Η UEFA είχε λάβει εξ αρχής τα μέτρα της και η εκατέρωθεν απαγόρευση μετακίνησης φιλοξενούμενων οπαδών στο ζευγάρι της ΑΕΚ με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ δεν επιβλήθηκε τυχαία. Από τη στιγμή που οι πρωταθλητές Κροατίας απέκλεισαν την Αστάνα και βρέθηκαν στον δρόμο της Ένωσης οι αναμετρήσεις χαρακτηρίστηκαν αυτομάτως «υψηλού κινδύνου» και τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο αποφυγής συνύπαρξης υπό τον κίνδυνο ταραχών.

Δυστυχώς οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας δεν εισακούστηκαν και το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν αποφεύχθηκε. Οι σκληροπυρηνικοί Bad Blue Boys, περισσότεροι από εκατό, διέσχισαν τα εδάφη τεσσάρων χωρών, έφτασαν στην Αθήνα, ενώθηκαν με εγχώριους οπαδούς και πήγαν ανενόχλητοι ως το γήπεδο της Ένωσης σκορπώντας τρόμο και θάνατο.

Θύμα της θηριωδίας τους ένας 29χρονος. Ο Μιχάλης Κατσουρής δεν είναι πια εδώ. Μια μάνα θρηνεί την άδικη απώλεια του γιου της, από μαχαιριά στο χέρι, μια κοινωνία κλαίει για ακόμη ένα νέο που «θυσιάστηκε» στον βωμό της αλλόκοτης πλευράς του οπαδικού κινήματος. Αυτής που τρέφεται από κυνηγητά, τραμπουκισμούς και μαχαιριές.

Κάποιοι, πολλοί, ολιγώρησαν. Επτά αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ καθαιρέθηκαν ήδη, οι υπόλοιπες ευθύνες θα αναζητηθούν εσωτερικά με ΕΔΕ.

Από την UEFA στην ΕΠΟ κι από ‘κει στην Αστυνομία

Το ΒΗΜΑ αναζήτησε τις ενέργειες που μεσολαβούν ως την πλήρη εφαρμογή της απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών. Όπως κι αν φέρει κάποια ομάδα, στην προκειμένη η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, ευθύνη για ό,τι τελικά συνέβη.

Μάθαμε πρώτα απ’ όλα πως η απόφαση της UEFA κοινοποιείται στην ΕΠΟ προκειμένου διαμέσου αυτής να διαβιβαστεί στην Αστυνομία και να καταστρωθεί ένα επιχειρησιακό σχέδιο. Μια τέτοια οδηγία δεν νοείται να παρέμεινε στα συρτάρια της Ομοσπονδίας. Άρα έγινε η σχετική ενημέρωση των Αρχών.

Το ζήτημα είναι το τι ακολούθησε. Πηγές εκτίμησαν στο ΒΗΜΑ πως από την Αστυνομία υπήρξε -μια μοιραία- υποβάθμιση τόσο της απόφασης της UEFA και ταυτόχρονα των εγγράφων που έφτασαν εγκαίρως από ξένες υπηρεσίες, είτε της Κροατίας είτε του Μαυροβουνίου. Αντί να θορυβήσουν τους υπεύθυνους, ουδείς ασχολήθηκε επισταμένως με το ζήτημα. Κρίθηκε -προφανώς- ότι δεν συντρέχει λόγος πραγματικής ανησυχίας.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μην δρομολογηθεί η απαιτούμενη κινητοποίηση. Ούτε φυσικά έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι στα ελληνοαλβανικά σύνορα που θα φρέναραν και θα εμπόδιζαν την κάθοδο του κομβόι των Κροατών με προορισμό την Αθήνα.

Οι συλλήψεις που έγιναν το απόγευμα της Τρίτης, όταν εμπλεκόμενοι επιχείρησαν να διαφύγουν με βαν, ήρθαν κατόπιν εορτής.

Γιατί δεν τιμωρείται η Ντιναμό

Μήπως όμως ευθύνη χρεώνεται και η Ντινάμο Ζάγκρεμπ για το αιματοκύλισμα; Μήπως όφειλε να έχει ελέγξει τους οπαδούς της; Μήπως στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να τιμωρηθεί γι’ αυτήν της την αμέλεια;

Νομικές πηγές με ειδίκευση στο διεθνές αθλητικό δίκαιο αποκρίθηκαν στο ΒΗΜΑ πως σε αυτήν την περίπτωση δεν εμφανίζεται «αιτιώδη σύνδεση» μεταξύ των χούλιγκανς που προκάλεσαν τα έκτροπα στη Νέα Φιλαδέλφεια και του ίδιου κλαμπ. Η Ντινάμο είχε συμμορφωθεί με την απόφαση της UEFA, δεν είχε ζητήσει εισιτήρια και δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει πώς θα κινηθούν οι οπαδοί της. Ή τουλάχιστον δεν μπορεί ν’ αποδειχθεί.

Επίσης τα επεισόδια δεν έλαβαν χώρα σε διοργάνωση της UEFA για να επιληφθεί το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο και να επιβάλει τις ποινές που συνοδεύουν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις. Ούτε καν την ημέρα του αγώνα έγιναν τα επεισόδια, ούτε μέσα στο γήπεδο.

Σε άλλη περίπτωση, αν επιτρεπόταν η μετακίνηση δηλαδή, η Ντινάμο θα είχε λάβει το μερίδιο των εισιτηρίων που αντιστοιχούσε σε φιλοξενούμενη ομάδα, θα γίνονταν συσκέψεις για τα μέτρα τάξης, πώς θα πάνε, πού θα τοποθετηθούν και πώς θα αποχωρήσουν οι οπαδοί της. Τώρα το μόνο που ήταν στη δικαιοδοσία της να κάνει ήταν να καταδικάσει με ανακοίνωσή της τα αιματηρά συμβάντα, συμμετέχοντας εξ αποστάσεως στον θρήνο για την απώλεια του 29χρονου Μιχάλη και αποδεχόμενη την αναβολή του παιχνιδιού για την επόμενη εβδομάδα.