Με τον Ντόναλντ Τραμπ… ανυπόμονο να επαναφέρει τις Ηνωμένες Πολιτείες στις μαύρες εποχές της διακυβέρνησης Μπους, και ακόμη χειρότερα, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, η Πολωνία και η Λιθουανία ξεκαθαρίζουν προκαταβολικά ότι δεν θα επιτρέψουν να λειτουργήσουν ξανά στο έδαφός τους φυλακές-κολαστήρια της CIA εφόσον τεθεί ξανά σε εφαρμογή το διαβόητο πρόγραμμα μεταγωγών υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικά κέντρα κράτησης στο εξωτερικό.

Και οι δυο ανατολικοευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και είχαν φιλοξενήσει μυστικές φυλακές επί των ημερών του Τζορτζ Ο.Μπους και του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Φυλακές-κολαστήρια της CIA υπήρχαν επίσης στη Ρουμανία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν.

«Δεν υπάρχει καμία πρόταση για αυτό και δεν υπάρχει περιθώριο» για συνομιλίες περί αυτού, είπε η συντηρητική πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο στους δημοσιογράφους ερωτηθείσα εάν η κυβέρνησή της θα συναινούσε στη φιλοξενία τέτοιων φυλακών. «Η απάντησή μου είναι όχι», διευκρίνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκέβιτσους δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως το Βίλνιους είναι έτοιμο να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για όλα τα ζητήματα στρατηγικής σημασίας, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το να βασανίζονται άνθρωποι δεν γίνεται με βάση το διεθνές δίκαιο […] όχι μόνο νομικά αλλά και ηθικά» ανέφερε. «Δεν πιστεύω πως οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα θα έπρεπε να εφαρμόζει τέτοιες μεθόδους. Αυτή δεν είναι μόνο η προσωπική μου θέση, είναι η θέση της χώρας μου» σημείωσε ο επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας.

Η Λιθουανία είναι αντιμέτωπη με δύο προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) από πρόσωπα που καταγγέλλουν ότι παρέμειναν έγκλειστοι και βασανίστηκαν πριν από μια δεκαετία σε μυστική φυλακή στο λιθουανικό έδαφος εν γνώσει της κυβέρνησης της χώρας. Το Βίλνιους δεν έχει ποτέ παραδεχθεί επίσημα ότι συμφώνησε στη φιλοξενία των μυστικών φυλακών της CIA.

Έρευνα κοινοβουλευτικών που διεξήχθη στη Λιθουανία το 2010 αποκάλυψε ότι στελέχη των λιθουανικών υπηρεσιών ασφαλείας βοήθησαν τη CIA να στήσει εγκαταστάσεις κατάλληλες για τη φυλάκιση υπόπτων σε ένα κτίριο της λιθουανικής πρωτεύουσας. Ωστόσο, κατά την ίδια έρευνα, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι εγκαταστάσεις αυτές πράγματι χρησιμοποιήθηκαν.

Το ΕΔΑΔ είχε αποφανθεί το 2014 ότι η CIA λειτουργούσε μια μυστική φυλακή σε ένα δάσος στη βόρεια Πολωνία, με κωδική ονομασία «Quartz». Ήταν η πρώτη φορά που ευρωπαϊκό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η CIA διέθετε μυστικές φυλακές σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το Σύνταγμα της Πολωνίας ορίζει πως κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να υφίσταται βασανιστήρια, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση.