Παίρνουν «κεφάλια» στην Ελληνική Αστυνομία μετά τα τραγικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια, που προκάλεσαν οι χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και είχαν ως αποτέλεσμα να δολοφονηθεί εν ψυχρώ ο 29χρονος οπαδός της ΑΕΚ.

Την ίδια ώρα στην ΓΑΔΑ βρίσκονται και ανακρίνονται οι δεκάδες συλληφθέντες από τα επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Παράλληλα οχήματα των δραστών εντοπίστηκαν από τις Αρχές, στον σταθμό Ειρήνη και αναμένεται να μεταφερθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Η ανακοίνωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου:

Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό. Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.
Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο.

Το ταξίδι θανάτου των χούλιγκανς της Ντιναμό Ζέγκρεμπ

Οι Κροάτες χουλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ διέσχισαν μία απόσταση 1.500 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Κροατίας στην Αθήνα με αυτοκινητοπομπή αρκετών αυτοκινήτων και με το που πέρασαν τα ελληνοαλβανικά σύνορα, διέσχισαν 600 χιλιόμετρα από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη, χωρίς κανείς απολύτως να τους εμποδίσει.

Οι Κροάτες ξεκίνησαν το ταξίδι θανάτου, πιθανώς και οπλισμένοι ανεβάζοντας και βίντεο από την δολοφονική τους πορεία προς την Αθήνα.

Στο δρόμο τους κατάλαβαν αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι κι αυτοί με την σειρά τους ανέβασαν βίντεο με το κομβόι των Κροατών σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδού. 1.478 χιλιόμετρα, είναι η οδική απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από το Ζάγκρεμπ. Είναι το μήκος των δρόμων που οδήγησαν οι οπαδοί της Ντιναμό, για να φτάσουν χτες το βράδυ στη Νέα Φιλαδέλφεια και να προκαλέσουν τα σοβαρά επεισόδια που κατέληξαν στην δολοφονία ενός φίλου της ΑΕΚ.

Περίπου 200 μέλη των «Μπλε Κακών Παιδιών», όπως είναι η ονομασία των οργανωμένων της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ξεκίνησαν για τη χώρα μας με σκοπό να προκαλέσουν έκτροπα. Το κομβόι των οπαδών  διέσχισε τα σύνορα τεσσάρων χωρών στη διαδρομή του: Κροατία – Σερβία – Βόρεια Μακεδονία – Ελλάδα. Η πλειονότητα των οχημάτων εισήλθε στη χώρα μας από τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων και κάλυψε μία διαδρομή 541 χιλιομέτρων μέχρι το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οι Κροάτες πέρασαν από 12 σταθμούς διοδίων, με τελευταία τα διόδια των Αφιδνών, όμως αυτό το κομβόι των πολλών χιλιομέτρων δεν έγινε αντιληπτό από την Ελληνική Αστυνομία, μέχρι τα οχήματα να διασκορπιστούν στην Αττική Οδό και μετά στους δρόμους της πόλης. Με το ραντεβού του θανάτου να έχει δοθεί στον Περισσό.

Εκεί που οι χούλιγκανς μετέβησαν χρησιμοποιώντας τους συρμούς του ΗΣΑΠ και ακολούθως, περπάτησαν μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια για να αρχίσουν την επίθεση τους.

Έρευνα για τα επεισόδια από τον Άρειο Πάγο

Οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι ραγδαίες με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάζει άμεση διερεύνηση για τα επεισόδια που έγιναν χθες στη Νέα Φιλαδέλφεια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Η κυρία Γεωργία Αδειλινη, στην παραγγελία της προς τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών Αθηνών ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικης εξέτασης για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ και τα επεισόδια με τραυματίες και ζημιές στους χώρους γύρω από το γήπεδο.

Επίσης, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός ζητά την έρευνα προς πάσα κατεύθυνση, καθώς βάσει δημοσιευμάτων οι Κροάτες οπαδοί φέρεται να είχαν εντοπιστεί από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές να κινούνται επί της εθνικής οδού, αλλά στη συνέχεια κατάφεραν να διαφύγουν της προσοχής και της εποπτείας των αρχών.

Αναλυτικά, η παραγγελία της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«κ. Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών

κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών

Εν όψει των σοβαρών επεισοδίων-εκδήλωση σκληρής «οπαδικής βίας», που έλαβαν χώρα το βράδυ της Δευτέρας 7-8-2023 στη Ν.Φιλαδέλφεια, έξω από το γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ (επισυνάπτονται σχετικά δημοσιεύματα), με άγριες συμπλοκές, καταστροφές γύρω από το γήπεδο, βόμβες μολότοφ, ρόπαλα κλπ, με αποτέλεσμα πολλούς τραυματισμούς, αλλά ακόμα και το θάνατο οπαδού της ΑΕΚ, παρακαλούμε, ενεργώντας στο πλαίσιο της λειτουργικής σας αρμοδιότητας, με τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, καθώς και την κατ’ άρθρο 32 ΚΠΔ εποπτεία, αναλόγως, τόσο αυτής, όσο και της διενεργούμενης ήδη αυτεπάγγελτης προανάκρισης από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, να μεριμνήσετε για τον ενδελεχή έλεγχο της υπόθεσης και τη σε βάθος και με πληρότητα έρευνα, καθώς και την εξαντλητική συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου αφενός μεν να εξακριβωθούν τα στοιχεία του δράστη της ανθρωποκτονίας με πρόθεση, αφετέρου δε να διερευνηθεί η διάπραξη και άλλων εγκλημάτων, όπως της εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 ΠΚ), της διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων (άρθρο 184 ΠΚ), της διατάραξης κοινής ειρήνης (άρθρο 189 ΠΚ), της έκρηξης (άρθρο 270 παρ.1), της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών (άρθρο 272 ΠΚ), της επικίνδυνης και της βαριάς σωματικής βλάβης, (άρθρα 309, 310 ΠΚ), της συμπλοκής (άρθρο 313 ΠΚ), της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας (άρθρο 378 ΠΚ), της παράβασης του νόμου περί όπλων (Ν. 2168/93) σε συνδυασμό, κατά περίπτωση και με τις διατάξεις του άρθρου 41 ΣΤ του ν. 2725/1999 κλπ. Για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών των ως άνω πράξεων επιβάλλεται η εξάντληση κάθε νόμιμου δικονομικού μέσου συμπεριλαμβανομένων των διαλαμβανομένων στο άρθρο 254 ΚΠΔ

Να διερευνηθεί επίσης, πώς, ενώ, σύμφωνα με τα συνημμένα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, οι Κροάτες εντοπίσθηκαν στην εθνική οδό από την ΕΛΑΣ και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, κατάφεραν να διαφύγουν και να καταφθάσουν στον τόπο του εγκλήματος

Τέλος να μεριμνήσετε, εκτός των άλλων, για την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού κατά τη διεξαγωγή του αγώνα μεταξύ των ομάδων της ΠΑΕ ΑΕΚ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Uefa Champions League».