Ο Τραμπ κλείνει τις πόρτες στους Σύρους πρόσφυγες

Ο αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ σε σύρους πρόσφυγες μέχρι νεωτέρας. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο σταματά και η έκδοση βίζας για πολίτες έξι άλλων -κυρίως μουσουλμανικών χωρών-, ανάμεσά τους του Ιράκ, του Ιράν, της Υεμένης και της Λιβύης, για διάστημα τριών μηνών. Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο αμερικανός πρόεδρος απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ σε σύρους πρόσφυγες μέχρι νεωτέρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο σταματά και η έκδοση βίζας για πολίτες έξι άλλων -κυρίως μουσουλμανικών χωρών-, ανάμεσά τους του Ιράκ, του Ιράν, της Υεμένης και της Λιβύης, για διάστημα τριών μηνών.

Τα μέτρα, ισχυρίστηκε ο Τραμπ, είναι μέρος μιας σειράς μέτρων για να «μείνουν έξω από τις ΗΠΑ οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες». Στη διάρκεια της υπογραφής του διατάγματος, ο Τραμπ είπε: «Θέλουμε να αφήνουμε να εισέρχονται στη χώρα μας μόνο αυτοί που θα την στηρίξουν και που αγαπούν βαθιά τον λαό μας».

Η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε τις αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έσπευσαν να σημειώσουν ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα σε σύρους πρόσφυγες και την τρομοκρατία.

Συγκεκριμένα, το διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ ορίζει:

  • Το πάγωμα του προγράμματος αιτήσεων ασύλου για διάστημα 120 ημερών.
  • Απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ προσφύγων από τη Συρία μέχρι να υπάρξουν «σημαντικές αλλαγές».
  • Πάγωμα 90 ημερών στην είσοδο όσων φτάνουν από Ιράκ, Συρία, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία Σουδάν και Υεμένη εκτός εξαιρέσεων (π.χ. διπλωματών).
  • Να δίνεται προτεραιότητα σε πρόσφυγες που διώκονται εξαιτίας της θρησκείας τους, ωστόσο μόνο εάν οι πρόσφυγες αυτοί αποτελούν μέλη θρησκευτικής μειονότητας στις χώρες τους.
  • Έθεσε όριο υποδοχής 50.000 προσφύγων μέσα στο 2017 -αριθμός πολύ μικρότερος από αυτόν που είχε υποσχεθεί ο Μπαράκ Ομπάμα.

Στο διάταγμα αφαιρέθηκε και η αναφορά στη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» στη Συρία.

Το διάταγμα αναφέρει ότι όλα τα μεταναστευτικά προγράμματα θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις για να «καθοριστεί η πιθανότητα να γίνει ο ετών ένα μέλος της κοινωνίας που θα συμβάλει θετικά σε αυτήν».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι οι χριστιανοί Σύροι θα λαμβάνουν προτεραιότητα στις διαδικασίες ασύλου στο μέλλον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk