Μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσίασε η Φώφη Γεννηματά, στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα έχει συγκροτηθεί ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ στην ομιλία της απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να μην παίζει με τη λέξη αλλαγή»

Όπως πρότεινε στην ομιλία της η πρόεδρος του ΠαΣοΚ η εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη του 2017, μέσα απο ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες. Προς την κατεύθυνση αυτή πρότεινε την συγκρότηση μιας ανεξάρτητης επιτροπής δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Νίκο Αλιβιζάτο. Η επιτροπή αυτή, όπως τόνισε η κυρία Γεννηματά θα αναλαμβάνει την εποπτεία και εγγυάται την αξιοπιστία, την διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα. Με βάση τους πολίτες που θα προσέλθουν στην διαδικασία εκλογής αρχηού θα δημιουργηθεί το μητρώο μελών της παράταξης. Με βάση το μητρώο αυτό θα γίνει η εκλογή συνέδρων ενώ η καταληκτική ημερομηνία για το συνέδριο θα είναι ο Δεκέμβριος του 2017.

Εκλογές για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κυρία Γεννηματά άσκησε σε υψηλούς τόνους κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα και απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Τσίπρας εκμεταλεύθηκε την κρίση με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία για να ανέβει στην εξουσία, ευτέλισε τις αξίες της Αριστεράς και πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν.

Θα ηττηθούν στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο» επεσήμανε και τόνισε! «Εδώ που έχουμε φθάσει, η λύση για τη χώρα περνάει μέσα από εκλογές. Εκλογές που η αντιπολίτευση όμως δεν μπορεί να προκαλέσει. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η Κυβέρνηση τόσο το καλύτερο.»

Και βέβαια με την ευκαιρία θέλω να πω κάτι στον κ.Μητσοτάκη: η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχονται «μόνο από αριστερά», όπως διατείνεστε.

Να μην παίζει ο Κυριάκος με τη λέξη αλλαγή

Η κυρία Γεννηματά άσκησε κριτική στη ΝΔ και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην παίζει με την λέξη αλλαγή.
«Με την ευκαιρία θέλω να πω κάτι στον κ.Μητσοτάκη: η βία και η τρομοκρατία δεν προέρχονται «μόνο από αριστερά», όπως διατείνεστε. Υπάρχει η Χρυσή Αυγή, ο φασισμός, η ακροδεξιά. Το ξεχάσαμε; Και κάτι ακόμα, μην παίζετε με τη λέξη «ΑΛΛΑΓΗ». Την λέξη σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, για να εκφράσει τις μεγάλες τομές που έγιναν στην χώρα, στην δεκαετία του ’80. Η αλλαγή, ως συμβολισμός, ως προοδευτικό κίνημα και ως πολιτική, δεν πλαστογραφείται, ούτε αντιγράφεται, ούτε παραποιείται.

H ομιλία της προέδρου του ΠαΣοΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γενννηματά

Παπανδρέου: Οραματίζομαι μία παράταξη που θα σαλπίσει ξανά την πρόοδο

Θεοχαρόπουλος: Για όλα να αποφασίσει η βάση με κάλπη

Σημίτης: Η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια

«Γέφυρες» Μητσοτάκη από το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης


Θεοδωράκης: Διάλογος και συνεργασία αν υπάρχει αλληλοσεβασμός


Τζανακόπουλος: Η κεντροαριστερά δεν έχει την πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων

Συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Με την προσδοκία να αποτελέσει αφετηρία της πολιτικής και οργανωτικής ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής, στο ΣΕΦ, το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τα ηγετικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη εμφανίζονται ικανοποιημένα από την αποτίμησης της πορείας προς το συνέδριο και εκτιμούν ότι «θα αποτελέσει γεγονός» λόγω της παρουσίας των Κώστα Σημίτη, Ευάγγελου Βενιζέλου, προσωπικοτήτων από όλο το φάσμα της Κεντροαριστεράς αλλά και των Κυριάκου Μητσοτάκη και Σταύρου Θεοδωράκη. Στο συνέδριο δεν θα παραστεί, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας. Το κυβερνών κόμμα θα εκπροσωπήσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το ενδιαφέρον της πρώτης μέρας στρέφεται στην ομιλία της Φώφης Γεννήματα. Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ αναμένεται να ασκήσει κριτική σε υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δείχνοντας τον δρόμο των εκλογών ως την προσφορότερη οδό για να ξεκινήσει η πορεία της εξόδου της χώρας από την κρίση. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τελική στάση της κυρίας Γεννήματα επί των εισηγήσεων που έχει δεχθεί για το χρονοδιάγραμμα και τη μορφή του νέου φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί της συνεργάτες, εισηγούνται στην ομιλία της να προτείνει η διαδικασία για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα να γίνει το πρώτο εικοσαήμερο του Νοεμβρίου. Με τον τρόπο αυτό θα ικανοποιηθεί το αίτημα της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών που ζητούν η εκλογή αρχηγού και το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα να γίνουν εντός του 2017. Ωστόσο, στην περίπτωση που στηθούν κάλπες για την εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα τον Νοέμβριο, το ερώτημα είναι τι θα γίνει με το προγραμματισμένο για τον Οκτώβρη συνέδριο του ΠαΣοΚ. Θα πραγματοποιηθεί ή θα αναβληθεί για..αργότερα, αποτελώντας αιτία για μια νέα εσωκομματική κρίση;

Μια άλλη πρόταση για την οποία δεν έχει πάρει θέση η ηγεσία του ΠαΣοΚ είναι αυτή που έθεσε την Τετάρτη κατά την συνάντηση των επικεφαλής κομμάτων και κινήσεων της ΔΗΣΥ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεωρεί, όπως και οι διαφωνούντες του ΠαΣοΚ, ότι το ιδρυτικό συνέδριο θα πρέπει να προηγηθεί της εκλογής του αρχηγού, στη λογική «ότι πρώτα φτιάχνουμε κόμμα» και μετά επιλέγουμε τον επικεφαλής. Την Τετάρτη, ο κ. Θεοχαρόπουλος πρότεινε στην κυρία Γεννήματα στην περίπτωση που η εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα γίνει πριν το ιδρυτικό του συνέδριο, να στηθεί και μια δεύτερη κάλπη ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν τη μορφή του. Θα είναι πολυτασικός ή πολυκομματικός. Με την πρόταση Θεοχαρόπουλου συμφώνησε, ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Πολιτών, Νίκος Διακουλάκης. Η κυρία Γεννήματα έδειξε αιφνιδιασμένη και δεν απάντησε.

Χθες, μια παρόμοια πρόταση κατέθεσε και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Το Συνέδριο πρέπει να καταλήξει σε σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκλογή Αρχηγού από τη βάση και Ιδρυτικό Συνέδριο (χωρίς ποσοστώσεις) του νέου φορέα το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2018. Μαζί με την εκλογή Αρχηγού, να αποφασίσει η βάση της παράταξης τη μορφή του νέου φορέα (με δημοψηφιστικού τύπου διαδικασίες)» ανέφερε σε δήλωση του.

Τα βλέμματα στον Σταύρο – «Πόλεμος» με την Άννα

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη. Η συμμετοχή ή μη του Ποταμιού στο εγχείρημα ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς θεωρείται καθοριστικού χαρακτήρα. Στην Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι οι προϋποθέσεις που θέτει ο Σταύρος Θεοδωράκης για την συμμετοχή στις διαδικασίες για τον νέο φορέα και την εκλογή του επικεφαλής του, έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό και επισημαίνουν ότι από την πλευρά τους «υπάρχει καλή διάθεση» Περιμένουν από την ομιλία του κ. Θεοδωράκη να διαφανεί ένα σήμα επανέναρξης των συνομιλιών που διεκόπησαν το 2016. Είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσει ο επικεφαλής του «Ποταμιού» και αν αυτή θα επηρεαστεί από το χαμηλό βαρομετρικό που επικρατεί στη σχέση της πρωτοβουλίας «Ώρα Αποφάσεων» με την Χαρ. Τρικούπη, παρότι λέγεται ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει φτάσει πολύ κοντά σε μια πολιτική συμφωνία με τους «3».Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, γιατί πέραν των άλλων, χθες υπήρξε ένα ακόμη θερμό επεισόδιο σε ευρωπαϊκό έδαφος όταν το ΠαΣοΚ, προσπάθησε να εμποδίσει την ένταξη του ΔΙΚΤΥΟΥ της Άννας Διαμαντοπούλου, στο FEPS, που αποτελείται από ιδρύματα προοδευτικής πολιτικής από όλη την Ευρώπη και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρά τις ενστάσεις του Αντώνη Βγόντζα, ο οποίος εκπροσώπησε το ΙΣΤΑΜΕ, η γενική συνέλευση του FEPS έκανε δεκτή την αίτηση που υπέβαλλε η πρόεδρος του Δικτύου.

Όπως έχει γίνει γνωστό η κυρία Διαμαντοπούλου όπως και ο Γιώργος Φλωρίδης, δεν θα παραστούν στο συνέδριο. Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο Γιάννης Ραγκούσης, είναι όμως φανερό ότι οι «3» δεν βρίσκονται σε κοινή γραμμή πλεύσης.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Το συνέδριο θα ξεκινήσει με την ομιλία της Φώφης Γεννήματα και στο βήμα θα ακολουθήσουν

ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Τούντας και ο Απόστολος Πόντας. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Κώστα Σημίτη, του Δ. Τζανακόπουλου του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Το Σάββατο, το ενδιαφέρον στρέφεται στην πρωινή παρέμβαση του Κώστα Σκανδαλίδη που συντόνισε την εκπόνηση του σχεδίου Ελλάδα που αποτελεί την αιχμή της αναπτυξιακής πρότασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Για τις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται και η ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και οι τοποθετήσεις των Σπ. Λυκούδη, Τ. Γιαννίτση, Ν. Χριστοδουλάκη.

Την Κυριακή το ενδιαφέρον θα στραφεί στην παρουσίαση του συμβόλου του νέου φορέα. Την Κυριακή το μεσημέρι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του Συνεδρίου.