Οριακή αύξηση παρουσίασαν τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου OTE το α’ τρίμηνο του 2019 οπότε διαμορφώθηκαν σε 908,6 εκατ ευρώ. Η αύξηση στα έσοδα της Ελλάδας κατά 11,5 εκατ. ευρώ, με ισχυρές επιδόσεις σταθερή και κινητή, αντιστάθμισε πλήρως τη μείωση των εσόδων της Ρουμανίας κατά 9,9 εκατ. ευρώ. Επίσης, τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του Ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 10,7% και ανήλθαν σε 62,9 εκατ. ευρώ, από 56,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018.

«Ο Όμιλος ΟΤΕ ξεκίνησε θετικά το έτος, με ένα ικανοποιητικό πρώτο τρίμηνο. Με τις τάσεις στην ελληνική αγορά να παραμένουν αντίστοιχες με αυτές του 2018 και παρά τη δραστηριοποίησή μας σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, συνεχίζουμε να σημειώνουμε θετικές επιδόσεις – τα έσοδά μας από υπηρεσίες λιανικής, σταθερής και κινητής, παρουσίασαν αύξηση σε όλους τους τομείς, ενώ αξιοσημείωτες ήταν οι επιδόσεις μας στις ευρυζωνικές υπηρεσίες» δήλωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2019, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Mιχάλης Τσαμάζ.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα στη Ρουμανία, τόνισε ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης, μετά τις έκτακτες προβλέψεις στο τέλος του προηγούμενου έτους. «Το EBITDA του Ομίλου υποχώρησε ελαφρώς, καθώς οι σταθερές επιδόσεις στην Ελλάδα δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμίσουν την πτώση στη Ρουμανία, αποτέλεσμα κυρίως της βάσης σύγκρισης με το α’ εξάμηνο του 2018. Παρά τις καλές επιδόσεις μας, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό και εγχώριο επίπεδο, σε συνδυασμό με τη δύσκολη βάση σύγκρισης με πέρσι, ενδέχεται να δημιουργήσουν κάποιες διακυμάνσεις στα επόμενα τρίμηνα. Αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να μπούμε σε μια νέα φάση μετασχηματισμού, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που μας δίνει η ψηφιακοποίηση για να μειώσουμε το κόστος μας στη σταθερή, να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενες προκλήσεις και να συνεχίσουμε την αναπτυξιακή μας πορεία» είπε.

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της πώλησης της Telekom Albania στην Albania Telecom Invest AD, έναντι 50 εκατ. ευρώ, είπε ότι «τα καθαρά έσοδα από την πώληση της θυγατρικής, σε συνδυασμό με τις  ισχυρές ταμειακές ροές, που το Α’ τρίμηνο ήταν σύμφωνες με τους στόχους που έχουμε θέσει, θα εξασφαλίσουν ικανοποιητική αμοιβή για τους μετόχους μας». Υπό την αίρεση της έγκρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, τα καθαρά έσοδα τα οποία αντιστοιχούν σε έκτακτο μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή θα διανεμηθούν στους μετόχους.

Αναλυτικά, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με κόστη αναδιοργάνωσης (κυρίως Προγράμματα Εθελούσιας Αποχώρησης), διαμορφώθηκαν σε 583,7 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019, σημειώνοντας μείωση κατά 3,6% λόγω της υιοθέτησης των ΔΠΧΑ 16 (Μισθώσεις). Εξαιρώντας τον συγκεκριμένο παράγοντα, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητα συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2018. Το κόστος προσωπικού, συνολικού ύψους 150,5 εκατ. ευρώ σημείωσε αύξηση 19,5% συγκριτικά με το κατ’ εξαίρεση χαμηλό επίπεδο του α’ τρίμηνου του 2018, όπου η εταιρεία επωφελήθηκε από την αντιστροφή μέρους της έκτακτης πρόβλεψης για αποζημίωση προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης (SRI) κατόπιν υιοθέτησης της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Εξαιρώντας τον συγκεκριμένο έκτακτο παράγοντα, το κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 1,2% αντικατοπτρίζοντας την επίδραση των πρόσφατων προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης.

Το α’ τρίμηνο του 2019, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του Ομίλου μειώθηκε, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, κατά 0,9% σε 310,6 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 34,2%. Στην Ελλάδα, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, σημείωσε αύξηση 1,5%, σε 284,4 εκατ. ευρώ, με το προσαρμοσμένο περιθώριο EBITDA να ανέρχεται σε 40,8%, μειωμένο κατά 10 μονάδες βάσης συγκριτικά με το α’ τρίμηνο του 2018 με το κατ’ εξαίρεση χαμηλό κόστος προσωπικού.

Ο Όμιλος κατέγραψε λειτουργικά κέρδη προ χρηματοοικονομικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων (EBIT) ύψους 133,3 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 112,2 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2018. Οι αποσβέσεις και απομειώσεις, συνολικού ύψους 199,9 εκατ. ευρώ, παρέμειναν σταθερές συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του 2018.

Η φορολογία εισοδήματος του Ομίλου ανήλθε σε 46,4 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2019, σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2018.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) του Ομίλου, μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, αυξήθηκαν κατά 10,7% και ανήλθαν σε 62,9 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2019, από 56,8 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2018.

Οι προσαρμοσμένες επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία το α’ τρίμηνο του 2019, ανήλθαν σε 176,1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 6,6%, με τις επενδύσεις σε Ελλάδα και Ρουμανία να ανέρχονται σε 116,3 εκατ. ευρώ και 59,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Το α’ τρίμηνο του 2019, ο Όμιλος κατέγραψε προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές 35,6 εκατ. ευρώ εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, παρουσιάζοντας αύξηση 22,0 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, λόγω βελτίωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών.

Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου στις 31 Μαρτίου 2019, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, ήταν 732,2 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 2,1% σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2018. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλουαντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA.

Τα δεδομένα οδήγησαν την αύξηση των εσόδων της κινητής

Στην Ελλάδα, το α΄ τρίμηνο του 2019 τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,7%, σε 697,0 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κατά 2,8% των εσόδων από υπηρεσίες λιανικής σταθερής, οφείλεται στις υπηρεσίες φωνής, τηλεόρασης και κυρίως στις ευρυζωνικές υπηρεσίες. Τα έσοδα χονδρικής σημείωσαν οριακή άνοδο κατά το α’ τρίμηνο του έτους.

Επίσης, αύξηση 1,2% παρουσίασαν τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κατά το τρίμηνο. τροφοδοτούμενα από τα έσοδα από υπηρεσίες δεδομένων που ενισχύθηκαν κατά πάνω από 18%.

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA στην Ελλάδα, εξαιρουμένης της επίδρασης των ΔΠΧΑ 16, αυξήθηκε στο τρίμηνο κατά 1,5%, και ανήλθε στα 284,4 εκατ. ευρώ. Το προσαρμοσμένοπεριθώριο EBITDA στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 40,8%.

Οι επενδύσεις σε σύγχρονα δίκτυα βελτιώνουν τις προοπτικές στην Ελλάδα

 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, στην Ελλάδα, όπου η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται, ο ΟΤΕ εκτιμά ότι θα ευνοηθεί περαιτέρω από τις επενδύσεις του σε προηγμένα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και από την πελατοκεντρική στρατηγική που οδήγησε σε αύξηση των εσόδων του τα προηγούμενα έτη. Τα έσοδα στη Ρουμανία αναμένεται να σταθεροποιηθούν μετά από τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν το 2018. Ο Όμιλος συστηματικά αναζητεί τρόπους μείωσης του κόστους ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη και τα επενδυτικά πλάνα, σε όλες τις δραστηριότητές του.Ο Όμιλος έχει εισάγει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ψηφιοποίηση της αλληλεπίδρασης με τον πελάτη, οι οποίες θα έχουν μελλοντικά θετική επίδραση.

Για το 2019, η διοίκηση εκτιμά ότι οι προσαρμοσμένες επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε 650 εκατ. ευρώ περίπου. Ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων επενδύσεων, αλλά και περαιτέρω βελτίωσης των λειτουργικών ταμειακών ροών, ο ΟΤΕ αναμένει ότι το 2019 οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε 450 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 350 εκατ. ευρώ περίπου.

Τρίμηνο περαιτέρω ανάπτυξης των ευρυζωνικών υπηρεσιών

Η συνολική αγορά πρόσβασης στην Ελλάδα κατέγραψε κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους αύξηση 6.000 γραμμών, με τον Όμιλο ΟΤΕ να σημειώνει καθαρή μείωση 4.000 γραμμών πρόσβασης. Ο ΟΤΕ πέτυχε ένα ακόμα τρίμηνο ανάπτυξης των ευρυζωνικών υπηρεσιών, καταγράφοντας 24.000 νέες συνδέσεις από την αρχή του έτους, με το συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 1.920.000.

Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων οπτικής ίνας της εταιρείας συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο, προσελκύοντας 54.000 καθαρές νέες συνδέσεις στο τρίμηνο, υποστηριζόμενες από τη συνεχή επέκταση του δικτύου. Στο τέλος του τριμήνου, 586.000 συνδρομητές, το 30,5% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής του ΟΤΕ, είχαν επιλέξει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Στις 31 Μαρτίου 2019, οι ενεργές καμπίνες VDSL/Vectoring ανήλθαν σε 14.400, αυξημένες κατά πάνω από 600 στο τρίμηνο. Στις 31 Μαρτίου 2019, το 65% των πελατών του ΟΤΕ που είχε υιοθετήσει υπηρεσίες οπτικής ίνας απολάμβανε ταχύτητες 50 Mbps ή και μεγαλύτερες, έναντι του 36% ένα χρόνο νωρίτερα. Η ζήτηση για υψηλότερες ταχύτητες, μέσω των δικτύων που υλοποιεί ο ΟΤΕ, είναι σταθερά αυξανόμενη.

Στις 31 Μαρτίου 2019, ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών COSMOTE TV διαμορφώθηκε σε 540.000 αυξημένος κατά 2,4% σε ετήσια βάση. Σε επίπεδο εσόδων, ο ΟΤΕ πέτυχε ένα ακόμα τρίμηνο ανάπτυξης της τηλεόρασης, σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, με ΟΤΤ προσφορές και αυξανόμενη «πειρατεία».

Ο ΟΤΕ συνέχισε να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εσόδων της καρτοκινητής και τη μετάβαση πελατών καρτοκινητής σε προγράμματα συμβολαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τον  εξορθολογισμό στη χρήση πολλαπλών καρτών SIM, που οδήγησε στη σημαντική μείωση των γραμμών  καρτοκινητής, ενώ το μεικτό ARPU αυξήθηκε σημαντικά στο τρίμηνο. Η κίνηση δεδομένων συνέχισε να αυξάνεται με ταχύ ρυθμό, κυρίως λόγω της αύξησης των ενεργών πελατών, της μεγαλύτερης ζήτησης, αλλά και της αυξανόμενης διείσδυσης των smartphones.

Ο ΟΤΕ δημιουργεί το ψηφιακό οικοσύστημα για να προσφέρει ένα ενισχυμένο πορτφόλιο υπηρεσιών, κεφαλαιοποιώντας τις σχέσεις με τους πελάτες του και τη διείσδυση του στη λιανική. Ο ΟΤΕ διέθεσε πρόσφατα υπηρεσίες ηλεκτρονικής ασφάλισης, ξεκίνησε να προσφέρει νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικής παραγγελίας φαγητού, ενώ είναι σε φάση σχεδιασμού και άλλων ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Το COSMOTE mobile app έχει ήδη προσελκύσει περίπου 2,4 εκατομμύρια χρήστες, οι οποίοι επωφελούνται από όλο και περισσότερες λειτουργικότητες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ανανέωσης συνδρομών κινητής τηλεφωνίας ή πακέτων δεδομένων, της πληρωμής λογαριασμών και της αξιοποίησης νέων υπηρεσιών. Η ψηφιακοποίηση οδηγεί σε ένα νέο κύμα μετασχηματισμού και αυξάνει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα.

Τα γεγονότα του τριμήνου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ θα προτείνει στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 12 Ιουνίου 2019, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,46 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,35 ευρώ ανά μετοχή που διανεμήθηκε πέρυσι. Η πληρωμή μερίσματος 220,8 εκατ. ευρώ, ευθυγραμμίζεται με την πολιτική αμοιβών των μετόχων που υιοθετήθηκε στις αρχές του 2018, διαθέτοντας το 63% των αναμενόμενων ελεύθερων ταμειακών ροών του 2019 στο μέρισμα.

Ακόμη, στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής, θα διατεθεί το υπόλοιπο των ελεύθερων παραγόμενων ταμειακών ροών που αναμένεται να δημιουργήσει το 2019 στη διανομή μερίσματος και στο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών με σκοπό την ακύρωσή τους. Το ποσό που θα διατεθεί για την επαναγορά των ιδίων μετοχών θα κυμανθεί εντός πλαισίου 5% του ποσού στόχου των 129,2 εκατ. ευρώ.

 

To 2018, 8.890.960 ίδιες μετοχές αποκτήθηκαν με σκοπό την ακύρωσή τους στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων (συνεδρίαση της 15-02-2018) Προγράμματος Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών. Επιπροσθέτως, 1.320.110 ίδιες μετοχές είχαν ήδη αποκτηθεί πριν την έναρξη του προαναφερόμενου Προγράμματος Επαναγοράς Ιδίων Μετοχών.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων που έγινε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 ενέκρινε την ακύρωση συνολικά 10.211.070 ιδίων μετοχών (ποσοστό 2,083% του μετοχικού κεφαλαίου), με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας κατά €28.897.328,10 και συνακόλουθη τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της περί μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να αποτυπωθεί η ως άνω μείωση. Η ακύρωση προτάθηκε να γίνει σε υλοποίηση μέρους της εγκεκριμένης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας (συνεδρίαση της 18-01-2018) Πολιτικής Αμοιβών των Μετόχων.

Στις 5 Φεβρουαρίου 2019 και κατόπιν ενημέρωσης της Επιτροπής Εταιρικών Πράξεων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και λοιπών νομικών και κανονιστικών διαδικασιών, οι μετοχές  ακυρώθηκαν και διαγράφηκαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών στις 19 Φεβρουαρίου 2019, ημερομηνία από την οποία έπαψε η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των ως άνω 10.211.070 μετοχών.