικότερα στον τρόπο διαχείρισης των ΜΜΕ, τη διοίκηση υπουργείων, τη σύνταξη σχεδίων προϋπολογισμού ή κειμένων για υπουργούς. Για τον σκοπό αυτόν, εσωτερικοί και κυρίως εξωτερικοί εμπειρογνώμονες παρέχουν εκπαίδευση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ή σε διάφορα ομόσπονδα κρατίδια. Με άλλα λόγια, εάν ο Ζίγκμουντ, που στα 24 του μεταπήδησε από το CDU στην AfD, αναδειχθεί πρωθυπουργός της Σαξονίας-Ανχαλτ, θα ενημερώσει την Ακαδημία για ποιες θέσεις χρειάζεται προσωπικό και το «φυτώριο» νέων στελεχών της AfD θα αναλάβει να τις καλύψει. Εάν υπάρξουν κενά, εξωτερικοί πάροχοι υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα εταιρείες εύρεσης στελεχών, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του δυναμικού.

Προετοιμάζονται για το χειρότερο

Η ομάδα «Συμμετοχή σε Κυβέρνηση» της Ακαδημίας απασχολεί επίσης αρκετούς δικηγόρους, οι οποίοι εξετάζουν νομικά εμπόδια που ενδέχεται να αντιμετωπίσει η AfD, για παράδειγμα σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση απελάσεων στη Σαξονία-Ανχαλτ. Ή πώς θα μπορούσαν να ασκηθούν πιέσεις, εάν σταματήσει η παροχή πληροφοριών στο συγκεκριμένο κρατίδιο από Υπηρεσίες Προστασίας του Συντάγματος άλλων κρατιδίων. Λάθη δεν πρέπει να γίνουν. Πρέπει να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ακροδεξιό κόμμα όχι μόνο θέλει αλλά είναι σε θέση να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη.

Γιατί στις 20 Σεπτεμβρίου ακολουθούν εκλογές και στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία με την AfD να έρχεται πρώτη με 36%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) με 29% και το CDU με μόλις 9%. Ο εκεί υποψήφιος του κόμματος Λάιφ-Eρικ Χολμ στοχεύει, χωρίς ρεαλιστικές προοπτικές, στην αυτοδυναμία. «Αγωνιζόμαστε γιατί θέλουμε να σώσουμε την πατρίδα μας» είπε τις προάλλες ξεκινώντας την καυτή φάση του προεκλογικού αγώνα. Από τι, είναι το εύλογο ερώτημα.

Είναι και απορία πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο στη Σαξονία-Ανχαλτ και ενταγμένων εργασιακά ξένων με καθεστώς ανοχής που φοβούνται ότι θα απελαθούν από τη χώρα και προετοιμάζονται για το χειρότερο.

Το πόσο χρήσιμοι είναι φαίνεται στο νοσοκομείο Harz-Klinikum του Μαγδεμβούργου. «Ενας στους τρεις γιατρούς μας έχει μεταναστευτική καταγωγή» είπε στο ZDF ο Ματίας Φοτ, διευθυντής του νοσοκομείου. «Χωρίς αυτούς τους ανθρώπους που είναι ευπρόσδεκτοι, σημαντικοί και εξαιρετικοί επαγγελματίες, δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε». Αλλά είναι ψιλά γράμματα για την AfD. Το υψηλό ποσοστό δυσαρεστημένων για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Φρίντριχ Μερτς πιθανότατα να δώσει την αυτοδυναμία στη Σαξονία-Ανχαλτ. To απευκταίο σενάριο πλησιάζει. Το κράτος δικαίου στη Γερμανία μπαίνει σε δοκιμασία.