Η Gazprom προειδοποίησε ότι θα διακοπεί και το φυσικό αέριο στη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σερβία το οποίο διέρχεται μέσω της Πολωνίας και της Βουλγαρίας σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησής του από τη Βαρσοβία και τη Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Πολωνία είναι χώρες διέλευσης. Σε περίπτωση μη εγκεκριμένης παρακράτησης του ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται προς τρίτες χώρες, οι διερχόμενες ποσότητες θα μειωθούν κατ’ αναλογία», τόνισε η Gazprom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», επισήμανε σήμερα η Gazprom.

Η ανακοίνωση από τη Μόσχα ότι διακόπτει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία ασκεί έντονες ανοδικές πιέσεις στις τιμές στην Ευρώπη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Προετοιμασμένη δηλώνει η ΕΕ

Από τη μεριά της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η ΕΕ ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου και ετοιμάζει συντονισμένη απάντηση.

«Η ανακοίνωση της Gazprom αποτελεί μία νέα απόπειρα της Ρωσίας να μας εκβιάσει με το φυσικό αέριο. Είμαστε προετοιμασμένοι για το σενάριο αυτό. Προετοιμάζουμε την συντονισμένη ευρωπαϊκή μας απάντηση. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι προς τις πληττόμενες χώρες», έγραψε η πρόεδρος της Κομισιόν στο Twitter.

Για παραβίαση της σύμβασης μιλά η Πολωνία

Η πολωνική κρατική PGNiG επιβεβαίωσε ότι οι προμήθειες της από την Gazprom είχαν διακοπεί, αλλά είπε ότι εξακολουθούσε να προμηθεύει τους δικούς της πελάτες ανάλογα με τις ανάγκες.

«Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου αποτελεί παραβίαση της σύμβασης και η PGNiG διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει αποζημίωση και θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα συμβατικά και νομικά μέσα για να το πράξει», ανέφερε η εταιρεία.

Να διακοπούν οι ροές και σε άλλες μη «φιλικές χώρες»

Ο πρόεδρος της ρωσικής βουλής υποστήριξε ότι η Gazprom έλαβε τη σωστή απόφαση, όταν διέκοψε πλήρως τις προμήθειες αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία, και κάλεσε τη Μόσχα να πράξει το ίδιο και με άλλες «μη φιλικές» χώρες.

«Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με άλλες χώρες που είναι μη φιλικές προς εμάς», έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος της Δούμας.

Ασάφεια ως προς τις ροές

Οι προμήθειες από την Gazprom καλύπτουν περίπου το 50% της κατανάλωσης της Πολωνίας. Η Πολωνία είπε ότι δεν χρειαζόταν να αντλήσει αποθέματα και η αποθήκη φυσικού αερίου της ήταν κατά 76% πλήρης.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του βουλγαρικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz είχε πει στο Reuters ότι οι προμήθειες προς τη Βουλγαρία εξακολουθούσαν να ρέουν. Η Ουγγαρία και η Αυστρία δήλωσαν επίσης ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου ήταν κανονικές.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Reuters, o Βλαντίμιρ Μαλίνοφ, εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz, είπε ότι οι ρωσικές προμήθειες συνεχίζονται προς το παρόν. Παράλληλα, ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ότι η προμήθεια προς την Πολωνία μειώθηκε νωρίς το πρωί και έκτοτε έχει επανέλθει. Ουδείς ωστόσο, γνωρίζει για πόσο.

Το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας έχει ανακοινώσει ότι η Gazprom ενημέρωσε την βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει τις προμήθειες αερίου από σήμερα.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

«Θέλω να τους διαβεβαιώσω όλους ότι η μη παράδοση φορτίων αερίου στη Βουλγαρία δεν σημαίνει διακοπή στη διέλευση φορτίων μέσω της Βουλγαρίας», σημειώνει ο Πέτερ Σιγιάρτο στην σελίδα του στο Facebook.

Ενεργειακός εκβιασμός

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εκβιάζει την Ευρώπη για την ενέργεια σε μια προσπάθεια να σπάσει τους συμμάχους της, καθώς οι μάχες συνεχίζονται για τρίτο μήνα χωρίς η Ρωσία να καταλάβει ούτε μια μεγάλη πόλη.

Ο ένθερμος αντίπαλος του Κρεμλίνου, η Πολωνία, είναι μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επιδιώκουν τις πιο σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για εισβολή στη γείτονά της.

Το δίκτυο των φορέων μεταφοράς φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι το φυσικό αέριο προς την Πολωνία κόπηκε για λίγο, αλλά αργότερα αποκαταστάθηκε.

Όπως και η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Αυστρία δήλωσαν ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου ήταν κανονικές.

«Ο απώτερος στόχος της ηγεσίας της Ρωσίας δεν είναι απλώς να καταλάβει το έδαφος της Ουκρανίας, αλλά να διαμελίσει ολόκληρο το κέντρο και την ανατολική Ευρώπη και να καταφέρει ένα παγκόσμιο πλήγμα στη δημοκρατία», δήλωσε αργά την Τρίτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Σήμερα στις 15:30 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και τις ευρύτερες επιπτώσεις που προκαλούν οι χθεσινές αποφάσεις της Ρωσίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Kiril Petkov. Στη διάρκεια της επικοινωνίας ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τη Βουλγαρία για να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση που προκάλεσαν για τη χώρα οι ρωσικές αποφάσεις στον ενεργειακό τομέα.