Bad Blue Boys. Σε ελεύθερη μετάφραση «Τα Κακά Παιδιά με τα Μπλε». Ένας τίτλος για τον οποίο έμπνευση αποτέλεσε η ομότιτλη ταινία με τον Σον Πεν (1983). Πολύ κακά παιδιά, θα προσέθετε κανείς, αυτά με τα μπλε.

Διότι η αναφορά γίνεται στους πλέον σκληροπυρηνικούς οπαδούς της κροατικής Ντινάμο Ζάγκρεμπ και όλου του οπαδικού κινήματος παγκοσμίως. Αυτούς που το βράδυ της Δευτέρας (7/8), παρέα με εγχώριους χούλιγκανς που συνάντησαν στην Αθήνα, έκαναν επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια, επιτέθηκαν σε ανυποψίαστους πολίτες και τραυμάτισαν θανάσιμα τον 29χρονο Μιχάλη.

Οι αστυνομικές Αρχές ήταν απόλυτα ενήμερες για το πότε θα έρθουν και το πού θα μείνουν από τις υπηρεσίες της Κροατίας, αλλά ουδείς σταμάτησε μια πορεία χιλιάδων χιλιομέτρων.

Οι Bad Blue Boys «πολέμησαν» για την ανεξαρτησία της Κροατίας

Θα έπρεπε. Άλλωστε οι Bad Blue Boys δεν είναι ένα φρέσκο οπαδικό κλαμπ – μόρφωμα που αναδύθηκε στην επιφάνεια ξαφνικά. Η σκοτεινή δράση του ξεκινά στα μέσα των 80s, μιας και ως ημερομηνία ιδρύσεως έχει οριστεί η 17η Μαρτίου του 1986. Σε αυτά τα 37 χρόνια οι οργανωμένοι που καταλαμβάνουν το βόρειο τμήμα των εξεδρών στο «Μάκσιμιρ» έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με την ελεγχόμενη στάση τους.

Ήδη από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας τους στα γήπεδα επέλεξαν συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση και ταυτίστηκαν, κατά την πλειονότητά τους, με το κόμμα που έφτιαξε ο Φράνιο Τούτζμαν. Ο άνθρωπος, πολιτικός και στρατιωτικός, που κίνησε τα νήματα για την απόσχιση της Κροατίας από την υπόλοιπη Γιουγκοσλαβία το 1991, με συνέπεια την έναρξη του εμφύλιο πολέμου.

Τα ισχυρά μέλη του κλαμπ στήριξαν εμπράκτως τον ηγέτη του συντηρητικού HDZ (Κροατική Δημοκρατική Ένωση) που με τη βοήθειά τους πρώτα κέρδισε τις «απαγορευμένες» (από τον Μιλόσεβιτς) βουλευτικές εκλογές του 1990 στην Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κροατίας κι ακολούθως οργάνωσε το δημοψήφισμα του 1991 για την ανεξαρτησία. Η επικράτηση του «ΝΑΙ» ήρθε με το συντριπτικό 93%, ποσοστό για το οποίο κατά τους ιστορικούς έπαιξε τεράστιο ρόλο το κλίμα τρομοκρατίας που φέρεται να καλλιέργησαν οι Bad Blue Boys κατά τη διάρκεια των διεργασιών κι ως την τελική ψηφοφορία της 19ης Μαΐου.

Το ξύλο στο Ντινάμο – Ερυθρός Αστέρας

Πρόκειται άλλωστε για τους οπαδούς που, ένα χρόνο νωρίτερα, είχαν πρωτοστατήσει στις άγριες συμπλοκές που έλαβαν χώρα στις 13 Μαρτίου του 1990 στο Μάκσιμιρ με αντίστοιχα φανατικούς οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα που είχαν έρθει από το Βελιγράδι. Ουκ ολίγες φορές έχουν αναρτηθεί πανό στο γήπεδο με την εν λόγω ημερομηνία, η οποία θεωρείται ιστορικός σταθμός για τα γεγονότα που ακολούθησαν στην ταλαιπωρημένη γη της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Εκτιμάται ότι τα επεισόδια εντός αγωνιστικού ήταν που ξεχείλισαν το ποτήρι του μίσους μεταξύ Κροατών – Σέρβων κι άναψαν το φιτίλι για την έκρηξη του εμφυλίου.

Εκείνο το απόγευμα η κλωτσιά του Ζβόνιμιρ Μπόμπαν, που είχε μείνει στο γήπεδο, σε αστυνομικό έμελλε να σημαδέψει μια ολόκληρη εποχή, όπως εκείνη η αντίστοιχη του Βλάντε Ντίβαρτς με τον Ντράζεν Πέτροβιτς.

Ακροδεξιοί, εθνικιστές και ναζιστές

Έκτοτε οι Bad Blue Boys εξακολούθησαν να τρέφονται από τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία, σπέρνοντας τις ιδέες του φασισμού στις επόμενες γενιές οπαδών. Δεν αρνούνται τις ακροδεξιές καταβολές και πεποιθήσεις τους, χαιρετούν με τα χέρια υψωμένα προς προς τον ουρανό και τραγουδούν χωρίς ντροπή συνθήματα υπέρ του μορφώματος Ούστασε.

Της οργάνωσης δηλαδή που έδρασε από το 1929 ως το 1945 στην Κροατία, υπό την ηγεσία του στυγερού Άντε Πάβελιτς, και συμμάχησε με τις δυνάμεις του Άξονα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ανέλαβε την εξουσία στο ανάλογο τμήμα της επικράτειας, στηρίζοντας εμπράκτως τον κατακτητή και εξοντώνοντας χιλιάδες Σέρβους, Εβραίους, ρομά και πολιτικούς αντιπάλους.

Ακόμη και σήμερα αυτή τη φυλετική «κάθαρση» που προωθούσε η οργάνωση Ούστασε την περίοδο της ισχύος της επιδιώκουν οι Bad Blue Boys που με την πρώτη ευκαιρία προκαλούν επεισόδια με αντιφρονούντες σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Η οργάνωσή τους είναι στρατιωτική κι όλοι ακολουθούν τις εντολές του καθοδηγητή. Δρουν αυτόνομα, δεν υπάγονται στις εκάστοτε διοικήσεις και υποχρεώνουν τα μέλη να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να κερδίσουν τη θέση τους στη κερκίδα.

Η έφοδος σε σύνδεσμο στο Ζάγκρεμπ

Δεν είναι καθόλου συμπτωματικό το γεγονός πως στο περιθώριο του ντέρμπι Ντινάμο – Χάιντουκ, η κροατική Αστυνομία είχε κάνει έφοδο σε γραφεία συνδέσμου στο Ζάγκρεμπ και κατέσχεσε από πυρσούς και πυροτεχνήματα μέχρι όπλα και άλλα δολοφονικά αντικείμενα. Οι τοίχοι του χώρου, δε, ήταν διακοσμημένοι με graffiti αφιερωμένα στον Αδόλφο Χίτλερ.

Αυτοί είναι οι χούλιγκανς με τα καδρόνια γεμάτα καρφιά που έκαναν εκδρομή στη δυτική Ελλάδα και αιματοκύλισαν τη Νέα Φιλαδέλφεια.