Η γυναίκα ήταν πολύ μελαχρινή σωματώδης, ντυμένη με κατάμαυρα ρούχα. Εκείνο που πρόσεχες αμέσως ήταν τα έντονα βαμμένα μάτια της αν και οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν λίγο μετά τις 12.30 το μεσημέρι. Η διάσημη αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ είχε φθάσει στον Καλαφάτη της Μυκόνου με πτήση η οποία προερχόταν από το Λονδίνο. Ο καιρός πολύ ζεστός. Ο καυτός ήλιος έπαιζε εκτυφλωτικά παιχνίδια με τα γαλάζια νερά. Η Ιρακινοβρετανικής καταγωγής αρχιτέκτονας “ζωγράφιζε” τα τεράστια εκφραστικά μάτια της με μολύβι-καζάλ. Πρόκειται για ένα μολύβι που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν στην Ινδία και Αραβικές χώρες. Η Χαντίντ η οποία “έφυγε” ξαφνικά από κοντά μας την προηγούμενη εβδομάδα λάτρευε το γραφικό κατάλευκο νησί του Αιγαίου. Την Ζάχα φιλοξενούσαν πάντα στο σπίτι τους στον Καλαφάτη ο Γιάννης και η Βάνα Δελούδη. Αγαπημένοι φίλοι της Χαντίντ οι Δελούδηδες φρόντιζαν πάντα να διασκεδάζει όταν βρισκόταν στην κοσμοπολίτικη Μύκονο. Η αρχιτέκτων η οποία ξεχώρισε για το έργο της σε νεαρή ακόμα ηλικία συνήθιζε να επιλέγει πάντα τον μεγαλύτερο ξενώνα της μινιμαλιστικού ύφους μονοκατοικίας. Οι ξενώνες βρίσκονταν στο κάτω μέρος του σπιτιού. Εκεί η Χαντίντ μέσα από τα παράθυρα του μπορούσε να “ατενίζει” τα γαλάζια νερά του Αιγαίου . Την συνάντησα εκεί μερικά καλοκαίρια πριν. Η Χαντίντ ήταν πράγματι μια τρομερή προσωπικότητα.

Οι επιλογές της Ζάχα στην Μύκονο και η Ελληνική βραδιά στο Λονδίνο

Η Ζάχα Χαντίντ σε μία από τις τελευταίες κοινωνικές της εξόδους στο Λονδίνο.

Η Ζάχα Χαντίντ χαρισματική προσωπικότητα μια γυναίκα που άφησε την σφραγίδα της στην παγκόσμια αρχιτεκτονική υπήρξε σίγουρα ένας ανοιχτόκαρδος άνθρωπος. Η “αυστηρή” παρουσία το έντονο μακιγιάζ, τα μαύρα ρούχα και απίστευτο χιούμορ δημιουργούσαν μια εκρηκτική προσωπικότητα.

Η Ζάχα φορούσε μαύρα παντελόνια που σταματούσαν στον αστράγαλο και άνετες πουκαμίσες όταν βρισκόταν στην Μύκονο. Της άρεσε να κάνει μπάνιο στον Καλαφάτη την Λιά το Καλό Λιβάδι. Συνήθιζε να λέει ότι η Μύκονος είχε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του πλανήτη. Την γοήτευε ο συνδυασμός του υπέροχου γαλάζιου και του εκτυφλωτικού λευκού. Έλεγε ότι την πρώτη φορά που βρέθηκε στην Μύκονο εντυπωσιάστηκε από τους περιστερώνες. “Έκανα πολλές βόλτες γύρω τους!” αστειευόταν. Απολάμβανε την κουζίνα του κλασικού “Κατρίνς” έκανε βόλτες στη μικρή Βενετία δοκίμαζε φρέσκες σαλάτες και ψάρια σε γνωστές ταβέρνες του νησιού. Η Ζάχα είχε αποκτήσει αρκετούς Έλληνες φίλους τους οποίους το χειμώνα συναντούσε στο Λονδίνο (ένα από τα γραφεία της βρισκόταν εκεί) στην Ζυρίχη την Νέα Υόρκη και τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ. Μία από τις τελευταίες εμφανίσεις της Χαντίντ είχε και πάλι Ελληνικό χρώμα. Δημοσιεύσαμε μάλιστα σχετική φωτογραφία της σε αυτήν εδώ τη στήλη. Είκοσι περίπου μέρες πριν. Η Χαντίντ είχε δώσει το παρόν στο Royal Festival Hall για μια βραδιά που διοργάνωσε η γνωστή Ελληνίδα παραγωγός Κάρμεν Σγούρα. Μια βραδιά με τον Ρώσο βιολιστή Βαντίμ Ρεπίν και την Ελληνίδα συνθέτρια Αφροδίτη Ραϊκοπούλου στο επίκεντρο

Έργα που άφησε ημιτελή

Η Ζάχα Χαντίντ λάτρευε τα ταξίδια την καλή ζωή τους ενδιαφέροντες ανθρώπους. Μια γελαστή γυναίκα, φοβερή επαγγελματίας που άφησε πίσω της ένα τεράστιο έργο. Κάποια από τα εντυπωσιακά projects της Χαντίντ έμειναν ημιτελή. Όπως το Στάδιο για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ (οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στη χώρα το 2022). Η Χαντίντ κατόρθωσε να “κυριαρχήσει” σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο. Πέρα από τα γήπεδα του Κατάρ, στην Ζάχα είχαν ανατεθεί ο σχεδιασμός της οροφής του Terminal one στο νέο αεροδρόμιο του Πεκίνου και η ανακατασκευή της Πλατείας Ελευθερίας στην Λευκωσία…

Η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και η Kerry Kennedy στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιδρύματος “Robert F. Kennedy Human Rights” με το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» για την εφαρμογή του εκπαιδευτικού Προγράμματος “SPEAK TRUTH TO POWER” στην Ελλάδα,η Πρόεδρος του “Robert F. Kennedy Human Rights” κυρία Kerry Kennedy, διεθνής ακτιβίστρια, κόρη της Ethel και του αείμνηστου Robert F. Kennedy, ήρθε προχθές στην Αθήνα, φιλοξενούμενη της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Μεταξύ άλλων η κυρία Βαρδινογιάννη ενημέρωσε την κυρία Kennedy για τις δράσεις που έχει αναλάβει το Ίδρυμά της με σκοπό να συμβάλλει στην ανακούφιση των προσφύγων και συγκεκριμένα για το Πρόγραμμα ‘Wecare” που προσφέρει στα προσφυγόπουλα ιατροφαρμακευτική φροντίδα , προληπτικό ιατρικό έλεγχο και εμβολιασμό – όπου απαιτείται – καθώς και ρουχισμό, είδη προσωπικής υγιεινής και παιχνίδια

Η Kerry Kennedy συνάντησε σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες

Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε στο γραφείο του στο ΥΠΕΣΔΑ, με την πρόεδρο του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και με την πρόεδρο του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy.

Ο ΥΠΕΣΔΑ ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά η Ελλάδα και η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Όπως σημείωσε υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες αλλά ο ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία έχει αγκαλιάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο κ. Π. Κουρουμπλής ζήτησε τόσο από την κυρία Kerry Kennedy, όσο και από την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, με την ευκαιρία αυτή, να ασκήσουν την επιρροή τους σε μεγάλα ιδρύματα ανά τον κόσμο, προκειμένου να επιδείξουν ενδιαφέρον και να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια και ειδικά τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα.

Ο κ. Κουρουμπλής μετέφερε επίσης τις εντυπώσεις του από τα κέντρα φιλοξενίας που επισκέφθηκε πρόσφατα. Σημείωσε δε ότι το σύστημα υγείας και περίθαλψης ανταποκρίθηκε πλήρως και απόρροια τούτου είναι ότι δεν υπήρξε κανένα επιδημιολογικό πρόβλημα μέχρι σήμερα.

Ο ΥΠΕΣΔΑ έκανε ιδιαίτερη μνεία στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, σημειώνοντας ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ευαισθησία. Ο ΥΠΕΣΔΑ ενημέρωσε επίσης, ότι το κράτος πήρε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να συντονίσει τις προσπάθειες για το προσφυγικό και βρίσκεται σε στενή συνεργασία με κρατικές μονάδες, ΜΚΟ, την Εκκλησία και εθελοντές.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Ιδρύματος «Robert F. Kennedy Human Rights» κυρία Kerry Kennedy, ευχαρίστησε τον υπουργό Εσωτερικών για την γενναιοδωρία που έχει επιδείξει. Παράλληλα, χαρακτήρισε συγκινητική τη ανταπόκριση των Ελλήνων στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

«Συναντώ πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο αλλά το να ακούω αυτή τη δέσμευση με ξεκάθαρο τρόπο από εσάς, για μένα κάνει όλη τη διαφορά. Σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό» τόνισε η κυρία Kerry Kennedy.

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη συζήτησε περαιτέρω με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» να αναλάβει την χρηματοδότηση κέντρου φιλοξενίας για ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά και μονογονεϊκές οικογένειες.

Ενημέρωσε επίσης ότι το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» έχει στην διάθεση του υπουργείου έτοιμα άλλα 2.000 εμβόλια προκειμένου να τα διοχετεύσει όπου κρίνει εκείνο αλλά και όσα ακόμη χρειαστούν.

Ο κ. Κουρουμπλής εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία αυτή.

Στο Προεδρικό Μέγαρο

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κύριος Προκόπης Παυλόπουλος, δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την κυρία Kerry Kennedy, διεθνή ακτιβίστρια και Πρόεδρο του Ιδρύματος “Robert F. Kennedy Human Rights” και την Πρέσβη Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Οι δύο κυρίες ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συνεργασία των Ιδρυμάτων τους στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού Προγράμματος “SPEAK TRUTH TO POWER” στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κύριος Παυλόπουλος αφού καλωσόρισε τις δύο κυρίες, απευθυνόμενος στην κυρία Kennedy είπε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμώς που είσθε στην Ελλάδα. Τονίζω ότι δεν φέρετε μόνον το όνομα ενός προσώπου που έχει εμβληματική, πραγματικά, σημασία για την ανθρωπότητα, και εννοώ τον πατέρα σας, τον Ρόμπερτ Κένεντι. Έχετε μια αυτόνομη προσωπικότητα, η οποία αναπτύσσεται μέσα από το Ίδρυμα που έχετε συστήσει για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο διαθέτει παγκόσμια ακτινοβολία. Ένα Ίδρυμα το οποίο, ιδίως αυτές τις ώρες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, η Ευρώπη, εγώ πιστεύω και η ανθρωπότητα, ένα τεράστιο ζήτημα, το Προσφυγικό ζήτημα, μπορεί να προσφέρει πολλά. Για μας, τους Έλληνες, με βάση την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας, οι Πρόσφυγες αντιμετωπίζονται υπό όρους Ανθρωπισμού, όπως ταιριάζει στους αρχαίους Ικέτες, οι οποίοι ζητούσαν προστασία. Και αυτό μας το έχει διδάξει η ίδια μας η Ιστορία. Αλλά, πρέπει να σας τονίσω, πως σε ό,τι αφορά τους τρομοκράτες, και ιδίως τους τζιχαντιστές τρομοκράτες, θεωρούμε ότι είναι εκπρόσωποι μιας νέας βαρβαρότητας και διαπράττουν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας. Και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Διατηρούμε στη μνήμη μας πάντα την παρουσία σας στην Αθήνα, το 2002, όταν είχε παρουσιαστεί αυτό το πολύ σημαντικό βιβλίο σας «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία», το οποίο είχε εκδοθεί στα ελληνικά με την πρωτοβουλία του κ. Βαρδή και της κας Μαριάννας Βαρδινογιάννη και το οποίο, και σήμερα, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις της Ελλάδας, αγωνίζονται προς την ίδια κατεύθυνση. Και εδώ, πρέπει να εξάρω την πρωτοβουλία που έχει πάρει η φίλη σας και φίλη μου, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η οποία με την δική της οργάνωση και ως Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, κάνει ένα έργο το οποίο είναι αντάξιο και της δικής της προϊστορίας, αλλά και του Τόπου μας.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι και ο Αισχύλος

Η κυρία Kennedy αφού τον ευχαρίστησε θερμά για τα καλά του λόγια υπογράμμισε: «Έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για μένα το γεγονός ότι με υποδέχεσθε εσείς και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, που είναι στενή φίλη της οικογένειας πλέον της 30ετίας. Ξέρετε, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν ιδιαίτερη σημασία για τον πατέρα μου. Και το λέω μια που βρίσκομαι εδώ και εξ ονόματος του Ιδρύματος. Ο πατέρας μου αγαπούσε τον ελληνικό πολιτισμό και τους Έλληνες, διότι εκείνοι εφηύραν τη Δημοκρατία. Και πραγματικά είχε ως σύνθημα στην ίδια του την ζωή τα λόγια του Αισχύλου: Δηλαδή ήθελε να επικρατήσει η ευγένεια στον κόσμο, να καθυποτάξουμε την αγριότητα του ανθρώπου. Και αυτό επιδιώκουμε να πράξουμε μέσω του Ιδρύματος και γι’ αυτόν τον λόγο βρισκόμαστε εδώ, στην Ελλάδα σήμερα.

Καταθέτοντας τη δική της εμπειρία από την επίσκεψη στο Σχιστό η κυρία Βαρδινογιάννη πρόσθεσε: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε, κύριε Πρόεδρε, πώς μας αγκάλιαζαν τα μικρά κοριτσάκια και ήρθαν κοντά μας. Και μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση το γεγονός ότι μου είπε η κυρία Κένεντι ότι ήταν πολύ ωραία οργανωμένο το camp που πήγαμε. Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, στην καθημερινότητα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα: Πώς θα καταφέρουμε να φιλοξενήσουμε όλους αυτούς τους πρόσφυγες που έχουν έρθει στην Ελλάδα».

Η Κένεντι στο “ZONARS”

Στη διάρκεια της τριήμερης παραμονής της στην Αθήνα η κ. Κένεντι πρόλαβε να επισκεφθεί ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες και όμορφες περιοχές της πόλης. Η κόρη του Ρόμπερτ Κένεντι δοκίμασε ελληνική και μεσογειακή κουζίνα στο εμβληματικό “Zonars” στην Πανεπιστημίου. Δύο μάλιστα συνεχόμενες μέρες. Την περασμένη Κυριακή το βράδυ συνοδευόταν από τους στενούς της φίλους Βαρδή και Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Την Δευτέρα το μεσημέρι η κ. Κένεντι επισκέφθηκε και πάλι το “Zonars”. Αυτή τη φορά απόλαυσε το φαγητό της μαζί με την Μαριάννα Βαρδινογιάννη και την Τατιάννα Μπλάτνικ σύζυγο του πρίγκιπα Νικόλαου.