Οι μισθοφόροι της Wagner απείλησαν με πορεία προς τη Μόσχα, αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση ότι  ο αρχηγός τους Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν μεταξύ των νεκρών σε αεροπορικό δυστύχημα κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η Wagner ορκίζεται τιμωρία αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ηγέτη τους

Και ενώ οι προβληματισμοί και τα σενάρια αναφορικά με το αν ο Πριγκόζιν είναι τελικά νεκρός όλο και πληθαίνουν, οι μαχητές της Βάγκνερ δημοσίευσαν στα  μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα ανατριχιαστικό βίντεο  όπου ορκίζονται τιμωρία αν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ηγέτη τους.

Ωστόσο μεταξύ των σεναρίων γύρω από την είδηση για το θάνατο Πριγκόζιν δε λείπει και αυτό σύμφωνα με το οποίο ο Πριγκόζιν μπορεί να μην είναι νεκρός αλλά ο ίδιος να σκηνοθέτησε το θάνατό του. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ένα δεύτερο αεροσκάφος, με διασυνδέσεις με τη Βάγκνερ, εθεάθη στο ραντάρ πτήσης να κάνει ζιγκ ζαγκ πάνω από την ίδια περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος, 60 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας.

Αυτή η φορά, εκτιμά η Daily Mail δεν θα ήταν η πρώτη φορά που o Πριγκόζιν θα κατάφερνε να εξαφανιστεί. Αλλωστε και άλλη φορά στο παρελθόν είχε κηρυχθεί επισήμως νεκρός, το 2019, στην Αφρική και επανεμφανίστηκε ζωντανός λίγο πριν την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ας μην εκπλαγούμε αν ο Πρικόζιν ξαφνικά εμφανιστεί»

Ο βρετανός Keir Giles, από τη δεξαμενή σκέψης Chatham House με έδρα το Λονδίνο, προειδοποιεί: «Ανακοινώθηκε ότι ένας επιβάτης με το όνομα Yevgeny Prigozhin ήταν στο αεροσκάφος – αλλά είναι επίσης γνωστό ότι πολλά άτομα έχουν αλλάξει το όνομά τους σε Yevgeny Prigozhin, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να συσκοτίσει τα ταξίδια του. Ας μην εκπλαγούμε αν εμφανιστεί σύντομα σε ένα νέο βίντεο από την Αφρική».

Φόρο τιμής από τη Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη

Εν τω μεταξύ, καθώς έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Πριγκόζιν, οι υποστηρικτές της Βάγκνερ κατέθεσαν φόρο τιμής στον διοικητή τους έξω από το πρώην κέντρο Βάγκνερ στην Αγία Πετρούπολη. Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει το γεγονός αλλά χθες το βράδυ ήταν απασχολημένος καθώς παρακολούθησε μια συναυλία, διευκρινίζει η Daily Mail.

Αν και η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους δεν είναι ξεκάθαρη, τα ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από εικασίες ότι ένα κιβώτιο εκλεκτού κρασιού στο αεροσκάφος μπορεί στην πραγματικότητα να ήταν μια καμουφλαρισμένη βόμβα.

Ο Πριγκόζιν, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του δικτάτορα του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμάται ότι βρισκόταν σε «λίστα θανάτου» μετά την αποτυχία της εξέγερσής του και την εξορία του στη Λευκορωσία.

Το κανάλι Telegram με δεσμούς με τον Πριγκόζιν ανακοίνωσε το θάνατό του το βράδυ της Παρασκευής, λίγο μετά την είδηση της συντριβής, και ισχυρίστηκε ότι προκλήθηκε από «προδότες» εντός της Ρωσίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο Πριγκόζι βρισκόταν στο αεροπλάνο, το οποίο συνετρίβη σε ένα χωράφι όπου και σκοτώθηκαν και οι δέκα επιβαίνοντες, μόλις δύο μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματός του κατά του καθεστώτος Πούτιν.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορικών Μεταφορών δημοσίευσε έναν κατάλογο των ατόμων που πίστευε ότι βρίσκονταν στην πτήση, συμπεριλαμβανομένων του Πριγκόζιν και του αναπληρωτή του στη Wagner.