Εγινε και αυτό, στην Ουάσιγκτον. Οι ιδιοκτήτες ενός wine bar με καλή πελατεία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ έχουν καταθέσει αγωγή κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, γιατί όπως λένε τους «κλέβει» την πελατεία, με άδικο και αθέμιτο ανταγωνισμό.
Στο Cork Wine Bar, οι ιδιοκτήτες Χαλίντ Πιτς και Νταϊάν Γκρος φιλοξενούν εδώ και χρόνια δείπνα για επιχειρήσεις, συνεστιάσεις για πολιτικούς εράνους, δεξιώσεις πρεσβειών και μια σειρά από άλλες εκδηλώσεις για τους πελάτες τους, οι οποίοι αναζητούν «ένα χαλαρό αλλά και κομψό περιβάλλον, που προσφέρει περισσότερα από 200 κρασιά από όλο τον κόσμο», όπως λένε στην αγωγή.
Το ζευγάρι υποστηρίζει ότι η επιχείρησή τους στο Logan Circle της Ουάσιγκτον θα τα πήγαινε πάρα πολύ καλύτερα στις εισπράξεις, αν δεν είχε δραστηριοποιηθεί ένας νέος επιχειρηματικός παίκτης στην πόλη, που όπως λένε, λειτουργεί με ένα άδικο και παράνομο, μάλλον πολιτικό πλεονέκτημα. Δεν είναι άλλος από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Trump International Hotel, αξίας 212 εκατ. Δολαρίων, το οποίο εγκαινιάστηκε το περασμένο φθινόπωρο.
Γκρος και Πιτς δεν δίστασαν να μηνύσουν τον Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα του προέδρου στο ξενοδοχείο αυτό αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό, που βλάπτει σοβαρά
την δική τους επιχείρησή.
«Έχουμε εκδηλώσεις που κάνουμε εδώ για εκλεγμένους αξιωματούχους, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ξένους αξιωματούχους, την Παγκόσμια Τράπεζα, δικηγορικά γραφεία… Πελάτες μας θέλουν τώρα να πάνε εκεί (στο ξενοδοχείο του Τραμπ) επειδή θεωρούν πιο συμφέρον να κερδίσουν την εύνοια του προέδρου», είπε η Γκρος.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει. Ο Τραμπ έχει λάβει μέτρα για να πάρει αποστάσεις από τις επιχειρήσεις του, παραιτούμενος ο ίδιος από τις διευθυντικές θέσεις, στις οποίες διόρισε τους ενήλικους γιούς του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και Ερικ Τραμπ. Εχει επίσης δεσμευθεί να δωρίζει τα επιχειρηματικά κέρδη από ξένους πελάτες στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Η αγωγή αναφέρει εμφανίσεις του Τραμπ στο ξενοδοχείο του στην Ουάσιγκτον, εκδηλώσεις με ξένες πρεσβείες, και τα σχόλια του γραμματέα Τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάϊσερ, ο οποίος φέρεται να είπε λίγο πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ σε κλειστό κύκλο επιχειρηματιών: «Είναι ένα απολύτως εκπληκτικό ξενοδοχείο. Σας ενθαρρύνω να πάτε, αν δεν έχετε πάει ήδη».
Οι συνιδιοκτήτες του Cork δεν έχουν κατονομάσει συγκεκριμένο πελάτη που έχουν χάσει από το ξενοδοχείο του Τραμπ, αν και λένε ότι οι δουλειές τους έχουν πέσει πολύ στους λίγους μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Δεδομένης της ιδιαιτερότητας της σύγκρουσης επιχειρηματικών/πολιτικών συμφερόντων του προέδρου-μεγιστάνα Τραμπ, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς θα εξετάσει το δικαστήριο αυτή την αγωγή.



