Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δεν δρούσε μόνος. Είχε ανάγκη από έμπιστους συνεργάτες που, μυημένοι στα ιδανικά της Wagner, θα ήταν διατεθειμένοι να πεθάνουν μαζί του.

Ο Ντμίτρι Ούτκιν ήταν, αναμφίβολα, ένας εξ αυτών. Ο πιο πιστός όλων των άλλων. Όπως επίσης και -βάσει τουλάχιστον της λίστας που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας- μεταξύ των θυμάτων της μοιραίας πτήσης από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη. Παντού μαζί, στη ζωή και στον θάνατο.

Δεύτερος στην ιεραρχία, πρώτος στην ιδεολογία

Ο Ούτκιν ήταν ο υπαρχηγός της Wagner. Όχι τυχαία έφερε το ίδιο ακριβώς προσωνύμιο, αυτός ήταν ο «νονός» της.

Λέγεται, άλλωστε, πως ήταν ο εμπνευστής της οργάνωσης, συνιδρυτής και ιδεολογικός υποκινητής της. Από τις αρχές των 90ς και έως το 2013 υπηρετούσε ως αξιωματικός στις Ειδικές Δυνάμεις του Γενικού Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, ηγείτο διάφορων μονάδων, και είχε φτάσει να λάβει τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.

Μισθοφόρος από αξιωματικός

Μάχιμος μέχρι την επίσημη αποχώρησή του από τον ρωσικό στρατό, βρισκόταν ενεργός στο μέτωπο κατά τη διάρκεια των δύο πολέμων στην Τσετσενία.

Έκτοτε ακολούθησε αυτόνομη, μισθοφορική, διαδρομή χωρίς πάντως να έχει διακόψει τους, άρρηκτους, δεσμούς του με την κεντρική διοίκηση. Είχε μάλιστα βραβευτεί από το Κρεμλίνο για τις επιτυχημένες επιχειρήσεις της Wagner, ως εξέχον μέλος της ήδη, στην πρώτη φάση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, το 2014, στην Κριμαία.

Οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν πολύ σπάνιες, απέφευγε να εκθέτει τον εαυτό του στον φακό και προφυλασσόταν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Πιο πρόσφατα φέρεται να εθεάθη σε video του Πριγκόζιν και ν’ απευθύνεται σε στρατιώτες της Wagner, που είχαν καταφύγει στη Λευκορωσία μετά το αντάρτικο, λέγοντάς τους ότι όλο αυτό «δεν είναι το τέλος, αλλά μόνο η αρχή» και «καλωσορίσατε στην κόλαση».

Υμνητής του Χίτλερ

Σύμφωνα με την ομάδα της ερευνητικής ιστοσελίδα «Bellingcat», τον Ρώσο στρατιωτικό τον γοήτευε ο Αδόλφος Χίτλερ και στην πορεία του είχε υιοθετήσει και εφάρμοζε τις αρχές του Γ’ Ράιχ. Κατά την ίδια πηγή, το σώμα του ήταν γεμάτο από ναζιστικά σύμβολα, όπως η σβάστικα, οι δύο κεραυνοί των SS κι ο χαρακτηριστικός αετός που κοσμεί σημαίες.

Το «Mr. Wagner» που τον συνόδευε ήταν εμπνευσμένο από τον Ρίχαρντ Βάγκνερ, τον Γερμανό μουσικοσυνθέτη που λάτρευε ν’ ακούει ο Χίτλερ.

Γεννηθείς την 11η Ιουνίου του 1970 στο χωριό Άσμπεστ των Ουράλιων και μεγαλωμένος στο Σμόλινε της Ουκρανίας, όπου είχε μετακομίσει με τη διαζευγμένη μητέρα του, ο Ούτκιν ήταν 43 ετών.

Ως ένα αγόρι που αγαπούσε τα γράμματα και τη μάθηση, αλλά που ήταν ταυτόχρονα αλαζονικό και ερειστικό περιγραφόταν μέχρι την ενηλικίωσή του, όταν και επέστρεψε στη Ρωσία μετακομίζοντας στην Αγία Πετρούπολη για να σπουδάσει σε στρατιωτική σχολή όπλων.

Οι άλλοι τρεις άνθρωποι του Πριγκόζιν

Το αεροπορικό δυστύχημα βορείως της Μόσχας φέρεται να «ξεκλήρισε» ολόκληρη την ηγετική ομάδα της Wagner. Στο ίδιο αεροσκάφος δόθηκε πως επέβαιναν επίσης:

  • ο Βαλερί Τσεκάλοφ, ο οικονομικός διαχειριστής των επιχειρήσεων του Πριγκόζιν σε Ρωσία και Συρία
  • ο Γεβγκένι Μακαριάν, στρατιωτικός με εμπειρία ετών σε διάφορα μέτωπα και
  • ο Σεργκέι Προπούστιν, επικεφαλής της προσωπικής φρουράς του Ρώσου ολιγάρχη.

Ήταν, στη θεωρία, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να δώσουν συνέχεια στη δράση της Wagner κινώντας τα νήματα εφόσον ο Πριγκόζιν έφευγε από τη ζωή.