Οι μετοχές σταμάτησαν το ράλι, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκανε μία παύση, οι αποδόσεις των ομολόγων των ισχυρών οικονομιών υποχώρησαν, το πετρέλαιο σημείωσε πτώση, ενώ ο χρυσός ισχυροποιήθηκε, καθώς οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα προκαλούσαν έντονο προβληματισμό στους επενδυτές.

Καθώς ο κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω της ανθρώπινης επαφής, τη στιγμή που εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν για τις διακοπές του νέου έτους, εκφράστηκαν φόβοι σχετικά τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η εξέλιξη αυτή στην ανάπτυξη, στις οικονομίες και στις αγορές. Ακόμη και σε ήπιες περιπτώσεις, όπως το ξέσπασμα της άτυπης πνευμονίας (SΑRS) το 2003 ή της γρίπης των πτηνών το 2006 και της γρίπης των χοίρων του 2009 στον σύγχρονο (διασυνδεόμενο) κόσμο, οι επιπτώσεις είναι άμεσες, σημείωναν οι αναλυτές.

Οι τιμές του χρυσού καθορίζονταν π.χ. τις τελευταίες ημέρες από τον «ρυθμό εξάπλωσης του ιού και τον πανικό που δημιουργούνταν», ανέφεραν αναλυτές της CMC Markets, ενώ το τμήμα εμπορευμάτων της JP Morgan υπολόγισε πως μία πανδημία τύπου SARS, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα σοκ τιμών στο πετρέλαιο ύψους 5 δολ./βαρέλι (πτώση της μέσης τιμής με βάση το βασικό σενάριο), αν και η αμερικανική τράπεζα διατήρησε τις προβλέψεις της για τιμές σε μέσα επίπεδα στο Brent στα 67 δολ./βαρέλι το πρώτο τρίμηνο και στα 64,50 δολ./βαρέλι για το σύνολο του 2020.

Μελέτη της Citigroup εκτιμούσε πως μια ήπιας μορφής πανδημία έχει βραχύβιες επιπτώσεις, δημιουργώντας μάλιστα και επενδυτικές ευκαιρίες. Το 2003 π.χ. το ξέσπασμα του SARS, σε μια περίοδο μάλιστα που οι αγορές μάχονταν να ανακάμψουν από το «σκάσιμο» της τεχνολογικής «φούσκας» και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, δεν απέτρεψε τελικά τη νέα μακροχρόνια ανοδική τάση των αγορών που μόλις ξεκινούσε. Από την άλλη πλευρά, όμως, σε μια ισχυρής έντασης πανδημία οι μετοχές θα υποχωρήσουν, τα ομόλογα θα σημειώσουν κέρδη και ανάλογα με την ένταση του φαινομένου οι επενδυτές θα αναζητήσουν «ασφαλή καταφύγια» για τις επενδύσεις τους. Η ύφεση θα κάνει την εμφάνισή της, οι τιμές των πρώτων υλών θα καταρρεύσουν και τα επιτόκια θα παραμείνουν στο ναδίρ.

Το ειδικό βάρος της Κίνας

Υπερβολικό χαρακτήρισε τον φόβο των αγορών από τον νέο ιό η Capital Economics, καθώς ιστορικά σπανίως οι επιπτώσεις είναι μακροπρόθεσμες. Το 2013 πάντως με το ξέσπασμα του ιού SARS το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι κλάδοι του ταξιδιού και του τουρισμού, ενώ οι κινεζικές μετοχές έχασαν το 10% της αξίας τους.

Ωστόσο, σήμερα, το ειδικό βάρος της Κίνας επηρεάζει πολύ περισσότερο την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, καθώς το ΑΕΠ της κυμαίνεται στο 19% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι μόλις 9% το 2003.