Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δέχεται πιέσεις να απορρίψει τα σχόλια του Τραμπ για την επαναφορά των βασανιστηρίων στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τον αμερικανό πρόεδρο. Η Μέι θα γίνει η πρώτη επικεφαλής κράτους που θα συναντηθεί με τον Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεύτερου.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή. Αντιδράσεις προκάλεσαν δηλώσεις του νέου προέδρου σε συνέντευξή του στο ABC, ότι θεωρεί πως ο εικονικός πνιγμός λειτουργεί.

Το Νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σημείωσε ότι είναι ξεκάθαρη η διαφωνία της Βρετανίας με τις πρακτικές βασανιστηρίων.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ πρόσθεσε ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν έναν «ισχυρό και στενό» δεσμό που επιτρέπει «τις ειλικρινείς συνδιαλλαγές».

«Όπου διαφωνούμε θα το κάνουμε ξεκάθαρο» είπε.

Ερωτηθέντες για τα σχόλια του Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις επανέλαβαν ότι η Βρετανία τάσσεται κατά των βασανιστηρίων.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, είπε: «Η Τερέζα Μέι πρέπει να υποστηρίξει τις αξίες της χώρας μας όταν συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ και να αντιταχθεί στη στήριξη που αυτός παρέχει στα βασανιστήρια, τα οποία είναι απάνθρωπα, παράνομα και οδηγούν σε ψεύτικες πληροφορίες».

Πριν από την Ουάσινγκτον, η Μέι θα παραβρεθεί σε εκδήλωση του ρεπουμπλικανικού κόμματος, στην οποία θα βρίσκεται και ο νέος πρόεδρος, όπου θα μιλήσει για τη «νέα εποχή» και την πρόθεση της «ισχυρής, παγκόσμιας», μετά Brexit Βρετανίας να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τους «παλιούς φίλους».

Στόχος της βρετανίδας πρωθυπουργού είναι οι διμερείς εμπορικές συνομιλίες Βρετανίας – ΗΠΑ να λειτουργήσουν σαν μοχλός πίεσης προς την ΕΕ και να αποτελέσουν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για ένα βελούδινο Brexit.