Η αλλαγή της κυβερνητικής στάσης απέναντι στην πανδημία με την απόφασή της που δείχνει να είναι οριστική, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα περιορισμού όπως η γενική καραντίνα που ζήσαμε όλοι πέρυσι, στέλνει διπλό μήνυμα:

Κατ’ αρχάς στους ανεμβολίαστους ότι δεν έχουν άλλη επιλογή για να ζήσουν ελεύθερα εκτός από τον εμβολιασμό και δευτερευόντως σε όλους όσοι περίμεναν ή πιέζουν να συνεχιστεί η επιδοματική πολιτική και η κάλυψη απωλειών εισοδήματος, όπως γινόταν τους τελευταίους 18 μήνες.

Το μήνυμα είναι πια ξεκάθαρο ότι «δεν θα κλείσει ξανά η οικονομία για να αντιμετωπιστεί η πανδημία των ανεμβολίαστων».

Τι σημαίνουν όλα αυτά πέραν του γεγονότος ότι εξαντλήθηκαν οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι που δεν ήταν και λίγοι, κοντά 40 δισ. ευρώ, σε δυο χρόνια.

Η χώρα υπερχρεώθηκε, το Δημόσιο δεν μπορεί να δανείζεται άλλο για να καλύπτει εισοδηματικές απώλειες όταν η οικονομία λειτουργεί, και μάλιστα ανακάμπτει γρήγορα. Και ότι «οι έχοντες» φορολογούμενοι και επαγγελματίες δεν μπορούν να μεταθέτουν τις πληρωμές στην Εφορία, στον ΕΦΚΑ, στις τράπεζες για το μέλλον.

Το ίδιο μήνυμα εστάλη και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί το πληροφοριακό σύστημα «Εispraxis» το οποίο θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη με πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του κατάσταση από το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis και τις τράπεζες.

Το ίδιο σύστημα θα επιτρέπει στη συνέχεια την αυτόματη είσπραξη χρεών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών με δεσμεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων οφειλετών που είχαν παγώσει από την εποχή των ευρωεκλογών του 2019.

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς τους τραπεζών, αυτοί δεν πάγωσαν ποτέ. Από τις αρχές του έτους προκηρύχθηκαν 16.800. Μέσα από αυτούς άλλαξαν χέρια 6.500 ακίνητα, πολλά εκ των οποίων κατέληξαν στα χέρια των τραπεζών, 10.250 αναβλήθηκαν ενώ 3.600 ακόμη πλειστηριασμοί θα διενεργηθούν μέχρι το τέλος του έτους. Το μεγάλο όμως κύμα έρχεται το 2022.