Στέγνωσαν τα δάκρυα της Shakira. Ο χωρισμός της με τον Πικέ ανήκει πλέον στο παρελθόν (;) και η Βασίλισσα της Latin Music, ανοίγει τα πανιά της και (ξανά) βρίσκει τον εαυτό της. Από την άλλη η παγκόσμια μουσική ας υποδεχθεί την νέα της σταχτοπούτα, την νοτιααφρικανή Tyla.

«Las Mujeres Ya No Lloran» | Shakira

Το πρωί της Παρασκευής, 22 Μαρτίου, η Βασίλισσα της Latin Music κυκλοφόρησε το 12ο στούντιο άλμπουμ της, σχεδόν επτά χρόνια μετά το «El Dorado».

Οι προσδοκίες μεγάλες που δεν αφορούν μόνο σε αυτό καθαυτό το μουσικό αποτέλεσμα αλλά και από το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν και τα καλύτερά της. Χώρισε από τον ποδοσφαιριστή Ζεράρ Πικέ μετά από μια δεκαετία, αφού εκείνος ξεκίνησε σχέση με μια άλλη γυναίκα 22 χρόνια νεότερη από αυτήν. Επιπλέον, η Shakira έφυγε από τη Βαρκελώνη με τα δύο της παιδιά, και εγκαταστάθηκε στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Στα παραπάνω να προσθέσουμε και τα προβλήματα που είχε την εφορία της Ισπανίας.  Τελικά αποδέχθηκε την φοροδιαφυγή και για να αποφύγει την φυλάκιση κατέβαλε το ποσόν των 7,3 εκατ. ευρώ (επιπλέον των προστίμων που της είχαν επιβληθεί).

Όλα αυτά τα έχει εκφράσει με τρόπο άμεσο και… καθαρτικό για εκείνη μέσα από σειρά εξαιρετικών σινγκλ και ειδικότερα με το περίφημο «Session 53», το οποίο κυκλοφόρησε με τον Bizarrap (αργεντινός παραγωγός δίσκων, τραγουδοποιός και DJ) τον Ιανουάριο του 2023 και στο οποίο αποκάλυψε την (κακή) σχέση της με τον πρώην ποδοσφαιριστή.

Αλλά αυτά πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Στέγνωσαν τα δάκρυά της και μας υποδέχεται με την νέα της ισπανόφωνη εργασία της, που είναι διασκεδαστική, ανάλαφρη και κοιτάζει το μέλλον. Συνεργάζεται με φίλους και δοκιμάζει νέους ήχους και στίχους. Αν υπάρχει ένα τραγούδι στο οποίο μπορείτε να «δείτε» τον Πικέ και την προηγούμενη ζωή της, αυτό είναι το «Última» .

Η Shakira ξεκινά με την Cardi B στο «Puntería» καλοκαιρινό τραγούδι, το οποίο περιέχει ενδεχομένως τους πιο τολμηρούς στίχους της καριέρας της. Στο «La Fuerte» , συνεργάζεται εκ νέου με τον Bizarrap και το οποίο, ως εκ τούτου, είναι από τα πιο πολυαναμενόμενα τραγούδια αυτού του νέου άλμπουμ. Και όσο αν η κολομβιανή τραγουδίστρια τραγουδά  «Έσβησα τον αριθμό σου, και τι ; Αν το ξέρω ήδη, δεν θα σε ξεχάσω όσο εμφανές κι αν είναι» εντούτοις ο τόνος και η μουσική του δεν κατευθύνονται  στον πρώην σύντροφό της, αλλά μάλλον πολύ μακριά του. Γυρνώντας σελίδα.

Το ίδιο συμβαίνει και στο «Cohete»  ενώ στο «Como, Donde y Cuando», μας θυμίζει περισσότερο την παλιά Shakira. Σε αυτό μιλάει για το πώς ο χρόνος «περνάει όταν περνάς καλά» και ότι «αυτό που έχει σημασία είναι με ποιον είσαι».

Στα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο άλμπουμ η Shakira έγινε ουσιαστικά καλλιτέχνης σινγκλ, διατηρώντας την πανταχού παρουσία της μέσω συνεργασιών που κατακτούσαν τον κόσμο. Όπως για παράδειγμα με τους Anuel AA , Black Eyed Peas , Ozuna , Rauw Alejandro , Karol G , Fuerza Regida και Bizarrap .

Στο «Las Mujeres Ya No Lloran» συλλέγει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προηγούμενων μεμονωμένων επιτυχιών και τις ενώνει με μια παρτίδα φρέσκων κομματιών της.  Φωτεινά. χορευτικά και γεμάτα ζωντάνια, αυτά τα τραγούδια επικεντρώνονται στην… ανοικοδόμηση της. Η Shakira μέσα από ουσιαστικά οκτώ νέα τραγούδια το κάνει πολύ σαφές: «Οι γυναίκες δεν κλαίνε πια».

+ : το παρελθόν δεν καθορίζει (πάντα) το παρόν

– : περισσότερα νέα τραγούδια

4,5 / 5

«Tyla» | Tyla

 Το νέο αστέρι της Νότιας Αφρικής, η Tyla, κυκλοφόρησε το πρώτο κι ομώνυμο studio album της και είναι η στιγμή ο καιρός να υποδεχθούμε το νέο μεγάλο αστέρι της pop / R&B και του amapiano (Το Amapiano, στη γλώσσα Nguni  μεταφράζεται κάπως αυθαίρετα ως «τα πιάνα», είναι ένα υποείδος της house μουσικής που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική στα μέσα της δεκαετίας του 2010 . Είναι ένα υβρίδιο deep house, jazz και lounge που χαρακτηρίζεται από synths και δυνατά κρουστά μπάσα).

Με το ντεμπούτο της 22χρονης Tyla Laura Seethal από το Γιοχάνεσμπουργκ, το amapiano είναι έτοιμo να παγκοσμιοποιηθεί. Και αυτό επειδή η Tyla χρησιμοποιεί την ιριδίζουσα φωνή της, χτίζοντας την προσωπική της ατμόσφαιρα.

Η νοτιααφρικανή καλλιτέχνης μας συστήθηκε το 2023 με το σινγκλ «Water» –  διεθνής επιτυχία που της χάρισε το πρώτο Grammy Καλύτερης Αφρικανικής Μουσικής – για να φθάσουμε σήμερα στην κυκλοφορία 14 κομψοτεχνημάτων. Την ακούς και θέλοντας και μη λικνίζεσαι στους ρυθμούς αδιαφορώντας με ποιους βρίσκεσαι και που βρίσκεσαι. Το  groove των κομματιών της μεθυστικό. Το ντεμπούτο της νοτιοαφρικανής τραγουδίστριας είναι μια λιτή, σύγχρονη εκδοχή της pop-R&B που πάλλεται με τους παλμούς της καρδιάς του amapiano.

+ :  η νέα βασίλισσα της pop / R&B

– : δεν υπάρχει κάτι αρνητικό

5 / 5