Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κυβερνήτης του μοιραίου F-4 (Φάντομ) σμηναγός (Ι) Στάθης Τσιτλακίδης και ο συγκυβερνήτης υποσμηναγός (Ι) Μάριος- Μιχαήλ Τουρούτσικας πραγματοποιούσαν την άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας». Την είχαν ξανακάνει και στο παρελθόν. Άλλωστε πριν το μαχητικό τους αεροσκάφος συντριβεί στη θάλασσα την είχαν πραγματοποιήσει με απόλυτη επιτυχία άλλες τέσσερις φορές. Και θα την πραγματοποιούσαν άλλες τόσες, έως ότου να είχαν εξαντληθεί τα καύσιμά τους. Αλλά δεν πρόλαβαν…

Ήταν και οι δύο εξαίρετοι πιλότοι. Παιδιά από την περιφέρεια, όπως η πλειοψηφία των πιλότων μας. Με πάθος για τα μαχητικά, με άψογο επαγγελματισμό. Ο συγκυβερνήτης με εκατοντάδες ώρες πτήσης στο ενεργητικό του ήταν από τους πλέον έμπειρους. Ο κυβερνήτης σμηναγός που μόλις είχε αποφοιτήσει από το Σμήνος Μετεκπαίδευσης, πέρασε επιτυχώς και την αξιολόγηση, ήταν άριστος, τόσο που η ηγεσία της Αεροπορίας τον προγραμμάτιζε να τον μεταφέρει στα F-16. Ούτε όμως η Αεροπορία πρόλαβε…

Η άσκηση «χαμηλής ναυτιλίας» είναι μια δύσκολη άσκηση. Δεν είναι μόνον ότι φέρνει το μαχητικό στα 300 πόδια από την θάλασσα, αλλά θα πρέπει οι χειριστές του να πραγματοποιήσουν και στροφές («μανούβρες» τις λένε) μόλις λίγα μέτρα από το κύμα. Μόνον έτσι μαθαίνουν οι πιλότοι των μαχητικών να αποφεύγουν τα εχθρικά ραντάρ: Να πετούν με μανούβρες, χαμηλά, πολύ χαμηλά.

Και οι δύο πιλότοι πραγματοποίησαν την άσκηση τέλεια. Τους είδαν μάλιστα άλλα τέσσερα μάτια, που πετούσαν στο «διπλανό» ζεύγος Φάντομ. Ο πιλότος του άλλου Φάντομ είδε κάποια στιγμή δίπλα του το μοιραίο αεροσκάφος, το ξαναείδε και στα 500 πόδια, αλλά ξαφνικά το έχασε και όταν κοίταξε στην θάλασσα είδε εκείνο το παράξενο «σιντριβάνι», σημάδι ότι κάτι είχε συντριβεί. Έμεινε εκεί αρκετή ώρα παρατηρώντας, μήπως και αντιληφθεί κάτι, μήπως και έβλεπε τους πιλότους να βγαίνουν από το αεροσκάφος, αλλά τα καύσιμα τελείωναν…

Το πένθος τριήμερο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ήταν το μοιραίο Φάντομ, μου λένε οι ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, το «τίμημα της ποιότητας που θέλουμε». Ήταν όμως και ένα θλιβερό στατιστικό στοιχείο. Που επιβεβαιώνει μια βάρβαρη και δυσάρεστη στατιστική. Αλλά τέτοιου είδους στατιστικές κανείς πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας πιστεύει. Αυτό που πιστεύουν, από τον σπουδαστή της Σχολής Ικάρων έως τον πτέραρχο, είναι ότι στις αποστολές της πατρίδας μας οι Έλληνες πιλότοι έχουν την τελευταία προσγείωση.

«Λουκούλλειο» δείπνο… Made in Japan

Τι προσφέρουν οι Γιαπωνέζοι στα επίσημα δείπνα; Δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ τέτοιο μενού σε δείπνο, όπως αυτό που πρόσφερε ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Kishida Fumio, στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ελληνική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε στην Ιαπωνία. Ιδού λοιπόν το πλήρες μενού του χθεσινού επίσημου δείπνου στο Τόκιο:

-Conger eel (είδος θαλάσσιου χελιού) με σάλτσα από κρέμα γάλακτος και γαρνιτούρα από λαχανικά.
-Ψητά χτένια με φρέσκους αχινούς
-Τηγανητά βλαστάρια fatsia (γιαπωνέζικο λαχανικό) πασπαλισμένα με σκόνη αυγοτάραχου
-Μανιτάρια πλευρώτους και urui hosta (γιαπωνέζικο λαχανικό) σε σάλτσα ντάσι (διάσημος ζωμός που χρησιμοποιείται στην ιαπωνική κουζίνα) αρωματισμένη με γιουζού (είδος εσπεριδοειδούς)
-Βραστά κουκιά

Αμέσως μετά οι Γιαπωνέζοι σέρβιραν:

-«Κεφτέδες» φτιαγμένοι με κρέας καβουριού kegani
– Γογγύλια, μανιτάρια, σπανάκι, καρότα, γαρνιτούρα από αυγά, γιουζού.
-Aχιβάδα surf (είδος μεγάλης αχιβάδας) ψημένη στον φούρνο μέσα στο κέλυφος της
-Αχνιστά σαλιγκάρια της θάλασσας, μανιτάρια shitake, σπαράγγια.

Και ακολούθησε:

-Μπριζόλες από μοσχάρι jinseki ψητές στη σχάρα
-Ρίζες μπαμπού, μπουμπούκια από το φυτό κανόλα, γλυκές πιπεριές manganji
-Νιγκίρι- σούσι. Με τόνο, φαγκρί, γαρίδες, σιγοβρασμένο θαλάσσιο χέλι, φρέσκο αχινό, πιπερόριζα σε άλμη
-Σούπα “Aka dashi” Miso
-Μανιτάρια nameko, τόφου, toasted lever , mitsuba (γιαπωνέζικο φυτό, κάτι σαν τον δικό μας μαϊντανό)

Και φρούτα:
-Ποικιλία από φρέσκα γιαπωνέζικα φρούτα

Τα ποτά:
– Κρασί Izutsu gold 2016
-Jakahata Majestique l’Ogre ροζέ 2014
-«Σάκε» (εθνικό ποτό της Ιαπωνίας, προϊόν ζύμωσης του ρυζιού) Kamoizumi Enju Junmaidaiginjo (Χιροσίμα)

Αυτός ήταν και ο λόγος που οι πάντες έφυγαν από το τραπέζι του Γιαπωνέζου Πρωθυπουργού κατενθουσιασμένοι…

Υπερπτήσεις τουρκικών F-16 και πάνω από την Χίο

Άνοιξε κάπως ο καιρός στο Αιγαίο και οι Τούρκοι συνέχισαν τις προκλήσεις τους. Ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από τις βορειοανατολικές ακτές της Χίου. Μέσα σε εννέα λεπτά αυτό το ζεύγος των τουρκικών αεροπλάνων πραγματοποίησε (την ώρα που τα σωστικά συνεργεία έψαχναν τους Έλληνες πιλότους των F-4 που κατέπεσε κοντά στην Ανδραβίδα) υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσες στα 25.000, πάνω από την Παναγιά και πάλι πάνω από τις Οινούσες στα 22.000 πόδια και πάνω από τι ακτές της Χίου στα 26.000 πόδια. Και νάταν μονάχα αυτό; Άρχισαν πάλι τις μαζικές παραβιάσεις, αλλά και σημειώθηκαν οκτώ εμπλοκές (εικονικές αερομαχίες). Θράσος απύθμενο, αφού ειδικά για αυτές τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά το αμερικανικό Κογκρέσο ζήτησε από τους Τούρκους να τις σταματήσουν και ήταν ένας από τους όρους που έθεσαν για την προμήθεια στην Άγκυρα των F-16 block 70 Viper.

Η μάχη στην Α’ Αθήνας

Πρώτον θα πρέπει να ξέρετε ότι στην Α Αθήνας θα υπάρχει μια έδρα λιγότερη. Δεύτερον οι υποψηφιότητες θεωρούνται από τις πλέον δυνατές για τη ΝΔ. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Πέρα από τους νυν βουλευτές Όλγα Κεφαλογιάννη, Βασίλη Κικίλια, Θάνο Πλεύρη, Νικήτα Κακλαμάνη, Άγγελο Συρίγο, Φωτεινή Πιπιλή, έχουν ανακοινωθεί ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης και η προερχόμενη από την Κεντροαριστερά, αντιδήμαρχος Αννα Ροκοφύλλου. Κοντά και στην κάθοδο, όπως το επιθυμεί, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (εκκρεμεί, όπως λέει μια συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό). Κλειδωμένος φαίνεται ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ (συνεργάτης του Κωστή Χατζηδάκη) Όμηρος Τσάπαλος, ενώ επιπλέον σήμα ηλικιακής ανανέωσης επιδιώκεται με τη δικηγόρο Πώλα Δαμιανού. Ωστόσο ακούγονται άλλες δύο δικηγόροι, η Φαίδρα Τσαλαχούρη και η Εβίτα Βαρελά.

Το μουσικό κουτί που «τρώει» το… Predator

Πρόκειται για ξεκάθαρα για μια ελληνική εφεύρεση η οποία έρχεται να εξουδετερώσει την όποια επισύνδεση με το παράνομο λογισμικό Predator. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Προσφάτως επισκέφθηκα στο γραφείο του έναν από τους φερόμενους ως θύματα των υποκλοπών. Επρόκειτο για έναν από τα (ηχηρά) ονόματα που ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε στη Βουλή. Με το που εισήλθα στο γραφείο του μου ζήτησε να του δώσω το κινητό μου. Όχι δεν μου ζήτησε να το αφήσω έξω από το γραφείο, να αφαιρέσω την μπαταρία ούτε να το απενεργοποιήσω. Απλώς πήρε το κινητό μου, πήρε μαζί και το δικό του και τοποθέτησε και τα δύο κινητά μέσα σε ένα… κουτί (έμοιαζε με αυτά τα μουσικά κουτιά που όταν τα ανοίγεις παίζουν μουσική) και μου είπε: «Τώρα είμαστε ασφαλείς. Μπορούμε να μιλήσουμε ελεύθερα». Το κουτί αυτό έβγαζε κάποιους παράξενους ήχους, ήχους γρυλίσματος και από τον περίεργο και διαπεραστικό θόρυβο που έκαναν όντως ήταν αδύνατο να ακουστεί οποιαδήποτε συνομιλία έξω από το κουτί αυτό. Όταν τελείωσε η συνάντηση, ο εν λόγω κύριος έβγαλε και τα δύο κινητά από το κουτί, μου παρέδωσε το δικό μου λέγοντάς μου πως με όσα έγιναν, ακούστηκαν και γράφτηκαν εις βάρος του, είναι αναγκασμένος να παίρνει το μέτρα του. Με μια συσκευή ελληνικής εμπνεύσεως που εξουδετερώνει τα ισραηλινά συστήματα «υψηλής ειδίκευσης» υποκλοπών. Και ας λέει ο εν λόγω κύριος επισήμως το αντίθετο.

«Όποιος ομιλεί ελληνικά υποβάλλει αιτήματα»

Μου το είπε, κάπως υπερβολικά, ένας υπουργός, τώρα που μπήκαμε στην τελική ευθεία των εκλογών: «Όποιος ομιλεί ελληνικά, έρχεται και μας υποβάλει αιτήματα». Ορισμένα από τα υπουργεία, και τα βουλευτικά γραφεία της κυβερνώσας παράταξης έχουν, (σύμφωνα με αυτά που λένε τα γαλάζια στελέχη) μετατραπεί κάτι σαν γραφεία… αιτημάτων. Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και έτσι μερικοί βρήκαν την ευκαιρία να απαιτήσουν ικανοποίηση των αιτημάτων τους που είναι πολλά: Από μεταθέσεις, διορισμούς, ως δάνεια και μεταθέσεις φαντάρων. Ακόμα γκρίνια για την ακρίβεια, για την προσωπική διαφορά, για τις συντάξεις για την τιμή των καυσίμων. Συν οι διαδηλώσεις, οι στάσεις εργασίας, οι πορείες για αυξήσεις μισθών, ή κομίστρων (για παράδειγμα από το αεροδρόμιο προς την πόλη) και πολλά άλλα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στα γήπεδα του… μπάσκετ

Μετά την Βουλή και την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει… μπάσκετ. Όχι, δεν θα φορέσει αθλητικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά θα βρεθεί διαδοχικά για ομιλίες- ανοιχτές συγκεντρώσεις την Τετάρτη στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου, την Παρασκευή σε αυτό του Απόλλωνος Πατρών και την επόμενη Δευτέρα στο Ιβανώφειο της Θεσσαλονίκης.