Οι πάμπολλες ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν στο Μάτι δεν χάθηκαν προφανώς από την Μπρουνχίλδη, την ηρωίδα του Βάγκνερ, που με τον δαυλό στο χέρι πυρπολούσε τα ουράνια. Ούτε μπορούμε να δεχθούμε την άποψη «ότι η καταιγίδα ξέσπασε και όλα τα καθοδηγούσε το τυχαίο» (Σαίξπηρ, «Ιούλιος Καίσαρας»).
Μάλιστα, ένας άνθρωπος «εκ των έσω», ο αρχιπύραρχος Γιάννης Σταμούλης, μας αποκάλυψε ότι το καλύτερο μνημόσυνο για αυτούς που πέθαναν είναι μόνο ένα: να αποκτήσουμε καινούργια πυροσβεστικά οχήματα και καινούργια δύναμη κρούσης (αεροσκάφη) γιατί αυτά που έχουμε είναι και παμπάλαια και αναποτελεσματικά («ΤΑ ΝΕΑ»).
Και όλα αυτά όταν ασύστολα, απαράδεκτα και απρεπώς δαπανώνται πολλά λεφτά για άλλα πράγματα (θλιβερές κομματικές προσλήψεις και άλλα).
Και όμως μέχρι σήμερα κανείς υπουργός ή κανείς από αυτούς που διέθεταν αυξημένη κυβερνητική ευθύνη δεν είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί!
Μάλλον γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τη «φρόνηση» –όπως έλεγε ο Αριστοτέλης -, δηλαδή την ηθική αρετή, για να αναλάβουν τις υποκειμενικές τους ευθύνες! Γιατί η εγκληματική έλλειψη συντονισμού των κυβερνητικών υπηρεσιών –τις πιο κρίσιμες στιγμές –δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί στη «μοίρα» ή στους «ασύμμετρους κινδύνους» όπως απαράδεκτα πήγε να ψελλίσει ο Πρωθυπουργός! Και τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε ο «ψυχρός» κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μπορούν να αποτελούν το πονηρό άλλοθι για την απεμπόληση των παραπάνω κρίσιμων ευθυνών. Γιατί τα όποια χρήματα δίνονται από την κυβέρνηση δεν μπορούν να «αναστήσουν» τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν!
Επομένως από αύριο κιόλας είναι απαραίτητο να ανιχνεύσουμε αυτές τις ευθύνες. Το οφείλουμε στα παιδάκια που πέθαναν αγκαλιασμένα με τους δικούς τους ανθρώπους (έστω και αν η ψυχούλα τους έχει πετάξει στους ουρανούς)!
* Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.