Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν, εν τέλει, ένας εκ των δέκα επιβαινόντων στο ιδιωτικό τζετ που συνετρίβη την Τετάρτη (23/8) στο χωριό Κουζένκινο της περιοχής Τβερ, βορείως της Μόσχας.

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά το αεροπορικό δυστύχημα, η Εθνική Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας έδωσε τη λίστα με τα ονόματα των όσων ταξίδευαν στη μοιραία πτήση προς την Αγία Πετρούπολη και ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον θάνατο του ιδρυτή και αρχηγού της Wagner.

Ήταν μια πληροφορία που είχε ήδη δοθεί από πηγή προσκείμενη στη στρατιωτική οργάνωση που ο Ρώσος ολιγάρχης διοικούσε. «Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος», ανέφεραν σύντροφοί του αποχαιρετώντας τον.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν τρία μέλη του πληρώματος και επτά επιβάτες, μεταξύ των οποίων ο Πριγκόζιν. Όλοι τους ανασύρθηκαν νεκροί.

Τα videos που κυκλοφόρησαν πολύ γρήγορα έδωσαν το στίγμα της συντριβής.

Το ιστορικό

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ως ιδρυτής και αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, ήταν αυτός που προ διμήνου είχε καλέσει τους στρατιώτες του σε αντάρτικο κατά της ανώτατης ρωσικής διοίκησης προκαλώντας αναταραχή στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων.

Αργότερα ο Πριγκόζιν συνθηκολόγησε με την Κυβέρνηση και ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αφήσει να εννοηθεί πως δεν υπάρξει τίμημα για ό,τι μεσολάβησε. Από τη CIA, βέβαια, δεν θεωρούσαν απίθανη την εκδοχή της εκδίκησης σε ανύποπτο χρόνο.

Το βράδυ της Δευτέρας ωστόσο, ο Πριγκόζιν εμφανίστηκε σε βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ομάδες προσκείμενες στη Βάγκνερ, στο οποίο δήλωνε ότι βρισκόταν στην Αφρική. Σε ένα ερημικό τοπίο, ο 62χρονος Πριγκόζιν έλεγε ότι εργάζεται για να «κάνει τη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη σε όλες τις ηπείρους και την Αφρική ακόμα πιο ελεύθερη».

Αναμένονται πλέον αφενός μεν η ταυτοποίηση των δέκα θυμάτων αφετέρου δε το πόρισμα των ερευνών για τα αίτια του δυστυχήματος.