Ανικανότητα; Ανευθυνότητα; Ερασιτεχνισμός; Κακός επιχειρησιακός σχεδιασμός; Ό,τι από αυτά και αν ισχύει το βέβαιο ότι οι ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας για την ανεμπόδιστη διέλευση οργανωμένων χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ από τα σύνορα μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια είναι τεράστιες. Οι όποιες ενέργειες έγιναν αποδείχθηκαν τραγικά καθυστερημένες και αφού είχε δολοφονηθεί ο 29χρονος Μιχάλης.

Τα λάθη και τις παραλείψεις παραδέχτηκε άλλωστε και ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος δεσμεύτηκε για απόδοση ευθυνών και ριζικές αλλαγές. Μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης (8/8) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο κ.Οικονόμου έκανε λόγο για «πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα» τα οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτα» και «ανεπίτρεπτα» και για «λάθος αξιολόγηση πληροφοριών».

Εκτίμησε δε ότι ο δολοφόνος του Μιχάλη είναι ανάμεσα στους δεκάδες συλληφθέντες και θα ταυτοποιηθεί από τους αστυνομικούς. Αναφορικά με την απόδοση ευθυνών, δεσμεύτηκε ότι η έρευνα θα προχωρήσει και δεν θα σταματήσουν οι ευθύνες στους επτά αξιωματικούς οι οποίοι ήδη καρατομήθηκαν.

Απαντώντας την αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε την παραίτησή του ο κ.Οικονόμου, υπογράμμισε ότι αυτός θα ήταν ο εύκολος δρόμος για εκείνον αφού έτσι θα απέφευγε σχετικά γρήγορα την όποια κριτική. «Δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να παραιτηθώ αν το θέμα ήταν ζήτημα πολιτικού σχεδιασμού» τόνισε. «Αντιλαμβάνομαι την ευθύνη μου πρέπει να δουλέψουμε σκληρά να κάνουμε μια ΕΛ.ΑΣ. όπως πρέπει να είναι».

Τα έγγραφα που «καίνε» την ΕΛ.ΑΣ.

Η παραδοχή Οικονόμου περί λάθος σχεδιασμού ήταν άλλωστε μονόδρομος καθώς λίγες ώρες νωρίτερα έγγραφα-ντοκουμέντα που είδαν το φως της δημοσιότητας αποκάλυπταν χωρίς καμία αμφιβολία ότι η ΕΛ.ΑΣ. όχι απλώς γνώριζε εγκαίρως για τους Κροάτες αλλά είχε λεπτομερή αναφορά από τις Αρχές του Μαυροβουνίου για την ώρα που οι εκείνοι πέρασαν τα σύνορα με τη χώρα μας, πόσοι ήταν και σε ποια αυτοκίνητα επέβαιναν.

Συγκεκριμένα, σε ένα από τα  έγγραφα αναφέρεται ότι «στις 7/8, μεταξύ 3 τα μεσάνυχτα με έξι το πρωί, από συνοριακό σταθμό στην έξοδο προς Μαυροβούνιο, αστυνομικοί έλεγξαν περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας, πολίτες της Κροατίας, που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν προς Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η ομάδα εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα.»

Η ολιγωρία των Αρχών ήταν πρωτοφανής καθώς οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν την Εθνική Οδό ως την Αθήνα, σε αυτοκινητοπομπή, ενώ υπήρχε σχετική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από την UEFA. Ενα μέρος των χούλιγκαν εντοπίστηκε στα διόδια Ελευσίνας από την Ασφάλεια, ενώ πολλοί έκαναν στάση στο Κιάτο, από όπου κινήθηκαν τμηματικά, είτε με τα αυτοκίνητα τους είτε με τον Προαστιακό, με προορισμό την Αθήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος, με περίπου 25 αυτοκίνητα, κατέληξε χτες το βράδυ στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου μαζί με Έλληνες οπαδούς που τους περίμεναν, μετέβησαν με τρένο στα Πευκάκια και από εκεί με τα πόδια στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου επιτέθηκαν στους οπαδούς της ΑΕΚ.

Σε αντιστράτηγο ανατέθηκε η ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών

Στον προϊστάμενο του Επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα ανατέθηκε η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τις ευθύνες των αστυνομικών υπηρεσιών.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, το Αρχηγείο του Σώματος με βάση πληροφορίες από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, αλλά και από τις κροατικές αρχές, είχε εκδώσει διαταγή που εστάλη στις εισόδους της χώρας και τις υπηρεσίες από την Κακαβιά προς Αθήνα αλλά και από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, σύμφωνα με την οποία, αν εντοπίζονταν αυτοκίνητα με Κροάτες οπαδούς να γίνει έλεγχος και να ενημερώνεται συνεχώς η Αθήνα.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς χώρους είχε αποστείλει τρία έγγραφα στο Αρχηγείο, αρχής γενομένης από τις 6-8-2023, σύμφωνα με τα οποία υπήρχε ενημέρωση από το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας ότι επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα περίπου 100 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι οποίοι θα φιλοξενούνταν από οπαδούς ελληνικής ομάδας, ή θα διέμεναν σε σπίτια Airbnb, ενώ επίσης αναφέρονταν πληροφορίες ότι οι οπαδοί της ΑΕΚ ενημερώθηκαν για αυτές τις αφίξεις και οργανώνονταν γύρω από το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες εκδόθηκε η διαταγή του Αρχηγείου που εστάλη στην Κακαβιά και τη Θεσσαλονίκη, αλλά παρά την ενημέρωση και το γεγονός ότι υπήρξε πληροφόρηση και από το Μαυροβούνιο ότι πέρασαν και από εκεί, οι χούλιγκαν κατάφεραν να φτάσουν στην Αθήνα και να προκαλέσουν τα σοβαρότατα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη προκάλεσαν τα επεισόδια σκληρής οπαδικής βίας με το θάνατο του 22χρονου και τον τραυματισμό άλλων οκτώ ατόμων το βράδυ της Δευτέρας στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με στοχευμένη παραγγελία της ζητά να ξεκινήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση υπό την εποπτεία εισαγγελέα εφετών για τη διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθεί η συλλογή όλων των κρίσιμων αποδεικτικών μέσων για να οδηγηθούν οι αρχές άμεσα στον εντοπισμό των δραστών σοβαρών αξιόποινων πράξεων.

Παράλληλα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά διερευνηθεί επίσης, πώς, ενώ, σύμφωνα με τα συνημμένα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν και να καταφθάσουν στον τόπο του εγκλήματος.

Τέλος, ζητά από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό να μεριμνήσει εκτός των άλλων, για την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατά τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ των ομάδων της ΠΑΕ ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League.

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να προσθέτει ασφάλεια δημιουργεί ανασφάλεια»

«Δυστυχώς έχουμε ακόμα ένα περιστατικό, όπου η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αντί να προσθέτει ασφάλεια, δημιουργεί ανασφάλεια» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, για τη δολοφονία του 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Πυροφυλάκιο Π3, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

«Πρέπει να κάνουμε κάτι πριν είναι αργά. Η πολιτική δεν γίνεται μόνο με δηλώσεις. Η πολιτική γίνεται αλλάζοντας με μεγάλες μεταρρυθμίσεις τη ζωή μας και απαιτούμε μία μεγάλη μεταρρύθμιση στην ασφάλεια της κοινωνίας μας» τόνισε.

«Το τραγικό αυτό περιστατικό έρχεται, δυστυχώς, να προστεθεί στα περιστατικά της αθλητικής βίας, αλλά και της ανασφάλειας που ζει η κοινωνία μας. Οργανωμένοι ακροδεξιοί χούλιγκανς από την Κροατία πέρασαν όλη την Ελλάδα και έφτασαν, πιθανά με ένα οργανωμένο σχέδιο, στη Φιλαδέλφεια» είπε ο κ. Φάμελλος και αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του νέου που έχασε τη ζωή του, συνέχισε: «Πρώτα από όλα θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε κάτι πιο σημαντικό από τις δηλώσεις για τα θέματα της αθλητικής βίας αλλά και γενικότερα της βίας. Το «φτάνει πια» δεν αρκεί, όπως δεν αρκούν και τα συλλυπητήρια. Υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα: Πώς μπήκαν οι οργανωμένοι ακροδεξιοί χούλιγκαν στην Ελλάδα; Παρακολούθησε κανείς την πορεία τους; Υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο; Υπάρχει πλάνο της αστυνομίας; Τι λέει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;».

«Αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο»

«Η αποπομπή περιφερειακών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. δεν αποσείει τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την επιχειρησιακή αποτυχία και τον διεθνή διασυρμό της χώρας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και σημείωσε: «Η διαρροή εσωτερικού εγγράφου που καταδεικνύει ότι τελούσε εν γνώσει τους, η μετακίνηση των χούλιγκαν της κροατικής ομάδας είναι κόλαφος.
Πολλώ δε μάλλον όταν αποφασίζεται ως επιχειρησιακό σχέδιο η «διακριτική παρακολούθηση τους»».

«Οι Κροάτες χούλιγκαν διέσχισαν την Εθνική Οδό ως την Αθήνα, σε αυτοκινητοπομπή, ενώ υπήρχε σχετική απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από την UEFA.
Χρησιμοποίησαν τον ΗΣΑΠ, αποβιβάστηκαν σε σταθμό κοντά στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας και κινήθηκαν με ρόπαλα και μαχαίρια προς το γήπεδο της ΑΕΚ.
Άλλο ένα δείγμα «αποτελεσματικότητας» του αποτυχημένου «επιτελικού κράτους»» ανέφερε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατέληξε στη δήλωσή του: «Αναμένουμε άμεσα την ανάληψη ευθύνης για το επιχειρησιακό αυτό φιάσκο και την παραίτηση του κ. Οικονόμου».