Μικτή παραμένει η εικόνα στη χώρα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία διεθνών αφίξεων, καθώς αυξάνονται οι αεροπορικές και μειώνονται οι οδικές, ενώ οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις επιδεινώνουν τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για το 2016.
Σύμφωνα με τη γενική επισκόπηση Ιουλίου του Sete Intelligence, τον Ιούνιο οι αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5,0% στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, ενώ η Αθήνα είχε θετική οριακή μεταβολή (0,5%). Το πρώτο εξάμηνο (Ιανουάριος –Ιούνιος) οι αντίστοιχες μεταβολές είναι 5,3% και 4,2%. Από την άλλη, οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν μείωση 9,0% για τον Ιούνιο και η συνολική μείωση εφέτος αγγίζει ποσοστό 7,4%. Σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το 2016 ανέρχεται σε 278 χιλιάδες και η μείωση των οδικών σε 337 χιλιάδες. Ενώ και στις θαλάσσιες μετακινήσεις αλλοδαπών για αναψυχή από και προς την Ιταλία παρατηρήθηκε μείωση της επιβατικής κίνησης τον Μάιο κατά 16,3% και 12,1% το Α’ πεντάμηνο. Η συνολική άνοδος των αεροπορικών αφίξεων καλύπτει σημαντικές επιμέρους διαφοροποιήσεις, με σημαντικότερη την καταστροφική μείωση των αφίξεων στα νησιά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές: Μυτιλήνη (-63,2% το α’ 6μηνο), Σάμος (-39,0%) και Κως (-17,9%).
Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο πεντάμηνο, παρατηρείται μείωση των αφίξεων κατά 1,3%, η οποία συνοδεύεται από σημαντική και μεγαλύτερη μείωση των εσόδων κατά 6,2%.
Εν τω μεταξύ, το αποτυχημένο πραξικόπημα της 13ης Ιουλίου στην Τουρκία αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις αφίξεις και τα έσοδα για το 2016, καθώς αναμένεται πτώση του εισερχόμενου τουρισμού από Τουρκία, που το 2015 υπερέβη τα 1,15 εκατ. αφίξεις. Η επίπτωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, λόγω και της γενικότερης μείωσης που είχε ο τουρισμός εφέτος στην Τουρκία, περιορισμένα οφέλη αναμένονται από τουρίστες που θα αλλάξουν τον προορισμό τους από Τουρκία προς Ελλάδα.
Από την άλλη, η ομαλοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων που αναμένεται από την επόμενη χρονιά, θα οδηγήσει σε αύξηση του ανταγωνισμού για το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον προγραμματισμό πτήσεων, δεν φαίνεται η Ελλάδα να επωφελήθηκε το 2016 από το εμπάργκο που είχε επιβληθεί στα ταξίδια από τη Ρωσία προς την Τουρκία. Παραμένοντας στις γεωπολιτικές εξελίξεις, το αυξανόμενο κύμα τρομοκρατικής βίας στις ευρωπαϊκές χώρες, ενδέχεται να προκαλέσει ανάσχεση στην επιθυμία των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν για διακοπές ή για επαγγελματικούς σκοπούς.
Μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων
Τον Ιούλιο παρατηρείται μείωση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό στα Περιφερειακά Αεροδρόμια κατά 5% και αντίστοιχα 5% αν δεν υπολογισθούν η Ρωσία και η Ουκρανία, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του Ιανουαρίου του 2016. Η μείωση αυτή θεωρείται αναμενόμενη, καθώς οι αεροπορικές εταιρίες τείνουν να κατοχυρώνουν περισσότερες θέσεις (slots) στα αεροδρόμια στον Ιανουάριο, τις οποίες ακυρώνουν στη συνέχεια. Πτώση καταγράφεται στην πλειονότητα των αεροδρομίων, με τις τρεις υψηλότερες ως προς τον αριθμό των θέσεων να καταγράφονται στην Κω (-245.663), στην Κέρκυρα (-142.197) και στη Ρόδο (-109.981). Σημαντικές μειώσεις (πιθανόν) ως επακόλουθο της προσφυγικής κρίσης παρουσιάζουν τα αεροδρόμια της Σάμου (-20%), της Μυτιλήνης (-47%), της Χίου (-51%), της Κω (-50%) και της Καρπάθου (-51%).
Αντίθετα, τα αεροδρόμια που εκτελούν τον προγραμματισμό των πτήσεων του Ιανουαρίου και παρουσιάζουν και μικρές αυξήσεις είναι: Κεφαλονιά (0%/0%), Καβάλα (0%/0%), Θεσσαλονίκη (1%/4%), Ηράκλειο (0%/1%), Μύκονος (6%/6%).
Από τη Ρωσία παρατηρείται μείωση 4,8% ή 45 χιλ. θέσεις, στοιχείο που καταδεικνύει ότι ο ελληνικός τουρισμός δεν επωφελήθηκε της ρωσοτουρκικής κρίσης. Με την πτώση αυτή οι προγραμματισμένες θέσεις από Ρωσία στις 17/07 ήταν ~910 χιλ. έναντι 870 χιλ. (αυτές που υλοποιήθηκαν) το 2015. Μείωση σε προγραμματισμένες θέσεις καταγράφεται σε παραδοσιακές αγορές, όπως Γερμανία, Βρετανία, Δανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ιταλία. Στις τέσσερις πρώτες η παρατηρούμενη μείωση έως 17/07 είναι μικρότερη από την αύξηση που είχε παρατηρηθεί μεταξύ 2015 και 2016. Αντίστοιχα πτώση καταγράφεται σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία) και Τουρκία. Στις δύο πρώτες, η παρατηρούμενη μείωση έως 17/07 είναι μεγαλύτερη από την αύξηση που είχε παρατηρηθεί μεταξύ 2015 και 2016. Αντίθετα, αύξηση σε προγραμματισμένες θέσεις παρουσιάζουν οι: Σουηδία, Κύπρος, Νορβηγία, Γαλλία(οριακά), Ισραήλ, Ρουμανία, Ελβετία, Φινλανδία.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, το ισοζύγιο ροών Ιουνίου ήταν θετικό κατά 33.608 εργαζόμενους και του πρώτου εξαμήνου κατά 234.664. Και τα δύο νούμερα αποτελούν την μεγαλύτερη θετική μεταβολή από το 2001.
Διευρύνεται η ικανοποίηση για τα ξενοδοχεία της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, παρατηρείται σταθερή διαφορά υπέρ των ξενοδοχείων της Ελλάδας, με τάσεις διεύρυνσής της τους τελευταίους μήνες, στον Γενικό Δείκτη Ικανοποίησης (GRI®) πελατών ξενοδοχείων, που υπολογίζεται από την ReviewPro®. Καταγράφεται ελαφρά ανοδική τάση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στους ανταγωνιστικούς προορισμούς, καθώς και μια κυκλική πτώση των δεικτών τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής. Τον Ιούνιο, ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 86,5%, σημαντικά υψηλότερος από τον δείκτη των ανταγωνιστών (82,3%). Σημαντικό είναι ότι και οι επιμέρους δείκτες, όπως η σχέση ποιότητας τιμής, εξυπηρέτηση, δωμάτιο, φαγητό ποτό και καθαριότητα, κινούνται σε υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα, σε σχέση με τους ανταγωνιστές, τους τελευταίους μήνες, ενώ είναι εμφανής μια τάση διεύρυνσης του πλεονεκτήματος των ελληνικών ξενοδοχείων.