Kαι τα ελικόπτερα Kiowa Warrior στην άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ «Κένταυρος» – Οι «Ινδιάνοι των αιθέρων» σε μία από τις πρώτες συμμετοχές σε ασκήσεις

Στη διμερή άσκηση με την επωνυμία «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» (Immediate Responce / Centaur 21), η οποία διεξάγεται στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης συμμετέχουν και οι «Ινδιάνοι των αιθέρων», τα 71 ελικόπτερα OH-58 Kiowa Warrior που απέκτησαν προ διετίας από τις ΗΠΑ οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι μία από τις πρώτες ασκήσεις στις οποίες συμμετέχουν τα ελικόπτερα Kiowa Warrior. Στόχος του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού είναι εντός του καλοκαιριού, τα ελικόπτερα να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων σε νησιά και Έβρο.

Tα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight που φέρουν πάνω από τους έλικές τους. Εχουν δηλαδή υψηλής ανάλυσης τηλεοπτική κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης.

Επιτελείς έχουν επισημάνει ότι τα ελικόπτερα Κiowa θα αποτελέσουν «επανάσταση» στην εκπαίδευση των πιλότων της Αεροπορίας Στρατούς, διότι για πρώτη φορά οι εκπαιδευόμενοι χειριστές ελικοπτέρων θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδεύονται άμεσα σε ελικόπτερα στρατιωτικών επιχειρήσεων, μάχης δηλαδή, και όχι πρώτα στα μεταφορικά, όπως συνέβαινε έως τώρα με τα παλιά Xιούι.

Η άσκηση Κένταυρος, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, διεξάγεται στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defense Cooperation Agreement (MDCA)] Ελλάδας και ΗΠΑ, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση είναι Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) επιπέδου Ταξιαρχίας, με πραγματικά πυρά, μερικής ανάπτυξης δυνάμεων και αποτελεί μέρος της Πολυεθνικής Άσκησης «DEFENDER EUROPE 21».

Τα σενάρια της, αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, περιλαμβάνουν αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, αποστολές ασφαλείας και αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων Διοικητικής Μέριμνας (ΔΜ). Συγκεκριμένα θα διεξαχθούν αερομεταφερόμενες και μηχανοκίνητες επιχειρήσεις μάχης, διάβαση υγρού και ξηρού κωλύματος εδάφους, πραγματικά πυρά από τμήματα τεθωρακισμένων, πεζικού, όλμων και ελικοπτέρων (Ε/Π), περισυλλογές μέσων και διακομιδές προσωπικού (MEDEVAC).

Από Ελληνικής πλευράς, στην Άσκηση συμμετέχουν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας και της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (Ε/Π OH-58 KIOWA WARRIOR, EE/Π ΑΗ-64D, Ε/Π CH-47D, E/Π UH-1H) και από Αμερικανικής πλευράς τμήματα της 53 Infantry Brigade Combat Team (IBCT) επιπέδου τάγματος με τροχοφόρα θωρακισμένα οχήματα HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) της Εθνοφρουράς των Πολιτειών Φλόριντα και Αλαμπάμα των ΗΠΑ.

H ανωτέρω δραστηριότητα έχει προγραμματιστεί και εκτελείται με βάση τον συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ και έχει ως σκοπό να συμβάλει στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων, ενώ ταυτόχρονα προάγει έτι περαιτέρω την διαχρονική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των ΗΠΑ.